17 Nisan 2015 15:12

‘Soykırım’a tepki gösteren Türkiye dünya gündeminde

AP’nin ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararının ardından Türkiye’de Hükümet kanadından gelen ‘Karar yok hükmündedir' şeklindeki açıklamalar dünya basınında yankı buldu. Yapılan yorumlarda ‘Türkiye günahlarıyla yüzleşmeli'’denildi

Paylaş

Avrupa Parlamentosunun ‘Ermeni Soykırımı’nı tanıyan kararının ardından Türkiye’de Hükümet kanadından ve CHP, MHP gibi muhalefet partilerinin ‘Karar yok hükmündedir’ şeklindeki açıklamaları dünya basınında yankı buldu. 

24 NİSAN ÖNCESİ TON SERTLEŞİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın,  1915’te Ermenilerin “soykırım”a uğradıklarını savunan Avrupa Parlamentosunu ve Papa Francis’i kınadığına dikkat çekilirken “Ankara, 24 Nisan öncesi tonunu sertleştiriyor” yorumları da yapılıyor. Amerika’nın Sesi (VOA)  bu gelişmelere dikkat çektiği haberinde  1915 olaylarının yüzüncü yıl dönümü yaklaşırken “Türkiye’de yaşayan Ermeni azınlığının Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin politikalarını tartıştığını” da söylüyor.

VOA,  İstanbul Muhabiri Dorian Jones imzasını taşıyan haberde “Ekonominin giderek durağanlaşmasına, Kürt açılımının giderek çıkmaza girmesine ve Suriye ile Irak’tan artan güvenlik sorunlarına rağmen, iktidar partisinin daha milliyetçi bir seçim kampanyası yürüttüğü gözleniyor” deniliyor.

GÜNAHLARI KABUL ETMELİ

Haftalık Economist dergisi son sayısında başyazılarından birini,  Ermeni Soykırımı’nın 100 yılı vesilesi ile Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ayırdı. Dergi “İyileştirme zamanı” başlıklı yazıda, “Türkler, soykırım kelimesi üzerinde tartışmaktansa Ermeniler ile ilişkilerini düzeltmeli” yorumunu yaptı. Economist’in başyazısı, “Günümüzde hiçbir şey geçmiş kadar tahrik edici olmaz” cümlesiyle başlıyor. BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, derginin başyazısı şöyle sürüyor: Türk hükümeti sorunu hayati bir ulusal çıkar olarak görerek, milliyetçilik tuzağına düşüyor. Bunun yerine geçmişte işlediği günahları kabul etmeli. Tıpkı Britanya, Almanya ve Rusya gibi diğer Avrupalı güçler gibi, Türkiye’nin de itiraf etmesi gereken çok şey var. Türkiye geçmişte sadece Ermenilere değil Süryanilere, Rumlara ve Kürtlere de kötü davrandı; onları sınır dışı etti, öldürdü. Ancak Türkiye’nin gurur duyması gereken şeyler de var. Örneğin Osmanlı İmparatorluğu, Yahudiler de dahil olmak üzere tüm etnik azınlıklara, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha fazla hoşgörülü davranmıştı.”
Economist daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha milliyetçi, İslamcı ve otoriter bir söylem geliştirdiğinin altını çiziyor. 

‘ALMANYA DA YÜZLEŞMELİ’

Ermeni soykırımı tartışmalarına katılan Alman Der Tagesspiegel Gazetesi, “Türkiye’nin ve aynı zamanda biz A lmanların sorumluluğumuzla yüzleşme vaktimiz geldi” dedi. 24 Nisan’da, Almanya Meclisindeki anma gününde açık ve net bir tavır alma fırsatının olduğunu savunan gazete, Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ağzından bir hükümet açıklamasının yapılmasını istedi. Gazete, Deutsche Welle’nin yansıttığı yazısında şunları da söyledi: En iyisi, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in ağzından bir hükümet açıklaması yapılmalı. Bu uygun olur, uygun olmayan şey ise hükümetin, daha önce yaptığı gibi, bu suçla ilgili kararı tarihçilere bırakmak gerektiği şeklindeki açıklamasıdır. Başlı başına tehlikeli bir tez bu. Siyasiler zaten tarihi kararlar alır ve tarihi olaylarla ilgili tavırlarına ilişkin de karar almalıdır.

ERİVAN MEMNUN 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, AP’nin “soykırım”a ilişkin kararı kabul etmesi üzerine yaptığı yazılı açıklamada Ermenistan’ın karardan duyduğu memnuniyeti vurgularken “Karar, Türkiye’ye, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıl dönümünü,  geçmişiyle yüzleşmek ve Ermeni  soykırımını tanımak için kullanması ve böylece Türk ve Ermeni halkları arasında samimi bir uzlaşı için zemin hazırlaması yönünde önemli bir mesaj içeriyor” sözlerini kullandı.
Açıklamada ayrıca “Avrupa Parlamentosu, bu kararı benimseyerek insan haklarının ve evrensel değerlerin korunmasına olan bağlılığını bir kez daha teyit etti” deniliyor. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da işçiden Türk Metal’e sözleşme öfkesi

SONRAKİ HABER

HDP seçim bildirgesi salı günü açıklanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...