19 Nisan 2015 19:04

Önder: Davutoğlu Cem Yılmaz’ı da geçti

Paylaş

Haziran seçimlerine yüzlerce merkezde başlattığı çalışmalarla büyük coşkuyla başlayan Halkların Demokratik Partisi, Yüksekova’da Aydın’a kadar onlarca merkezde halkla bir araya geldi. Ankara Tuzluçayır’daki seçim bürosunun açılışında konuşan HDP İstanbul Milletvekili, Ankara adayı Sırrı Süreyya Önder, AKP’nin seçim beyannamesine demokratik çözüm sürecini almaması ve Başbakan Davutoğlu’nun gerekçe olarak, bu bölümün yer aldığı sayfaların düştüğünü söylemesine ilişkin, “Verdiği cevabı duydunuz mu? Seçim deklarasyonunun, matbaaya giderken çözüm sürecine yönelik iki sayfası düşmüş. Bir de Cem Yılmaz'a şakacı derler. En büyük şakacı karşımızda; Başbakan. Ama halkın onuruyla şaka yapılmaz. Şaka gençlerimizin canı üzerinden yapılmaz. Çok kötü bir şakacısın, bu halk sana asıl şakayı 7 Haziran günü gösterecek" dedi

HDP tarafından Ankara Tuzluçayır’da açılacak seçim bürosu için Tekmezar Parkı'nda toplanan HDP Ankara milletvekili adayları, binlerce yurttaşla birlikte Tuzluçayır Meydanı’na yürüdü. Kağıt toplayıcısı işçilerin arabaları ile en önde yürüdüğü yürüyüşte, "Kirli siyaseti hırsızlardan, yalancılardan, kadın ve çocuk katillerinden, ayrımcılık yapanlardan, ırkçılardan, katliamcılardan, emek, doğa ve barış düşmanlarından temizliyoruz" pankartı açılarak "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları attı. Balkonlardan alkışlarıyla destek veren Mamaklı yurttaşlar renkli görüntüler oluştururken, yürüyüşe çocukları ve yöresel kıyafetleriyle gelen aileler, yürüyüşe renk kattı. Yürüyüşün ardından HDP adayları tanıtıldı. 

‘ALEVİLİK UTANILACAK BİR ŞEY Mİ?’

Kadın, yaşlı, genç ve çocukların yoğun katılımının gözlendiği milletvekili tanıtım etkinliğinde konuşan Ankara 1. Bölge Adayı Sırrı Süreyya Önder, Tuzluçayır'ın devrimci mücadelenin başladığı yer olduğunu hatırlatarak, "Tuzluçayır, Mazlumların, Kemallerin emek ve demokrasi mücadelesini başlattığı yerdir. Biz Tuzluçayır'a çok şey borçluyuz" dedi. Önder, gazetecilerin Davutoğlu'na yönelik, "Listenizde Alevi adaylarınız var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu'nun verdiği, "Alevi adaylarımızı teşhir etmeyiz" cevabını eleştirerek, "Niye, Alevilik utanılacak bir şey mi? Onların bir vekil eksik çıkarmaları demek, onlar için yok olmakla eş anlamlıdır. Göbeklerini iktidara bağlamışlar, başkaca bir davranışları yok" diye konuştu. 

‘DAVUTOĞLU CEM YILMAZ’I GERİDE BIRAKTI’

