19 Nisan 2015 14:55

Demirtaş: Baraja sıkı sıkı sarılanlar o barajın altında kalacaklar

Partisinin mitinge dönüşen Esenyurt merkezi seçim bürosunun açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, "Bugüne kadar tüm seçim dönemlerinde yaptığımız gibi gönüllülük ve kararlılıkla çalışırsak, Kenan Evren'in koyduğu Erdoğan'ın sıkı sıkı sarıldığı baraj üstelerine yıkılacak, altında kalacaklar barajın" diye konuştu.

Paylaş

HDP 3'üncü bölge milletvekili adaylarının seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan HDP merkezi seçim bürosunun açılışının gerçekleştirildiği etkinlik binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. Açılış etkinliğine HDP'nin İstanul 3'üncü bölge milletvekili adayları Pervin Buldan, Levent Tüzel, Ali Kenanoğlu, Burcu Demirbaş, Kemal Parlak ve Abdulhekim Daş'ın da bulunduğu 30 milletvekili adayı, HDP Eş Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Cesim Soylu, HDP ilçe örgütü yöneticileri, HDK bileşeni parti ve platformlardan temsilcilerin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı. 

HDP bayrakları ile donatılan Cumhuriyet Meydanı'nda yağmura ve soğuk havaya rağmen alanı dolduran kitle, HDP'nin seçim müzikleri ile çektikleri halaylarla adaylarını coşkulu bir şekilde karşıladı. Alanı dolduran binlerce yurttaş sarı-kırmızı-yeşil renklerdeki üzerinde Demirtaş'ın fotoğrafının bulunduğu atkılarla kendilerini soğuktan korurken, seyyar satıcılar tarafından satılan üzerinde HDP bayrağı ve Demirtaş'ın fotoğrafının bulunduğu, "Barajları yıkarak geliyoruz" yazılı yaka kokartları da yoğun ilgili ile karşılaştı. Meydanda bir araya gelen kalabalığın büyük çoğunluğunu oluşturan kadınlar da her renkten taktıkları fularlarla alana renk kattı. Alanda seçim çalışmalarında HDP gönüllüsü olarak çalışmak isteyen yurttaşlar için açılan kayıt masasına yurttaşların yoğun ilgisi dikkat çekerken, şel u şepik giyen gençler ise oluşturdukları kortej eşliğinde alana girdi. Mitinge dönüşen etkinlik başta Kobanê ve Şengal'de yaşamını yitirenler olmak üzere özgürlük ve demokrasi mitinginde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu sırasında binlerce kişi hep bir ağızdan "Şehid namırın" sloganı attı. 

'BİZ HALKLARIZ, KADINLARIZ, GENÇLERİZ, EMEKÇİLERİZ'

Etkinlikte ilk olarak HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cesim Soylu halkı selamladı. "AKP'nin sultanlığını alaşağı etmek HDP'yi meclis'e taşımak için alanı dolduran tüm yoldaşlarımıza dostlarıma hoş geldiniz diyorum" diyen Soylu'nun ardından ise 

HDP İstanbul Milletvekili Adayı Levent Tüzel yurttaşlara seslendi. 3'üncü bölgede halkların demokratik yürüyüşünün özgürlük ve barış mücadelesinin hayırlı olmasını dileyen Tüzel, "Bu seçimlere çok daha umutlu çok daha kararlı dirençli bir şekilde hazırlandık. Bakın Türkiye'nin dört bir yanında HDP ve ezilen halkların barış talebi konuşuluyor" dedi. HDP'nin diktatörlüğe karşı "dur diyecek" emekçilerin ve halkların birliği olduğunu vurgulayan Tüzel, "HDP barışa kardeşliğe kasteden provokasyonlara karşı yüreğini siper edenlerin partisidir" dedi. 

TÜZEL: 1 MAYIS'TA ALANLARDAYIZ

Ağrı'da yaşanan provokasyona değinen Tüzel, "Ama tutmadı halkımız büyük sorumluluk göstererek yaralı askerlerin yanına koştu daha büyük ölümlerin acıların önlenmesine neden oldu" diye konuştu. Tüzel konuşmasına şöyle devam etti: "Tek adam diktatörlüğü peşinde koşanlar hep ben dedikçe biz hep biz dedik. Peki biz kimiz? Biz halklarız, biz işçiyiz, köylüyüz, emekçiyiz, kadınlarız, gençleriz, Kürt’üz, Laz’ız, Aleviyiz. Bundan sonra zulme, savaşa geçit yok HDP ile Meclis'e diyoruz. Hep birlikte özgür geleceğe yürüyeceğiz." Yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı'na da değinen Tüzel, emekçilerin bayramını kutlamak için alanlarda olacaklarını söyledi. 7 Haziran'da yapılacak seçimlerin önemine değinen Tüzel, "Ya insanlık kazanacak ya da barbar kapitalist düzenin yürütücüleri kazanacak" dedi, sözlerini "Biji bratiya gelan" sloganı ile sonlandırdı.

'YÜZDE 15'İ DE AŞACAĞIZ'

Tüzel'in ardından ise HDP 3'üncü bölge Milletvekili Adayı Garo Paylan alanı dolduran halkları "Merbaha Hevalno" diyerek selamladı. Ardından ise HDP İstanbul 3'üncü bölge milletvekili adayı Pervin Buldan seçim otobüsünden halklara seslendi. Buldan, "7 Haziran'da yapılacak seçimlerde yeni bir tarih yazılacak. Bu tarihi halkların barışı ve kardeşliği ve demokrasi için hep birlikte gerçekleştireceğiz. Bu yüzden aday listelerimizde Ermeniler, Süryaniler, Aleviler, kadınlar, gençler var. Bu listeyle Türkiye'de şimdiye kadar ezilen tüm kesimlerin sesi olmak için parlamentoya girmeyi hedefliyoruz. Barajı aşacağımıza inançla hep birlikte omuz omuza yüzde 15'i de aşacağımıza inanıyoruz. Bu coşkuyu görenler korkuyorlar. Barajın altında kalacak diyorlar. Buradaki coşku yüzde 10 barajını çoktan aştığımızın göstergesidir. İstanbul 3'üncü bölge bizim için önemlidir. 7 Haziran'a, kadar girmediğimiz mahalle, girmediğimiz sokak, ev kalmayacak. AKP'nin saltanatına tek tipçi politikalarına hep birlikte dur diyeceğiz. Bugün seçim startımızı Esenyurt'tan vermeyi önemsedik ve sislerle bu alanda buluştuk" diye konuştu. 

DEMİRTAŞ'TAN GENÇLERE: HAVAİ FİŞEKLERİ SAKLAYIN 7 HAZİRAN'DA LAZIM OLACAK

Mitingde son olarak ise HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş halka seslendi. Demirtaş alanı dolduran binlere, "Yüreğini barışa kardeşliğe adamız tüm kardeşlerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle bu yağışlı havaya rağmen burada kendi iradesine sahip çıkmak için toplanan hepinizden Allah razı olsun. Sizler bu ülkeye huzuru barışı kardeşliği getireceksiniz. Gönlünüzü yüreğinizi birbirinize açmış halksınız" diye seslendi. Kendisini havai fişekler atarak karşılayan gençlere esprili bir uyarıda bulunan Demirtaş, “Genç arkadaşlar sizin yerinizde olsam havai fişekleri 7 Haziran akşamına saklarım çünkü lazım olacak. 45 gün boyunca sabırla inatla kararlılıkla çalışacağız" dedi.

'İSTANBUL'U EV EV, SOKAK SOKAK GEZECEĞİZ'

Seçim çalışmaları boyunca İstanbul'u adım adım, ev ev, sokak sokak gezeceklerini belirten Demirtaş, "Hep birlikte yapacağız bunu. Bizden gölü kırılmış olanlar, bizi anlamamış olanla, kendimizi anlatamadığımız kim varsa her biri bizim kardeşimizdir şiarıyla her birinin elini tutacağız. HDP'nin ne olduğunu İstanbul'a anlatacağız ki seçimden önemli bir şey var o da kardeşlik diyeceğiz" dedi. 

'HAİN ARIYORSANIZ ANKARA'YI PARSEL PARSEL SATANLARA BAKIN'

AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere partilerin kullandığı sözleri ve üslubu eleştiren Demirtaş, "Diğer partilerin özellikle de AKP'nin Cumhurbaşkanını kullandığı üsluba asal pirim vermeyin. Onlara kalsa sokakta kimse birbirine selam veremeyecek hale gelecek. Yüzlerce yıllardır burada bu topraklarda birlikte yaşadık. 7 Haziran bir seçimdir savaş değil. Fakat bunlar öylesine seviyesiz kışkırtıcı bir üslup kullanıyorlar ki sanki savaşa hazırlanır gibi hareket ediyorlar. Sakın ola ki bunların tahriklerine kapılmayın" ifadelerini kullandı. 

Kullanılan söylemlerle bütün Türkiye'ye hakaret edildiğini belirten Demirtaş, "Bunlar söylemlerinde Türkiye'nin neredeyse tamamına hareket ediyorlar sonra da tüm Türkiye'yi kucaklıyoruz diyorlar. Hangi partili olursa olsun biz kimseyi hain ilan etmeyeceğiz. Hain arıyorsanız Ankara'yı parsel parsel satanlara bakın. Halkın arasında aramayın. Onu siz daha iyi bilirsiniz" diyerek AKP'ye seslendi. 

DEMİRTAŞ'IN HDP'YE YÖNELİK SALDIRILARA YORUMU: BU TUZAĞA DÜŞMEYECEĞİZ

Hükümete yakın medyada bu üslubu kullanan yazarları da eleştiren Demirtaş, "AKP'nin maaşlı köşe yazarları da bu tahriklere sürekli benzin döküyorlar. Bunlar bazıları da İslamcı yazarız diyorlar ya hakikate üzülüyorum. Bunlar Erdoğan'dan korktukları kadar Allah'tan korksalardı biraz vicdanlı olurlardı. Erdoğan'a biat etmekle o kızmasın diye maaşınızı korumuş olabilirsiniz ama Allah'ı kandıracağım derken imanınızı kaybetmiş olabilirsiniz ona dikkat edin. Aman aman. Bu kadar zülüm politikasını aklamaya çalışmak, HDP'yi tehdit etmek herhalde İslamcı yazar kimliği ile bağdaşmaz. Bu hafta kimi linç edecekler ona karar veriyorlar ve linç ediyorlar. Bu hafta Ermenileri linç etme haftası. Niye? Çünkü devletimiz hükümetimiz öyle istiyor. Bizim yaradanla kurmak istediğimiz ilişkiye devletimiz karar veriyor. Toplumda kimi linç etmek istiyorsa hedef gösterip insanlığı ayak altına alıyorlar. Biz insanı değerlerimizi devlete emanet etmekle hata yapıyoruz. İnsani değerler insana aittir. Devlet bizim insanlarımıza karar veremez. Şu HDP'li linç edin dediklerinde biz bu tuzağa düşmeyeceğiz" dedi.

'ERDOĞAN SIKI SIKI SARILDIĞI EVREN'İN BARAJININ ALTINDA KALACAK'

Çözüm sürecine değinen ve AKP'nin tavrını eleştiren Demirtaş, "Onlar açısından çözüm süreci matbaaya giderken yolda düşmüş iki sayfa kağıttan ibarettir. Bizim açımızdan yaşam gerekçemizdir barış. O kadar acılar çekildi ki bunun artık nihai olarak bitmesini silahların gündemden çıkmasını demokratik siyasetin konuşmasını istiyoruz" diye konuştu. Son günlerde HDP'ye dönük saldırıları da değerlendiren Demirtaş tahriklere kapılmama uyarısında bulundu. Demirtaş konuşmasını, "Parti binalarımıza saldırılar yaptılar yapacaklar sakın ola ki onların tahriklerine gelmeyin. Özellikle genç arkadaşlarımızı uyarıyorum. Bizi düşmanlaştırmaya çalışanlara inat onlara 7 Haziran'da sandık açıldığında tansiyonlarını yükselterek vermek lazım. Tansiyonlarını yükseltmenin yolu bugünden çalışmaktır. Bu güne kadar tüm seçim dönemlerinde yaptığımız gibi gönüllülük ve kararlılıkla çalışırsak Kenan Evren'in koyduğu Erdoğan'ın sıkı sıkı sarıldığı baraj üstelerine yıkılacak altında kalacaklar barajın" diyerek sürdürdü. 

'TÜRKİYE'NİN SOKAKLARINI MECLİSE TAŞIMAK İSTİYORUZ'

HDP'nin adaylarının Türkiye'nin fotoğrafı olduğunu kaydeden Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: " Bu fotoğrafı Türkiye'nin sokaklarını Meclis'e taşımak istiyoruz. Bu ülkeyi ancak siz kurtarırsınız kendini sultan zannedenler değil. Halk sultandır halk. Ayın 21'inde seçim beyannamemizi açıklayacağız yeni yaşamın ne olduğunu cümle cümle anlatacağız. O zaman HDP'nin Türkiye'yi yönetecek gerçek güç olduğunu göstereceğiz."

Konuşmaların ardından miting şarklarla çekilen halaylar eşliğinde son buldu. (DİHA)

    

ÖNCEKİ HABER

MHP seçim bürosuna silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Erdoğan, metro açılışında 400 milletvekili istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...