17 Nisan 2015 15:22

Çiçek’ten başkanlığa gizli destek

Paylaş

TBMM Başkanı Cemil Çiçek’ten başkanlık sistemine üstü kapalı destek geldi. Turgut Özal’dan bu yana başkanlık sisteminin, sistemi gündeme getiren siyasetçiler üzerinde değerlendirildiğini belirten Çiçek, “Erkler arası yetki gaspları var” dedi. Karma bir sistemle Türkiye’nin ilerleyemeyeceğini söyleyen Çiçek,  “Hep geçimsiz insanlar cumhurbaşkanı, başbakan oldu diyemeyiz. Sistemin kendisi sıkıntı yaratıyor. Her dönem sıkıntı yaşandı, yaşanmaya da devam eder. Bu, kişilerle ilgili bir sıkıntı değil. Bu Anayasa kavga çıkarmaya, devletin işleyişini engellemeye müsait bir anayasa” diye konuştu. 

Meclis Tören Salonunda İstiklal Mahkemeleri belgelerine ilişkin çalışmayı tanıtan basın toplantısında konuşan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, geride kalan 24. Yasama Dönemini de değerlendirdi. Seçim dönemine girilirken partilerin Anayasa konusunda vaatlerinin yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Çiçek, yeni seçilecek parlamentonun 24. Dönemde Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yaptığı çalışmaları dikkate alması gerektiğini söyledi. Yeni anayasa konusunda birkaç parti dışında hiçbir partinin hazırlığı olmadığını savunan Çiçek, seçimlere giderken partilerin anayasa taslaklarını vatandaşın önüne koyması gerektiğini dile getirdi. 

MECLİS AYRANCI PAZARINA DÖNMÜŞ!

Çiçek, Mecliste muhalefet partilerinin yaptıkları protestoları da eleştirdi. “Meclis eylem yeri değildir” diyen Çiçek, Meclis İç Tüzüğü’nün fiilen işlemez durumda olduğunu ifade etti. Meclisteki siyasi partilerin grup toplantılarını da eleştiren Çiçek, grup toplantılarına milletvekilleri ve parti yöneticileri dışında katılım olmasının sıkıntı yarattığını söyledi. “Bu yanlışa devam edilirse korkarım ki, bir takım üzücü durumlarla karşılaşabiliriz” diyen Çiçek, grup toplantılarının olduğu gün Mecliste yaşananlara ilişkin “Ayrancı Pazarı’na ya da müzayede salonuna döndüğü günler oldu. Bir evlenme merasimi yapmadık. Bir nikah kıymadığımız kaldı” değerlendirmeleri yaptı. 

GAZETECİLERE KULİS TEHDİDİ

Gazetecilerin Mecliste yaşadıkları engellemelere ilişkin sorularına yanıt veren Çiçek, “Kulisler size açık. Batı parlamentolarında bunu görmedim. Usulüne, kuralına uygun yapın. Konuşacak kişi basın odasında konuşsun. Bazı milletvekilleri ‘Mahremimize giriliyor’ diye şikayette bulunuyor” dedi. Çiçek’in bu sözleri gazeteciler tarafından “Kulis de yasaklanacak” endişesine yol açtı. 
Mecliste iki gazetecinin parlamento kartlarının süresiz iptal edilmesine ilişkin sorulara da yanıt veren Çiçek, kendisi hakkında da çok ağır ithamlarda bulunulduğunu belirterek, “Bir tek kişi ile ilgili dava açmadım bugüne kadar. Dava açsam kazanırdım. Gerek bile görmedim” dedi. Meclisin “en çok kuralsızlığın olduğu bir yer haline geldiğini” savunan Çiçek, söz konusu kararda kendisinin itiraz merci olmadığını söyledi ve yargı yoluna işaret etti. 

 

(Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP seçim bildirgesi salı günü açıklanacak

SONRAKİ HABER

Balıkesir’de provokasyon girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...