Gazetecilerin Davutoğlu'na sorduğu, "350 sayfalık seçim beyannamenizde, çözüm sürecine ilişkin bir şey var mı?" sorusu üzerine Davutoğlu'nun Cem Yılmaz'ı geride bıraktığını dile getiren Önder, "Verdiği cevabı duydunuz mu? Seçim deklarasyonunun, matbaaya giderken çözüm sürecine yönelik iki sayfası düşmüş. Bir de Cem Yılmaz'a şakacı derler. En büyük şakacı karşımızda; Başbakan. Ama halkın onuruyla şaka yapılmaz. Şaka gençlerimizin canı üzerinden yapılmaz. Çok kötü bir şakacısın, bu halk sana asıl şakayı 7 Haziran günü gösterecek" dedi. Davutoğlu'nun düşürdüğü iki sayfayı seçim sonrası 10 yıl arayacağını ifade eden Önder, konuşmasının devamında, "Buradan Sayın Davutoğlu'na bir kıyak yapmak istiyorum. O düşürdüğünüz iki sayfa bizde. Tarihi Dolmabahçe deklarasyonu duruyor. Ben size gönderiyorum bugün, o iki sayfayı seçim bildirgesine ekleyin. Bu ülkede barış için, kardeşlik için, özgürlük için 350 sayfa içerisinde hiç olmazsa iki tane hayırlı sayfa eklemiş olursunuz" diye konuştu.

HDP Ankara 2. Bölge Milletvekili adayı Mahmut Memduh Uyan’ın konuşmasının ardından büro açılışı gerçekleştirildi. HDP'liler açılışın ardından Ahmed Arif Parkı’nda gerçekleştirilen HDP'ye destek şenliğine katıldı. 

HAKKARİ 

“Yeni yaşam” sloganıyla seçim kampanyasını sürdüren HDP, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde binlerce kişinin buluştuğu dayanışma yemeği düzenledi. Yemeğe katılmak için ilçeye gelen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, halkın yoğun ilgisini görürken, yemeğin verildiği salon, HDP flamaları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posteri ile süslendi. "Ey Reqip" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan HDP Hakkari Milletvekili Adayı Abdullah Zeydan, Kürt ulusal ittifakının Erdoğan’ı çıldırttığına dikkat çekti. HDP Hakkari Milletvekili Adayı Nihat Akdoğan ise Kürdistan’ın dört parçasında insanlık adına bir direniş sergilendiğini dile getirdi ve son sözlerini 7 Haziran’da söyleyeceklerini kaydetti. 

‘SİYASİ İKTİDARIN SAVAŞ VE ÖLÜM ÇİZGİSİNİ YOK EDECEĞİZ’

Halkı Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Figen Yüksekdağ ise çok kritik bir süreçte olduklarını ifade ederek, “Bunu zafere dönüştürme eşiğindeyiz. İşte bu kavşağı geçersek hiçbir güç önümüzde duramaz. 2015 seçimleri için verdiğimiz zafer sözü, şehitlerimiz için verdiğimiz sözdür. Bu seçimde kazanmak boynumuzun borcudur. Barışa doymayı inşa edeceğimiz bir yaşam için kazanmalıyız. Yeni yaşamla, siyasi iktidarın savaş ve ölüm çizgisini yok edip barışı inşa edeceğiz” vurgusunda bulundu.

‘TARİHİ SALTANAT SAHİPLERİ DEĞİL DİRENENLER YAZAR’

AKP’nin son süreçte savaşa soyunduğuna dikkat çeken Yüksekdağ, “Ama bizim sözümüz ile özümüz ve hareketimiz birdir. Zamanında kavgaysa kavga dedik. Ama artık barışmanın zamanı diyoruz. Bunun için ortak vatan inşa etmek istiyoruz. Bunu bir süreç halinde hayata geçireceğiz. Erdoğan yatıp kalkıp savaş, öldürme, kutuplaştırma ve bölmekten bahsetmektedir. Ne kadar bölünürse halk, savaş ve çatışma ne kadar çok olursa, onlar o kadar var olur. Bu saray da yalandan, baskıdan, hırsızlıktan kuruldu zaten. Bu saltanatı 2023’e kadar götürmeyi düşünüyorlar. Bunu gözleri kararmış bir şekilde götürmeyi düşünüyorlar. Savaş diliyle var olan iktidar, kaybetmeye mahkumdur. Tarihi saltanat sahipleri değil, sokaklarda, tarlada, fabrikalarda direnen emek veren halklar yazar” şeklinde konuştu.

