20 Nisan 2015 00:54

Çorlu Tekstil işçileri 1 Mayıs’a hazırlanıyor

Çorlu Tekstil işçileri kölece çalışma koşullarına karşı ve insanca yaşanacak bir ücret talebi ile 1 Mayıs’a hazırlanıyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
İstanbul

Çorlu Tekstil işçileri kölece çalışma koşullarına karşı ve insanca yaşanacak bir ücret talebi ile 1 Mayıs’a hazırlanıyor. Çalışma koşullarının gittikçe zorlaşmasına, baskıların artmasına ve çalışma sürelerinin uzamasına rağmen ücretlerin neredeyse yerinde saydığını söyleyen tekstil işçileri, sendikaların Çorlu’da düzenleyeceği 1 Mayıs’a kendi talepleriyle katılmak için çalışmaya başladı.

ÇORLU’DA OLMASI KATILIMI ARTIRIR

1 Mayıs’ın sendikalar tarafından Çorlu'da yapılma kararının başta örgütsüz fabrikalarda çalışan işçilerin katılımını sağlamak için olumlu olduğu ifade edildi. Ama işçiler, şimdiye kadar hiçbir sendikanın 1 Mayıs çalışmasına denk gelmediğini, sendikaların kendilerini bilgilendirmediğini de söyledi. 1 Mayıs’ı işçilerin çoğunun bildiğini ama çok az işçinin mitinge katıldığını dile getiren işçiler, başta tekstil olmak üzere Çorlu’da çalışan işçilerin önemli bir kısmının sendikalı olmadığını belirterek buna uygun bir çalışma yapılması halinde katılımın artacağına dikkat çekti. Bu çalışma yapılması halinde binlerce kişinin sendikaların çağrısına uyacağını ifade eden işçiler, bunun için sendikaların ellerini taşın altına koymaları gerektiğini belirtti.

BORÇ ÖDEMEK İÇİN...

Çorlu’da tekstil sektöründe asgari ücret ila 1400 lira arasında ücret alınıyor. Asgari ücretin üzerinde ücret alanlar ise daha çok makine operatörleri. Neredeyse bütün işçilerin bankalara kredi ve kredi kartı borcu olduğunu belirten işçiler, yaşayabilmek için Pazar da dahil olmak üzere sürekli fazla mesai yaptıklarını söyledi. Gönüllü olarak 16 saat çalıştıklarını belirten işçiler, bu nedenle işçilerin sosyal hayatlarının kalmadığını ama yine de borçtan kurtulamadıklarını belirtti. 

DAHA ÇOK ÇALIŞIYORUZ

Her yıl çalışma koşullarının zorlaştığını, baskıların arttığını belirten işçiler artık iki işçinin yaptığı işin bir işçiye yaptırıldığını dile getirdi. İşçiler daha önce Boya Apre bölümlerinde bulunan ram makinelerinde artık arkacı çalıştırılmayarak tek işçi ile önceden 2-3 boya makinesine bakan işçinin 4-5 makineye bakmaya başladığını anlattı. 

DURGUNLUĞUN FATURASI İŞÇİLERE KESİLİYOR

Yıllar içinde ikramiye, yakacak, erzak gibi sosyal haklar neredeyse kaldırıldı. Her türlü fırsatı kullanmaya çalışan patronlar şimdiyse iş olmadığında cumartesi günü izin vererek bunun karşılığını ya ücretlerden kesiyor ya da işçileri borçlandırıyor. Her türlü faturanın kendilerine ödettirildiğini belirten işçiler, 1 Mayıs’ta bütün sorunların gür bir şekilde dile getirilmesi gerektiğini söyledi. Daha önce verilen rapor paralarının artık verilmediğine dikkat çeken işçiler, birçok arkadaşlarının geçinmek için ek iş yapmak zorunda kaldığını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Savaş meydanında gerçeği kurtarma çabası

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta neden alanlarda olmalıyız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...