20 Nisan 2015 00:57

Çiğli 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Çiğli İşçi Kurultaylarını düzenleyen komitede yer alan işyeri temsilcisi ve sendikacılar 1 Mayıs hazırlıklarını ve hangi taleplerle 1 Mayıs’a hazırlandıklarını gazetemize anlattı.

Paylaş

Halil BANDIRMA
İzmir

Çiğli İşçi Kurultaylarını düzenleyen komitede yer alan işyeri temsilcisi ve sendikacılar 1 Mayıs hazırlıklarını ve hangi taleplerle 1 Mayıs’a hazırlandıklarını gazetemize anlattı.

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ZF-Lemförder fabrikası MESS kapsamı dışında olduğu için TİS sürecinde. Baştemsilci Ümit Bingöl, 1 Mayıs’a TİS süreci ile girdiklerini belirterek, “Açlık sınırının 1800 lirayı bulduğu ülkemizde insanca yaşamak ve insanca çalışma koşullarını sağlamak için mücadele ediyoruz” dedi. Çiğli’de İşçi Kurultayı olarak Organize Sanayi Bölgesinde örgütlü-örgütsüz birçok işyerinde 1 Mayıs’ı kutlamak ve tüm sanayi bölgesinde 1 Mayıs’ı, işçilerin birlik ve beraberlik gününü yaşatmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Bingöl, “Geride bıraktığımız metal grevi süreci aslında metal işçileri için bu 1 Mayıs’ı bir hesaplaşma dönemine dönüştürdü. O yüzden tüm işçi sınıfı için olduğu kadar metal işçileri için ayrı bir öneme sahip bu yıl 1 Mayıs” dedi. İşçi Kurultayı’nın Nisan’ın son haftasını “1 Mayıs haftası” ilan ettiklerini, 1 Mayıs öncesi organize içinde bir yürüyüş yapacaklarını belirten Bingöl, şöyle devam etti: “Hazırladığımız 1 Mayıs bültenini tüm sanayide dağıtarak işçileri bilgilendirip 1 Mayıs’a katılmaya çağıracağız.”
 

DAHA ÖRGÜTLÜ BİR ORGANİZE İÇİN

Amcor Tobacco işçisi ve Basın-İş Şube yöneticisi, Okan Alşen, 1 Mayıs’ın ülke açısından oldukça önemli bir seçimin öncesinde kutlanacağına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıldan bu yana işçi sınıfı adına hareketli bir dönemi geride bıraktık. Metal grevi milli güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle yasaklandı. 2015 1 Mayıs’ı gerisinde yapılamayan grevler sürecini taşıyor, bu sebeple çok daha büyük bir öneme sahip biz işçiler için” dedi. Örgütlü oldukları fabrikalarda işyeri komiteleriyle 1 Mayıs gündemli toplantılar yaptıklarını belirten Alşen, 1 Mayıs günü gece vardiyasından çıkan arkadaşlarını ve diğer tüm üyelerini 1 Mayıs alanına taşımak için çalıştıklarını belirtti. Kurultay komitesi olarak 1 Mayıs işçilerin birlik ve beraberlik gününün daha örgütlü bir Çiğli Organize Sanayiye hizmet etmesi için çalıştıklarını ifade eden Alşen, “Ayrıca seçimlerde de işçiler birlikte tutum almalı ve sınıf çıkarlarını savunan kişileri Meclise taşımalı” dedi.

SEÇİM DAHA DA ÖNEMLİ KILIYOR 

TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, 2015 1 Mayıs’ının tüm Türkiye işçi ve emekçileri için önemine dikkat çekerek “Yasaklanan grevlerin ertesinde, sendikaya üye olduğu için işçisini işten atan patronların karşısında ve Haziran başında yapılacak olan genel seçimler öncesi bir 1 Mayıs kutlayacağız” diye konuştu. Kıdem tazminatı tartışmalarının şimdilik askıya alınarak seçimden sonraya bırakıldığını belirten Aksoy, “Bu dönemi daha da önemli kılıyor, çünkü 7 Haziran’dan sonra sermaye sınıfı daha da güçlenerek ülke siyasetinde egemenliğini daha da arttırırsa bu durum milyonlarca işçi ve emekçi için hiç de iç açıcı olmaz. Sömürü koşullarının daha da arttırıldığı bir dönemin kapıları aralanır. Bu özel sebeple 2015 1 Mayıs’ı birliğin bir gücü olarak görülmeli” diye konuştu. 1 Mayıs hazırlığına emekçilerin yoğunlukla oturduğu mahallelerden başlanması gerektiğini belirten Aksoy, şunları söyledi: “Ne kadar çok emekçiye bu birlik ve mücadele gününü anlatırsak o kadar kalabalık 1 Mayıs geçiririz. Sendikalara bu konuda ayrı bir görev düşüyor. Örgütlü işyerlerindeki tüm işçilerin mesai tanımaksızın alana getirilmesi her sendikacının sorumluluğu olmalıdır. Biz Çiğli’de kurultay komitesiyle birlikte çıkardığımız bültenlerle bunun çalışmasını yaparak hazırlanıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Kadro ve işçi sağlığı talebiyle 1 Mayıs’a

SONRAKİ HABER

Soma'da suç ölen işçiye atılıyor: Mehmet Efe ölmeseydi sorumlu kim olacaktı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...