17 Nisan 2015 15:47

Bölgede OHAL manzaraları: Askeri hareketlilik artarak sürüyor

Hükümetin seçim öncesi HDP’nin güçlenmesini engellemeye dönük, savaşı kışkırtacak hamleler yapabileceği tartışılırken, Roboskî’ye çok sayıda asker konuşlandırıldı. Gabar Dağı güzergahında 10 askeri nokta kuruldu. Hükümetin tutumu sürece ilişkin kaygıları artırıyor.

Paylaş

Tendürek Dağı’na yönelik operasyonun yankıları sürerken, Bölge’de askeri hareketlilik artıyor. Ağrı’da 11 Nisan’da gerçekleşen ve HDP’li Cezmi Budak ile HPG’li Serhad Kızılay’ın askerlerce öldürüldüğü operasyonun, ‘AKP’nin seçim öncesi provokasyonu’ olduğu fikrinin geniş kesimlerde etkili olmasının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu başta olmak üzere hükümet yetkilileri, gerilimi arttıracak açıklamalar yapmıştı. 

Hükümetin seçim öncesi HDP’nin güçlenmesini engellemeye dönük, savaşı kışkırtacak hamleler yapabileceği tartışılırken, Roboskî’ye çok sayıda asker konuşlandırıldı. Gabar Dağı güzergahında 10 askeri nokta kuruldu. Hükümetin tutumu sürece ilişkin kaygıları artırıyor. 

GABAR DAĞI ETEKLERİNDE KONTROL NOKTALARI

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde 11 Nisan’da düzenlenen operasyona ilişkin, ‘AKP, seçim öncesi bölgede gerilimi yükselterek, provokasyon yapmak istiyor’ değerlendirmeleri güçlenirken, şimdi de Gabar Dağı eteklerinde bulunan köy ve mezralara giden yollara askeri kontrol noktaları kuruldu. 
İHD’nin Gabar Dağı eteklerinde bulunan Gıver, Mesukê ve Kurdela köylerinde yaptığı incelemenin ardından hazırladığı raporu açıklayan, Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal, 14 Nisan’da, derneklerine yapılan başvuruda aralarında Giver, Mesukê, Bîrove (Görmeç), Qernê (Günedoğmuş), Êrê (Kapanlı), Basret (İncirli), Miştokê (Samanlı), Zivingok (Köprüce), Memîroka (Cevizli), Berbeq (İyice), Bikrê (Çiftekavak) ve Gelî (Kürekli) köylerinin yol güzergahları üzerinde askeri kontrol noktaları kurulduğunu söyledi. 

Kontrol noktalarına ilişkin gözlemlerini aktaran Uysal, “İki yıldır herhangi bir kontrol yapılmayan yerlerde yol kontrol noktası oluşturulmuş” dedi. Çalışmalarının ardından geri dönüş yolunda askerler tarafından durdurulduklarını aktaran Uysal, “Aracımızın plakası alındı. Araçta bulunan kişilerin kimlikleri alınıp sorgulama yapıldı” dedi. Söz konusu köylerden Bêsuke (Kuşkonar), Giver ve Gurdela’nın  26 Mart 1994’te TSK’ye ait savaş uçakları tarafından bombalandığını hatırlatan Uysal, “40’ın üzerinde insan katledildi bu köylerde. Yapılan kıyımın failleri halen yargı önüne çıkartılmış değil. Burada insanlar askeri üniformayı gördükleri zaman öldürülme korkusu yaşıyor” dedi. 

SÜREÇ TEHLİKEYE ATILIYOR
1994’te yaşananların yarattığı travmadan kurtulamamış olan halkın askeri kontrol noktaları ile karşılaşmasının olumsuz etki yarattığını dile getiren Uysal, bu uygulamaların çözüm sürecini de zora sokacak sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu. Devletin köylere geri dönüşleri teşvik etmek yerine dönüşü engellenmeye çalıştığını söyleyen Uysal, “Böylesi çalışmaların sürmesi durumunda, yol güzergahındaki köylüler demokratik tepkilerini gösterecektir” dedi.