‘BARIŞIN GÜVENCESİ ÖCALAN’

HDP’yi iktidara alternatif tek güç olarak tanımlayan Yüksekdağ, “Siyasi ömürleri 2023’ü görmeye vefa etmeyecek. 2023’te bütün Türkiye tarihi yazanları, yani bizleri konuşacak. İşte onlar bu tarihsel dönemeçte geleceklerini çok iyi görüyorlar. Bizlerin birliktelik gücü ile sadece bir muhalefet olarak değil, artık iktidar alternatifi olarak varız. Bize her baktıklarında sarayın tarumar olduğunu görüyorlar. Bugünkü iktidarın kendisinden büyük bir hak ve halk olmadığını söylüyor. Siz, halkların sırtına basarak iktidar oldunuz. Fırat’ın batısı ve doğusuna yalan söylediniz. Bugün savaşı tırmandırmaktan söz ediyorlar. Ancak çatışma çıkarmak için ellerinden geleni yapıyorlar” diyerek, Öcalan'ın posterini gösterip “İşte barışın güvencesi budur” dedi. 

‘HÜKÜMET SİYASİ RİYAKARLIK YAPARAK BARIŞ UMUDU İLE OYALADI’

HDP’nin halkların umudu haline gelmesiyle AKP’yi silip süpüreceklerini kaydeden Yüksekdağ, şöyle devam etti: “Onlarınki savaş çizgisidir. Başkan Apo, barışta ısrar etmeseydi, AKP iç savaşa sürükleyecekti. AKP bu çatışmasızlığı Önder Apo'nun ve halkımızın çabasına borludur. Özgürlük hareketi de çözümün ve barışın çizgisinde ısrar etmektedir. HDP hepimizin ortak çatısıdır. Kürdistan özgürlük hareketi, örgütlü kesimler, halklar bizim çatımızda buluştu. AKP'yi silip süpürüp temizleyeceğiz. Sıkıştıklarında silahların gölgesinde siyaset yaptığımızı itham ediyorlar. Ama ısrarla şiddeti savunuyorlar. Çatışmasızlık kararına PKK bağlı kaldı. Ama süreç içerisinde 15’ten fazla insanımız katledildi. Kanla öldürerek siyaset yapıyorlar. Halkımız çatışmasızlık sözünün gereğini yaptı, ama hükümet siyasi riyakarlık yaptı, barış umudu ile oyaladı.” 

İSTANBUL

HDP İstanbul 1. Bölge Kadın Seçim Bürosu, Kadıköy Serasker Caddesi'nde açıldı. Açılışa 1. Bölge kadın adayları, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ayşe Erdem ve çok sayıda kadın katıldı. Açılış için seçim bürosu önünde bir araya gelen kadınlar, çalınan türküler eşliğinde halay çekerek, horon tepti. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte söz alan kadın adaylar, AKP'nin cinsiyetçi, politikalarını eleştirdi. HDP'ye yönelik gerçekleşen saldırılara da değinen kadınlar, barış ve özgürlük için herkesi HDP'ye oy verme çağrısı yaptı. HDP İl Eşbaşkanı Erdem ise şunları söyledi: "Bu seçimlerin kadın seçimi olduğunu göstermek zorundayız, çünkü barajı kadınlarla aşacağız. AKP'nin o kadın düşmanı siyasetini bu barajın altında ezelin, bu barajı aştığımız zaman erkek egemen zihniyeti de aşmış olacağız." 

