17 Nisan 2015 16:45

Davutoğlu yargı paketini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlere giderken yeni yargı paketini açıkladı. Çankaya Köşkü’nde dün Yeni Yargı Reformu Stratejisi tanıtım toplantısına katılan Davutoğlu, yeni yargı paketinin temelde 5 hedefi ve 22 önemli reformu içerdiğini söyledi.

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu seçimlere giderken yeni yargı paketini açıkladı. Çankaya Köşkü’nde dün Yeni Yargı Reformu Stratejisi tanıtım toplantısına katılan Davutoğlu, yeni yargı paketinin temelde 5 hedefi ve 22 önemli reformu içerdiğini söyledi. 

Davutoğlu, bundan sonra yargı mensupları, STK’lar, barolar ve tüm toplum kesimleriyle de istişare edileceğini söyledi. 

ŞEFFAFLIK SEÇİM SONRASINA HAVALE 

Yargının hesap verilebilirliği ve şeffaflığının arttırılacağını söyleyen Davutoğlu, “Tüm yargı mensuplarının uyması gereken etik ilkeler yine kendileri tarafından belirlenecek. Mahkeme ve savcılıkların yıllık faaliyet raporları hazırlamasını zorunlu hale getiriyoruz” dedi. Yüksek mahkeme kararlarının herkesin erişimine açılacağını belirten Davutoğlu, seçim sonrasında her alanda çok kapsamlı bir şeffaflık çalışmasına girileceğini söyledi. 

Mağdur haklarının güçlendirileceğini söyleyen Davutoğlu, tekrarlanan mağduriyet olmaması için teknik takip sisteminin kurulacağını, eski hükümlüler için de istihdam planlalarının olduğunu söyledi. 

“Şiddete uğrayan kadınlardan çocuklara ve diğer şeylere kadar bunların kamuda rehabilite edilmesi, gerekiyorsa istihdam edilmesine dönük de özel bir kanuni düzenleme planlıyoruz” diyen Davutoğlu, bu kanunla ağır şiddet suçu nedeniyle mağdur olmuş kişilerin zararlarını sorumlulara rücu edilmek suretiyle devlet tarafından ödeneceğini ve suç nedeniyle sağlığı bozulan kişilerin tedavisinin devlet tarafından yapılacağını belirtti. 

İNSANLARIN BULUNDUĞU YERLERDE ADALET SAĞLANACAKMIŞ!

Avukatlık Kanunun yenileneceğini söyleyen Davutoğlu, noterlik sisteminin de yeniden yapılandırılacağını, noterlere bazı çekişmesiz işler verilerek yargı organlarının yükünün  hafifletileceğini kaydetti. Bilirkişi müessesinde de değişiklikler yapılacağını belirten Davutoğlu, “Gerçek anlamda bilirkişilik olacak, çünkü şu an işleyişte ciddi istismarlar söz konusu” dedi. Yeni adalet saraylarının  yapılacağını da söyleyen Davutoğlu, adalet veri bankası kurulacağını, her verinin  dikkatle takip edileceğini ifade etti. Yargıda e-adalet hizmetinin  daha da etkin hale getirileceğini söyleyen davutoğlu, sesli ve görüntülü bilgi sisteminin geliştirileceğini, özellikle ifade alımlarında nu sistemin kullanılmasının yaygınlaştırılacağını söyleyerek, “İnsanların bulunduğu yerlerde adalet uygulaması sağlanmış olacak” diye konuştu. 

KORUYUCU HUKUK

Yargılama sürelerinin uzun olmasına ilişkin tartışmalara değinen Davutoğlu, her bir dava için ideal yargılama süresi belirleneceğini, gecikme olursa da nedeninin  araştırılacağını söyledi. Davutoğlu vatandaşların temel hukuk bilgisine sahip olması için hukuk eğitimlerinin yaygınlaştırılacağını da sözlerine ekledi. 
Ceza infazda modernizasyon olacağını dile getiren Davutoğlu, ağır suç işleyenleri de rehabilite infaz şartlarının sağlanması gerektiğini söyleyerek, “Tutukluluk oranının da çok düşük kalması lazım. Ayrıca çocuklar için cezanın infazı adına kurulan eğitim evlerini daha da yaygınlaştıracağız. Topluma kazandırılmaları sağlanacak” dedi. Yargısal uygulamalardan kaynaklanan mağduriyetleri gidereceklerini söyleyen Davutoğlu, “AİHM’e gitmeden Türkiye içinde çözülmesi sağlanacak” diye ekledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sinop’taki nükleer karşıtı mitinge çağrı

SONRAKİ HABER

5 işçinin katili buhar kazanı mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...