19 Nisan 2015 11:53

İSİG Kadın Meclisi, Divan işçilerini ziyaret etti

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Kadın Meclisi, Divan Turizm AŞ’de, DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan işçileri ziyaret etti. Çekmeköy’deki direniş çadırında işçilerle buluşan Meclis üyeleri, kadın işçilerle atölye gerçekleştirdi.

Paylaş

Müslime KARABATAK
İstanbul

İşçi Sağlığı İş Güvenliği Kadın Meclisi, Divan Turizm AŞ’de, DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarılan işçileri ziyaret etti. Çekmeköy’deki direniş çadırında işçilerle buluşan Meclis üyeleri, kadın işçilerle atölye gerçekleştirdi.

Divan İşletmeleri’nde çalışma koşullarını ve sendikalaşma sürecini anlatan işçi kadınların ardından İSİG’ten gelen kadınlar, işçilere çalıştıkları süre boyunca yaşadıkları sağlık sorunlarına dair sorular sordu.

İşçilerden Sedef Erdal, fabrikaya işçi sağlığı uzmanlarının çok nadir geldiğini ve çalıştığı 2,5 yıl boyunca hiçbir eğitim görmediğini söyledi. Divan İşletmeleri’nde hijyen eğitiminin çok az verildiğini anlatan Gizem Uluer ise “7-8 kişi eğitim alırken, diğerleri de iş aksamasın diye çalışıyordu” dedi. İşçi kadınlar, kendileri işten atıldıktan sonra iş yerinde sağlık kontrollerinin yapılmaya başlandığını ekledi.

37 NUMARA AYAKKABI BULAMAMIŞLAR

Çalıştıkları alanların temizliklerinin yetersiz olduğunu, kendilerine hijyen gerekçesiyle üretim alanlarında üniforma, galoş gibi kıyafetler giydirildiğini anlatan işçiler ancak denetlemeye gelen müdürlerinin bu kıyafetleri giymediğini söylediler.
İSİG’den kadınlar mesai saatleri boyunca ayakta çalışmak zorunda olan işçilere koruyucu ayakkabı verilip verilmediğini sorduğunda işçi kadınlar özel bir ayakkabının verildiğini ancak  alamayanların da olduğunu söylediler. İşçilerden Sedef Erdal belki de en kolay bulunabilecek ayakkabı numarası olan 37 numaranın bulunamadığı bahanesiyle 2.5 boyunca özel ayakkabı giymeden çalıştığını anlattı.

SÜT İZNİ YOK FAZLA MESAİ VAR

8 saat çalışan ancak zorunu olarak 5 saat mesai yaptırılan işçiler, mesai ücretlerinin 4.5 saat üzerinden yazıldığını söyledi. Fazla mesailerle birlikte 14 saat çalıştıklarını fakat sadece 1 saat molaları olduğunu belirten işçiler, patronların ‘molada ister yemeğinizi yiyin, ister sigaranızı için’ dediklerini dile getirdi. Günde 1.5 saat süt izni kullanması gereken yeni doğum yapmış arkadaşlarına bile zorunlu mesai verildiğini aktardı kadın işçiler.

RAPORU BİTMEDEN İŞE ÇAĞIRDILAR

İSİG’den gelen kadınlar, iş kazalarının yaşanıp yaşanmadığını soruduğunda, işçiler yaşadıkları kazaları anlattı. Elini makineye kaptırma, paketleme yaparken yanma, kayıp düşmenin sık yaşandığını söyleyen işçiler, saatlerce ayakta çalışmaktan bacaklarında varis ve ayaklarında mantar olduğuna dikkat çekti. Paketleme bölümünde bant sistemiyle çalışan işçilerden Gizem Uluer, asansör kapısı ile duvar arasına parmaklarını sıkıştırdığını ve revire gittiğinde doktorun olmadığını anlattı. Gittiği hastaneden 10 günlük rapor verilmesine rağmen, 5 gün sonra ‘eleman eksiği var, işe gelmen gerek’ denilerek işe çağırıldığını eli sarılı biçimde çalışmaya zorlandığını aktardı.

Ayrıca, Divan İşletmeleri’nin daha önce Ümraniye’de olduğunu, Çekmeköy’e taşınırken bu işin işçilere yaptırıldığını anlatan işçiler, Divan yöneticileri taşıtma işini de mesai olarak gösterdiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Hasta tutuklular için 43'üncü eylem

SONRAKİ HABER

'HES ve Nükleer Santraller sermayenin ihtiyacı için yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...