ŞIRNAK 

HDP Şırnak İl Örgütü, "Yeni Yaşam” şiarı ile başlatmış olduğu seçim çalışmaları kapsamında Aşiti Meydanı'nda binlerin katılımıyla ilk seçim bürosunu açılışını gerçekleştirdi. Binlerin katıldığı açılış töreni miting havasında geçerken, açılış törenine HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve HDP Şırnak milletvekili adayları Leyla Birlik, Ferhat Encü, Aycan İrmez ve Şırnak Belediyesi eş başkanları ile kentte bulunan çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı. Açılış öncesi bir araya gelen binlerce yurttaş, halaylar çekerek PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Renkli görüntülerin oluştuğu açılış töreninde yine Aşiti Meydanı HDP bayrak ve flamaları ile süslenerek renk cümbüşüne çevrildi. Törende kadınların sarı, kırmızı ve yeşil renklerin ağırlıkta olduğu yöresel kıyafetleri ile katılması dikkat çekerken, erkekler de giydikleri "Şal u Şapik" kıyafetleri ile seçim heyecanına ortak oldu. 

'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ ADIM ADIM ÖRÜYORUZ'

Barış ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunulmasının ardından HDP Şırnak milletvekili adayları Leyla Birlik, Ferhat Encü ve Aycan İrmez halkı selamlayarak seçimden zaferle çıkmak için halkı daha güçlü bir iradeyle seçim çalışmalarına katılmaya gerektiğini belirtti. Ardından kitleye hitap eden Faysal Sarıyıldız, "Sadece Kürt halkının değil tüm mazlum halkların onuru ve özgürlüğü şimdi Kürt gençlerine emanet edilmiş durumda. Her günümüz acı dolu ve her annemizin gözleri yaşlı çünkü her gün çocuklarının bedenlerini toprağa veriyor fakat bunca acıya rağmen her gün özgürlüğümüzü adım adım örüyoruz. Buda onlarca yıldır verdiğimiz binlerce gencimiz sayesindedir" dedi. 

AYDIN

HDP Aydın il ve ilçe örgütleri tarafından, İncirliova, Koçarlı ve Efelere ilçesinde seçim irtibat büroları açıldı. Açılışa HDP Aydın Milletvekili adayları, EMEP, Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticileri de katıldı. Efeler ilçesi Ata Mahallesi'ndeki seçim irtibat bürosunun açılışında halkın coşkusu doruğa çıktı. Seçim irtibat bürosunun açılışına kadınların yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti. Açılıştan önce konuşan HDP Milletvekili Adayı Filiz Koçali, "Zorlu günlerden geçtik, acılı günlerden geçtik ama öyle bir noktaya geldik ki artık hem bizim yüzümüz gülecek, hem de bizimle birlikte bütün halkların yüzü gülecek. İşçiler, emekçiler, yoksullar umutlarını HDP'ye bağladılar. Bu gün bize oy verseler de vermeseler de bizim barajı aşmamızı bizde daha çok istiyorlar. Çünkü biliyorlar ki bu zulüm düzenini en iyi HDP müdahale eder." dedi.

Konuşmanın ardından kadınlar tarafından açılan seçim bürosunun önünde halaylar çekildi. 
Halkın yoğun ilgi gösterdiği açılışlarda bir de kaza yaşandı. İncirliova'daki açılışın ardından Koçarlı ilçesine giden HDP konvoyu kaza yaptı. Motosikletiyle konvoya katılan Hamdullah Akar (20) ve Cüneyt Boşboğa (21) seyir halindeki otomobile çarpmaları sonucu yaralandı. Olay yerine çağrılan ambulans ile Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesi'ne kaldırılan gençlerin durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

KONYA

HDP Konya'daki seçim çalışmalarını hızlandırdı. HDP bu kapsamda Selçuklu ilçesinde bulunan Uğurlu ve Fatih mahallerinde seçim bürosunu açtı. Açılışa STK'lar Ronahi-DER, Necmettin Erbakan ve Selçuk üniversitelerinden çok sayıda yurttaş katıldı. Saygı duruşu ile başlanan açılışa sık sık "Jin jiyan azadi", Biji berxwedan Kobanê" sloganları atıldı. Büyük bir coşku ile yapılan açılış etkinliklerine katılan yüzlerce yurttaş, HDP Konya Milletvekili Adayı Sanatçı Sami Acar'ın (Şervan Zana) şarkılarıyla coştu. Büro açılışında konuşan HDP Konya milletvekili adayı Kamuran Tekin, 7 Haziran’a kadar seçim çalışmalarında gençlere çok iş düştüğünü ve gençlere çok güvendiklerini, seçim süresince yapılabilecek provokasyonlara gelmeden çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini dile getirdi. 

