20 Nisan 2015 00:50

Felçli göçmen hasta hastaneden kovuldu

Göçmenlerin düşük ücretle,kötü koşullarda çalıştırılmasına göz yuman devlet, hastalandıklarında ise parasını ödeyemediği gerekçesiyle hastaneden kapı dışarı ediyor.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Beyin kanaması sonucu geçirdiği felç nedeniyle Ankara Numune Hastanesi’nde kaldırılan Gürcistan’lı Emzar Zekav hastane tarafından istenen ücreti ödeyemeyince hastaneden atıldı. Zekav, çalışma arkadaşlarının kendi aralarında topladığı parayla Gürcistan’a gönderildi. Zekav’ın düşük ücretle, ağır koşullarda çalıştırıldığını, kimi zaman patronların ücretinin dahi ödemediğini anlatan çalışma arkadaşları, beyin kanamasının bu stres nedeniyle olduğunu söyledi. 

Türkiye’de inşaat işçiliği yapan Emzar Zekav, geçtiğimiz hafta Ankara Numune Hastanesi  yoğun bakım servisine kaldırıldı. Bir hafta kadar yoğun bakım servisinde tutulan Zekav, Nöroloji Polikliğindeki odalardan birine alındı. Ancak hastane yönetimi normal servise alınan Zekav’a, ücret ödemesi gerektiğini bildirdi. Gündelikçi olarak çalışan kız kardeşi de bu parayı ödeyemeyeceklerini söyleyince, başhekimliğin talimatıyla  Zekav taburcu edildi. 

ARKADAŞLARI PARA TOPLAYIP GÜRCİSTAN’A GÖNDERDİ

Olayı gazetemize anlatan Emzar Zekav’ın iş arkadaşı İlyas Gümüş, 16 Nisan Perşembe günü hastanenin yabancılar bölümünde çalışan memurların servise gelerek Zekav’ı hastaneden atmaya çalıştığını söyledi. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının duruma müdahale ederek bunu engellediklerini dile getiren Gümüş, “Sağlıkçıların araya girmesinden sonra yönetim bir araya gelip bir durum değerlendirmesi yapalım demiş. Tabi bu arada yabancılar bölümünde çalışan ve Gürcüce bilen bir kadın memur Emzar’ı ve kız kardeşine aşağılayıcı sözler söyledi. Onlara ‘Sizi polise vereceğiz; küstahlar, terbiyesizler; Türkler size bakıyor; siz nankörlük ediyorsunuz’ gibi cümleler sarf etti” dedi. Gümüş, ertesi gün hastane yönetiminin Zekav’ın taburcu edilmesine karar verdiğini bunun üzerine kendi aralarında para toplayarak Zekav ve kız kardeşini özel bir ambulansla  Gürcistan’a gönderdiklerini anlattı. 

‘YAŞADIĞI STRESE DAYANAMADI’

Zekav’ın çok yoksul olduğunu, çok düşük ücretle çalıştığını, hatta zaman zaman parasının hiç verilmediğini bu yüzden yaşadığı stres nedeniyle beyin kanaması geçirerek sağ tarafına felç kaldığını söyledi. Gümüş, “Gürcistan’dan kaçak olarak buraya gelmiş, başka şansı yokmuş. O kadar düşük ücret veriyorlardı ki, ancak kendi yaşamını döndürebiliyordu. Diğer işçilerle birlikte kaldığı yer berbat bir yerdi. Kız kardeşi gündelikçi olarak çalışıyordu. Hep ‘Ben ne yapacağım’ diye soruyordu. Artık dayanamadı ve felç geçirdi” dedi. 

‘BAŞHEKİMLİK SORUMLUDUR’

SES Ankara Şube Yöneticisi Rona Temelli gazetemize yaptığı değerlendirmede Türkiye’de mülteci olarak bulunmayan ya da kimlik numarası olmayanların yoğun bakım ve acil servis dışında hastane hizmetlerinden ücretli faydalandığını söyledi. Tamamen yatağa bağlı, bakıma muhtaç, serum alarak beslenen genç bir hastanın bu duruma düşürülmesinin etik olmadığını söyleyen Temelli, “Bu insanın kalacak bir yeri yok. Hastane yönetiminin daha insani, vicdani bir yerden bakması yaklaşması gerekir. Yabancı hastalarla ilgilenen birimin Gürcistan Büyükelçiliği ile irtibata geçmesi; bu hastayla ilgili neler yapılabileceğini birlikte kararlaştırması gerekir. Hastayı bu şekilde ulu orta dışarı atamazlar. Tedaviyle ilgili herhangi bir sıkıntı yok, ancak hastane sonrası süreç nasıl işleyecek? Başhekimliğin böyle bir sorumluluğu var. Sağlıklı karar alabilmeleri gerekirdi” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Önder: Davutoğlu Cem Yılmaz’ı da geçti

SONRAKİ HABER

Dersim’e gölet tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...