17 Nisan 2015 13:54

PETKİM’de TİS görüşmeleri tıkanıyor

Yüzde 51 hissesi Azeri şirket SOCAR & Turcas Petrokimya AŞ’ye ait olan PETKİM’de Ocak ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci sürerken patronun sadaka düzeyindeki zam teklifi görüşmeleri zora soktu.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Yüzde 51 hissesi Azeri şirket SOCAR & Turcas Petrokimya AŞ’ye ait olan PETKİM’de Ocak ayında başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) süreci sürerken patronun sadaka düzeyindeki zam teklifi görüşmeleri zora soktu.  

PETKİM işçilerinin yıllarca mücadele ettiği özelleştirmenin sonuçları kendini göstermeye başladı.

PETKİM patronu haftalık çalışma süresini 40 saatten 45 saate çıkarmak istiyor. İşçiler mevcut uygulamada 42 saat çalıyorlar ve fazladan çalıştıkları 2 saatin karşılığı yevmiye olarak veriliyor. 
Ücret artışı ile ilgili de sendikanın talebi yüzde 17’yken PETKİM patronu toplamda ilk altı ay için yüzde 2.5, diğer altı aylar için de enflasyon oranı öneriyor. Sendikanın hazırladığı taslakta ilk zam oranı talebi yüzde 20’yken bunu yüzde 17’ye çekmişti. 

Patronun işçiler aleyhine düzenlemek istediği bir başka konu da yıllık izinler. PETKİM patronu işçilerin yıllık izin sürelerini azaltmak istiyor. 

ÇALIŞMA SÜRESİ 45 SAATE ÇIKARILMAK İSTENİYOR

İşçiler, haftalık 45 saatlik çalışmanın hafta tatilinin 1 güne indirilmesi ve kazanılmış haklardan geriye atılmış bir adım anlamına geldiğini belirterek kabul edilemez buluyor. Sendika da hem yüzde 2.5’luk zam oranının hem de haftalık 45 saatlik çalışma süresinin kabul edilemeyeceği yönünde açıklama yaptı.  

Vardiya giriş çıkışlarında açıklama yapan Petrol-İş yönetimi, PETKİM yönetiminin görüşmelerde dayatmacı bir tavrının olduğunu belirterek, her an mücadeleye hazır olunması gerektiğini söyledi.

İŞÇİLERİN ÜZERİNDE BASKI VAR

PETKİM’de sıkıntı bunlarla da bitmiyor. Kısa bir süre önce 2 işçinin çalıştığı laboratuar bölümünün kapatılması ve işçilere alanları dışında iş verilmesi küçük çaplı bir kriz yarattı. 

İşçiler patronun, temsilcisi Kenan Yavuz aracılığı ile işçileri bölme, sendikaya karşı güvensizlik oluşturma gibi yöntemlerle sürekli saldırdığını, üstlerindeki idari baskının da kabul edilemez olduğunu söylüyorlar. 

TÜPRAŞ’TA ANLAŞMA 

TÜPRAŞ’ta ise Petrol-İş Sendikası ile Koç Holding yetkilileri arasındaki sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Varılan anlaşmaya göre TÜPRAŞ işçisinin ücretlerinde ilk altı ay yüzde 6.5, ikinci altı ay TÜFE oranında, üçüncü altı ay TÜFE + yüzde 0,75, dördüncü altı ay TÜFE oranında artış yapılacak. 

Sosyal Yardım Maddesi olarak 285 lira, dini bayramlarda 300+300 ikramiye verilecek. 
İşçiler ‘kayıp olmaması’ dolayısıyla sözleşmeyi olumlu bulduklarını belirtiyor. 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da miting alanlarına 6 yeni yer daha eklendi

SONRAKİ HABER

Hekim Yapı'da mücadele kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa