17 Nisan 2015 14:54

Bursa’da işçiden Türk Metal’e sözleşme öfkesi

Türk Metal ile Bosch patronu arasında süren sözleşme görüşmelerinde, işçilerin baskısı sonucu MESS sözleşmesinin üzerinde kazanım elde edilmesi, Bursa’da diğer metal fabrikalardaki işçileri harekete geçirdi.

Paylaş

Hakkı TALİ
​Bursa

Türk Metal ile Bosch patronu arasında süren sözleşme görüşmelerinde, işçilerin baskısı sonucu MESS sözleşmesinin üzerinde kazanım elde edilmesi, Bursa’da diğer metal fabrikalardaki işçileri harekete geçirdi.

Türk Metal’in örgütlü olduğu başta Renault, TOFAŞ olmak üzere metal fabrikalarında çalışan işçiler, yemek boykotu ve vardiya çıkışlarında alkışlı protestolarla Türk Metal yöneticilerine tepki gösterdi. İşçiler MESS ile imzalanan 3 yıllık ve düşük zam içeren sözleşmenin, taleplerini karşılayacak bir sözleşmeyle yenilenmesini istedi. 

Renault işçileri bugün öğlen saatlerinde yemekleri masada bırakarak kalktı. İşçiler 84 vardiyasında da fabrika kapısında toplanarak, “Madem Bosch’ta böyle sözleşme imzalayacaktınız, o zaman bizde niye böyle kötü bir sözleşme imzaladınız” diyerek imzalanan sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini söylediler. İşçiler sık sık “Uyuma davana sahip çık” sloganlarını attılar. Eyleme rağmen sendikacılar fabrikaya gelmezken, işçilerin karşısına sendikacılar yerine fabrika direktörü çıktı. İşçilere açıklama yapan fabrika direktörü, yapılan eylemin yasal olmadığını savunarak “Biz sendika değiliz, gidin sendikanıza söyleyin” dedi. İşçilerin sakinleşmemesi üzerine direktör “Taleplerinizi değerlendireceğiz” demek zorunda kaldı. Renault işçileri, direktöre “Biz bu sendikadan istifa etmek istiyoruz istifa edersek işçileri işten atmayacağınıza söz verir misiniz?” diye sordu. Direktör de ise “Siz bilirsiniz diyerek” soruyu geçiştirmeye çalıştı.

TOFAŞ’TA ÇEVİK KUVVET ÖNLEMİ

Tofaş’ta çalışan işçiler de sendika yöneticilerine aynı tepkiyi gösterdi. İşçiler “Bu kadar adaletsizlik olmaz. Bosch’ta imzalanan sözleşmeye biz itiraz etmiyoruz, sendikanın diğer yerlerde imzaladığı sözleşmedeki adaletsizliği düzeltmesini istiyoruz” dedi. İşçiler fabrika önüne çıkıp tepkilerini göstermek istedi ancak fabrika önüne çevik kuvvet yığınağı nedeniyle eylem yapamadılar. Bunun üzerine 200 dolayında işçi sendika şube binasına giderek, sendikacılara “Sizin imzaladığınız bu sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Yapılan haksızlığın düzeltilmesini istiyoruz” dediler. 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu Soykırımı soykırımla savundu

SONRAKİ HABER

‘Soykırım’a tepki gösteren Türkiye dünya gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa