03 Ağustos 2011 09:24

Tarkan HES’ler için şarkı yapar mı?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu “Hidroelektrik santralleri daha iyi anlatabilmek için Tarkan’dan şarkı isteyeceğiz” demiş. HES’ler bildiğiniz gibi hidroelektrik santralleri. Yani akarsudan elektrik elde ediliyor. İlk bakışta petrol ve kömür vb. kullanılmadığı için temiz ve yenilenebilir enerji kaynağı gibi algılanabiliyo

Tarkan HES’ler için şarkı yapar mı?
Paylaş
PROF. DR. TAYFUN ÖZKAYA

Tam bu haberleri okurken elimde bir kitap tutuyorum. Mahmut Hamsici tarafından yazılan kitabın adı, “Dereler ve İsyanlar” Birinci baskısı 2010’da yapılan kitap Notabene yayınlarından (www.notabeneyayinlari.com). Kitaptan bazı çarpıcı bilgileri buraya alalım.

Devlet Su İşleri’nin verdiği bilgilere göre mart 2010 itibariyle 1738 HES projesi bulunuyor. Yurdun dört bir yanında tamamlanmış HES’lerin tam bir yıkıma yol açtığını kitap yerinden örnekler ve fotoğraflarla belgeliyor. Dereden su alınıyor ve boru içinde kilometrelerce akmaya zorlanıyor.  Ara ara HES’ler var. Bir HES’in suyu bıraktığı yerden hemen başka bir şirket suyu boruya alıyor. Bu arada hayat tam anlamıyla ölüyor. Can suyu bıraktıkları ileri sürülüyorsa da bu göstermelik bile olmuyor. HES’lere karşı ciddi bir mücadele de var. Örneğin Tonya’da Derelerin Kardeşliği Platformu çatısı altında Atatürkçüler, Milli Görüşçüler, sosyalistler ile ülkücüler bir arada hareket ediyorlar. Yani muhalefet marjinallerden oluşmuyor.

Açılan davaların çoğunluğu kazanılıyor. Türkiye’de yüzün üzerinde açılmış HES davası var. Kırkın üzerinde dava sonuçlanmış, bir iki istisnası dışında açılan davaların tümünde yürütmeyi durdurma ve iptal kararı verilmiş. Ancak inşaatlar ne yazık ki sürüyor. Bu ise halkı bezdirmiş vaziyette. Bu nedenle Ardanuç’ta düzenlenen “HES’lere hayır” mitinginde şöyle bir döviz de görülebiliyor:
Bu derenin uzuni
kıramadım buzuni
HES’çilere ayırdım
Sopanın en düzüni”
 
HES’lerin sağlayacağı iddia edilen elektrik ise çok abartılı. Bu elektriğin en az iki misli elektrik nakil hatlarının bakımı ve yenileştirilmesi ile sağlanacağı ileri sürülüyor.

HES’leri destekliyorum diyen büyük uzmanlara ve profesörlere önce bu kitabı okuyup okumadıklarını sorun. Şarkılar ise hayattan yana olmalı bence. Ölümden yana değil. Yuvarlakçaylı köylü kadınlardan oluşan Şalvar Rap Grubunun Harlem makamındaki HES şarkısının bir dörtlüğü şöyle:
3 megavat için
Canımızı yaktın
Balıklarımı tavada
kızarttın
Üstüne rakı
Biraz da para…
Hadi Tarkan senden de bir şarkı bekliyoruz. Şüphesiz HES’den değil, hayattan yana.

ÖNCEKİ HABER

Kardeşime, Erkan Yoldaşım’a

SONRAKİ HABER

İstanbul tehlikede!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...