 


TUTUKLAMA FURYASI

Bölge illerinde gözaltı ve tutuklama furyası artarak sürüyor. Yüksekova ve Ceylanpınar’da 4’ü çocuk11 kişi tutuklandı, Dersim’de 3 kişi gözaltına alındı. 

Yüksekova’da önceki gece Kışla ve Orman Mahallelerini zırhlı araçlarla ablukaya alan özel harekat timleri evlere baskın düzenlemek istedi. Yaşanan polis hareketliliğini fark eden yurttaşların, taş atarak tepki göstermesine özel harekat timleri ateş açarak karşılık verdi. Bir süre sonra silahlı çatışmaya dönüşen olaylar gece saat 02.00’ye kadar sürdü. Polislerin ateş açarken birçok evi hedef aldığı ifade edilirken, gözaltı ve yaralı olup olmadığı konusunda henüz bilgi edinilemedi. 

YÜKSEKOVA’DA 6 TUTUKLAMA

Aynı mahallelerde 14 Nisan akşamı da polislerce ev baskınları yapılmak istenmesi üzerine olaylar yaşanmıştı. Olayların ardından gözaltına alınan Hüseyin Kına, Jıhat Geylani, Sedat Kızıltaş, Aydın Kızıltaş, Erdal Başaran ve Vedat Duman isimli gençler, emniyetteki işlemlerinin ardından önceki akşam adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından ‘Örgüt üyesi olmak’, ‘Adam yaralamak’ iddiası ile mahkemeye sevk edilen 6 genç, tutuklanarak Hakkari Kapalı Cezaevine gönderildi.

1’İ ÇOCUK 5 KİŞİ TUTUKLANDI

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesi ve ilçeye bağlı Yukarı Doruklu köyünde önceki gün özel hareket polisleri ile İlçe Jandarma Komutanlığına bağlı askerler tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Lütfi Akçan, Süleyman Tilhat, Mehmet Akif Kayacan ve Mehmet Fırat isimli gençler, Ceylanpınar Adliyesine sevk edildi. Gözaltı listesinde ismi olduğunu öğrenen 17 yaşındaki A.E. adlı çocuğun da geldiği adliyede, gençler 6-7 Ekim Kobanê eylemlerine katıldıkları gerekçesi ile savcıya ifade verdi. 
‘Örgüt üyesi olmak’ ve ‘Kamu malına zarar vermek’le suçlanan 5 kişi, tutuklanma talebi ile Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliğine gönderildi. Buruda ifadeleri alınan biri çocuk 5 kişi, tutuklanarak Urfa E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. Dersim’in Hozat ilçesinde bulunan Çiçekli Yolu’nda da kimlik kontrolü yapan askerler, 3 kişiyi gözaltına aldı.


ROBOSKİ KIRSALINDA ASKERİ OPERASYON

Bölge’de askeri hareketlilik hız kazandı. Roboskî köyü kırsalında askeri birliklerin, HPG’lilerin bulunduğu alana yönelik operasyon başlattıkları öğrenildi.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyü yakınlarındaki Govend (Düğün) Dağı ile Beyaz Tepe arasındaki bölgede askeri operasyon başlatıldığı bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, bölgeye dün çok sayıda asker ve askeri malzeme taşındı. Yerel kaynaklar, operasyonun HPG gerillalarının bulunduğu alanı kapsadığını belirtirken, Federal Kürdistan Bölgesi sınırı yakınlarında F 16 savaş uçaklarının keşif uçuşları yaptığı bildirildi. 

Şırnak İl Genel Meclis Üyesi İrfan Enc, Ağrı’da HDP Diyadin İlçe eski Başkanı ve bir HPG’linin öldürüldüğü  provokasyonda başarısız olan AKP ve Genelkurmayın Roboskî’de yeni bir provokasyon hazırlığı içinde olduğunu söyledi. Enc, “Halk tedirgin. Olası bir çatışmada canlı kalkan olmaya hazırız” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

KTÜ Kampüsünde duvardan düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

Cenazede polis provokasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...