03 Ağustos 2011 09:15

SES TİS taleplerini Bakanlığa sundu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üye ve yöneticileri, toplusözleşme taleplerini içeren “TİS Taslağı”nı Sağlık Bakanlığına sundu. SES Genel Başkan Çetin Erdolu, “Toplu sözleşme hemen şimdi yapılmalıdır” dedi.SES üye ve yöneticileri bugün Ankara, İstanbul ve Adana’da topl

SES TİS taleplerini Bakanlığa sundu
Paylaş

SES üye ve yöneticileri bugün Ankara, İstanbul ve Adana’da toplu görüşme değil toplusözleşme yapmak istediklerini haykırdı.

Ankara’da Sağlık Bakanlığı önünde yapılan eylemde konuşan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, toplusözleşme ve grev hakkının önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Erdolu, bu kez “toplu görüşme değil, toplusözleşme” istediklerini belirtti.

‘2012’DE PRİM ÖDEMEYEN AİLE KALMAYACAK’

Erdolu, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında AKP tarafından uygulanan sağlık politikalarının hem sağlık çalışanlarının kazanılmış haklarını, hem de halkın sağlığına saldırılar içerdiğini belirtti. “1 Ocak 2012’den itibaren tüm hükümleri yürürlüğe girecek  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası primi ödemeyecek aile, hane kalmayacaktır” diyen Erdolu, Sağlık Bakanlığının tüm sorumluluğu SGK’ya bırakacağını söyledi. Bu olumsuzlukların sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin toplusözleşme talebini her zamankinden daha yaşamsal ve acil hale getirdiğinin altını çizen Erdolu, diğer sendikalara da seslenerek, “Şimdi toplu görüşme değil, toplusözleşme zamanıdır. Bu alanda örgütlü tüm sendikalara toplusözleşmenin hemen şimdi uygulanmasında ısrar etmeyi öneriyoruz” dedi. SES yöneticileri, açıklamanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına giderek hazırladıkları TİS taslaklarını iletti.

ANAYASAL GÜVENCE

SES İstanbul Şubeleri ise İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Basına açıklama yapan SES Bakırköy Şube Başkanı Hıdır Doğan, Hükümetin, kamu emekçilerinin  toplusözleşme hakkını tanımayarak, toplu görüşme çağrısı yaptığını söyledi. Devletin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle, toplusözleşme hakkının güvence altına alındığını söyleyen Doğan, ancak iktidarlar, uluslararası sözleşmeleri yeterli görmeyerek toplusözleşme hakkını kabul etmediğini söyledi. AKP Hükümetinin, 12 Eylül Anayasa değişikliğinde toplusözleşme hakkını tanınacağına ilişkin vaatlerinin bulunduğunu söyleyen Doğan, hükümetin anayasaya uygun uyum yasalarının henüz çıkarılmamış olmasını gerekçe göstererek, toplu görüşme çağrısı yaptığını söyledi.  

TOPLUSÖZLEŞMEDE ISRAR

SES Adana Şubesi de basın toplantısı düzenledi. SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, toplusözleşme hakkını görmezden gelenleri uyardıklarını ve sözleşme hakkının uygulanmasını talep ettiklerini ifade etti.

Çıkartılan yasalar ve uygulanan politikalar nedeniyle sendikal örgütlenmenin önüne engeller konulduğunu ifadeden Yüksel, sağlık emekçilerinin sorunlarının katlanarak devam ettiğini ifade etti. Bütün olumsuzluklar ışığında bugün sağlık emekçisi için toplusözleşme talebinin daha yaşamsal olduğunu belirten Yüksel, önünde engel olmamasına rağmen toplusözleşme görüşmelerinin uygulamaya konmamasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. (HABER MERKEZİ)


SES'İN TİS TALEPLERİ:

*Temel asgari ücret 1600 TL olmalı,
*4/B, 4/C, 4924, Vekil, Taşeron gibi istihdamlara son verilmeli, kamuda personel açığı kadrolu istihdamla giderilmeli,
*9 saat mesai uygulamasına derhal son verilmeli,
*Sağlık ve sosyal hizmetler ağır ve tehlikeli işlerden sayılarak fiili hizmet zammı uygulanmalı,
*Kadına yönelik ayrımcılığa son verilmesi için, çalışma yaşamında eşitlik sağlanmalı,
*Ebeveyn izni ve 24 saat açık kreş sağlanmalı,
*Baskı, sürgün, tutuklama ve göreve son vermeler durdurulmalı, tutuklu sendikacılar serbest bırakılmalı,
*Sağlık hizmetleri eşit, ücretiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmalı, sağlıkta her türlü, katkı ve atkılım payı kaldırılmalı,
*Toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılmasının önündeki engeller kaldırılmalıdır.

ÖNCEKİ HABER

İkinci 'Amirallere suikast' iddianamesi de kabul edildi

SONRAKİ HABER

Masa da masaymış ha!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...