MANİSA 

HDP Manisa’daki ilk seçim bürosunu, merkez Yunus Emre İlçe Örgütü tarafından Horozköy Meydanı’nda açtı. Açılışa HDP Milletvekili adayları ve yöneticileri katıldı. Açılışta konuşan HDP Manisa İl Eş Başkanı Hatice Aslan, partilerine dönük yapılan saldırı ve linç kampanyasına karşı herkesi duyarlı olmaya davet etti. 

Açıklamanın ardından seçim bürosunun kurdelesi adaylar tarafından kesildi. 

SİİRT

HDP Siirt İl Örgütü, partinin kent milletvekilleri ile dayanışmak için milletvekili adayları Hatice Seviptekin, Kadri Yıldırım ve İsmail Aydın, DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ve Siirt Belediyesi eş başkanlarının yanı sıra kentte bulunan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla Uğur Düğün Salonu'nda yemek verdi. Toplantıda söz alan HDP Siirt Milletvekili adayı İsmail Aydın, 7 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yaptı. HDP'nin bir diğer adayı Hatice Seviptekin ise 7 Haziran seçimleri ile beraber Türkiye'de demokratik özgür bir yaşamı inşa etmeye doğru yol alacaklarını söyledi. Prof. Dr. Kadri Yıldırım da HDP'nin baraj sorunu olmadığına vurgu yaptı ve "Ama HDP'nin baraj altında kalması durumunda, HDP ile oluşturulmuş olan halkların kardeşliği de barajın altında kalacak ve diktatörler barajı geçecek. Bunun için 7 Haziran'da seçimlere giderken 'Kobanê düştü düşecek' diyenlere destek verirsek vicdansızlık yapmış olacağız" dedi.

'BARIŞI GETİRECEK OLAN SANDIKLARA ÖLÜMÜNE SAHİP ÇIKACAĞIZ' 

Bireysel kimliklerin ötesinde siyasal kimlikleri ile seçime gittiklerini söyleyen Emine Ayna ise PKK Lideri Abdullah Öcalan ile sürdürülen çözüm sürecinde HDP'nin oylarının çalınarak baraj altında bırakılması gibi bir durumla karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Biz bu coğrafyanın ortağıyız. İrademiz de ortak olacak. Bunu kabul etmek zorundasınız. Tendürek’teki filmler sahnelenmeye devam edecek. Yazdıkları senaryoların hayat bulacağına o kadar eminler ki bu provokasyonlara umut bağlamışlar. Yaşanan provokasyonda gerilla, askeri ve sivilleri korumak için canını feda etti. Bakın ne kadar barışı destekliyorlar. Bizde bu sebeple barışın çıkacağı sandıklarımıza ölümüne sahip çıkacağız." 

MALATYA 

Malatya'da seçim çalışmalarının aralıksız sürdüren HDP Malatya milletvekili adayları, 3'üncü seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. Malatya merkez Battalgazi ilçesinde gerçekleşen büro açılışına HDP Malatya milletvekili adaylarının yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Burada konuşan HDP milletvekili adaylarından Aydın Erdoğan, HDP'nin Türkiye'nin tüm renklerini temsil eden adaylar ile seçime girdiği için iktidarın kendilerinden korktuğunu söyleyerek, "Bizlerden korkmayın biz kötülük yapmaya gelmiyoruz. Barış ve mutluluk getirmeye geliyoruz'' dedi.
Konuşmaların ardından seçim bürosunun açılışını gerçekleştiren yurttaşlar, çalınan müziklerin ardından uzun süre halay çekti. 

ELAZIĞ

HDP Elazığ milletvekili adayları, devam eden seçim çalışmaları kapsamında kentin Arıcak ve Alacakaya ilçelerinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi. İlçe esnafları HDP'li adaylara yoğun ilgi gösterirken, gençlerin gösterdiği yakın ilgi ise dikkat çekti. Gerçekleştirilen esnaf ziyaretinin ardından kent merkezine geçen HDP'li adaylar, Karşıyaka Mahallesi'nde seçim bürosu açtı. Konuşmaların ardından büronun açılışını gerçekleştiren yurttaşlar, çalınan müziklerle halaya durdu.

ŞIRNAK

HDP ve DBP Şırnak il örgütü, seçim çalışmaları kapsamında Şehr-i Nuh Otel'de verdiği yemekle kentte bulunan sivil toplum örgütleri ve halkla, bir araya geldi. HDP'nin parti bayrak ve flamaları ile süslenen salonda verilen yemeğe, HDP Şırnak Milletvekili ve HDP Hakkari milletvekili adayı Selma Irmak, HDP Şırnak milletvekili adayları, Şırnak il ve ilçe belediye eş başkanları, DBP ve HDP Şırnak il ve İlçe örgütü yöneticileri ve kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Yemekten önce konuşan Selma Irmak, "Bizler Önder Apo'nun dediği gibi hiçbir şeyi hiç kimseden beklemeden kendimiz elde edeceğiz. Umutlarımız çok büyük, barajlar bize engel olarak konulmuştur ama HDP projesi tüm Türkiye'de içselleştirildi ve bu barajları halkların gücü ile 7 Haziran da yıkacağız" dedi. 

Konuşmanın ardından HDP Şırnak milletvekili adayları sahneye çıkarak halkı selamladı. 

İZMİR 

HDP Bayraklı Kadın Meclisi, seçim çalışmaları kapsamında HDP İzmir milletvekili adayları Eylem Yıldız, Semra Uzunok ve Pınar Aydınlar'ın katılımıyla tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Bayraklı ilçe binasında düzenlenen toplantıya, çok sayıda kadın katılırken, burada konuşan HDP Bayraklı İlçe Eş Başkanı Fatma Acar, 7 Haziran seçimlerinin önemine dikkat çekerek, tüm ezilenleri, ötekileştirilenleri ve emekçileri seçimlerde HDP'ye oy vermeye davet etti. Ardından adaylar Eylem Yıldız, Semra Uzunok ve Pınar Aydınlar, Yamanlar Emekçi Kadınlar Tiyatrosu'nun provalarını izledi.

HDP Buca İlçe Örgütü ise seçim çalışmaları kapsamında Yıldız Mahallesi'nde seçim standı açtı. HDP bayrakları ile süslenen stantta üye çalışması yapılırken, yurttaşlara HDP'nin politikalarını anlatan el bildirileri dağıtıldı. Standa yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

HDP İzmir milletvekili adayları İbrahim Akın ve Hamdi Öztürk ise seçim çalışmaları kapsamında Aliağa'da halk toplantısına katıldı. Aliağa Şehit Kemal Kahvesi'nde yapılan toplantıya bir süre önce iş güvenliği alınmadığı için yaşamını yitiren belediye işçisi Nusrettin Yıldızhan'ın ailesini ziyaret ettikten sonra katılan İbrahim Akın, Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Aliağa'da da taşeronluğun ve güvencesiz iş ortamının sağlıksız ve can alıcı sonuçlarının yaşandığına dikkat çekerek, "AKP güçlendikçe hegemonyasını artırıyor. Hegemonyasının artmasıyla yoksulluk artıyor, taşeronlaşma artıyor, güvencesiz ortamlarda çalıştıkları için yaşamlarını yitiren işçilerin sayısı ne yazık ki çoğalıyor" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Celal Doğan: 7 Haziran’da sahte ampulleri söndüreceğiz

SONRAKİ HABER

Felçli göçmen hasta hastaneden kovuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...