16 Nisan 2015 12:31

‘Göçmen sorunu AB’nin sorunudur’

Yunanistan’da “göçmen sorunu” hükümet ve muhalefet arasında gergin açıklama ve tartışmalara yol açtı. SYRIZA Hükümeti sorunun sadece Yunanistan’la sınırlı olmadığını ve tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sorunu olduğunu açıklayarak gerekli önlemlerin en kısa sürede alınacağı mesajını verdi.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da “göçmen sorunu” hükümet ve muhalefet arasında gergin açıklama ve tartışmalara yol açtı. SYRIZA Hükümeti sorunun sadece Yunanistan’la sınırlı olmadığını ve tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin sorunu olduğunu açıklayarak gerekli önlemlerin en kısa sürede alınacağı mesajını verdi. 

Son bir haftada Yunanistan’a gelen göçmen sayısının 4 bin 500 olduğunu ve adalarda bulunan polis karakollarıyla kamuya ait kurumların göçmenlerle dolup taştığını açıklayan hükümet yetkilileri soruna AB genelinde alınan önlemlerle ancak çözüm bulunabileceğini açıkladı. 

‘GÖÇMENLER YENİDEN GÜNDEMDE’

SYRIZA hükümete geldiği anda ilk önce şartları oldukça olumsuz olan göçmen kamplarını kapatmış ve göçmenleri serbest bırakmıştı. Son günlerde artan göçmen trafiği sonrasında ise konu bir kez daha gündeme oturarak geniş tartışmaların ortaya çıkmasına neden oldu. 

Hafta başında konuyla ilgili olarak Başbakan Aleksis Çipras’la bir saat boyunca ortak değerlendirmelerde bulunan Göçmen Politikalarından Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Tasia Xristodulopulo, konuya sadece polisiye önlemler açısından bakmadıklarını ve insanı yönü üzerinde de durduklarını belirtti. 

BİR HAFTADA 4 BİN 500 GÖÇMEN GELDİ

Xristodulopulo, geçmiş hükümeti eleştirerek göçmen sorununda çözüm üretilmediğini ve gelinen noktada sorunun çözümü için AB’nin sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini açıkladı. “Bir hafta içinde Yunanistan’a gelen göçmen sayısı 4 bin 500’ dür. Önümüzdeki aylarda bu sayının 150 bin olması bekleniyor. Bölgedeki sorunlar ve Suriye savaşı göçmen akışını büyütmüştür. Sorun sadece Yunanistan’la sınırlı olarak ele alınamaz. Sorun AB’nin sorunudur” diyen Xristodulopulos önümüzdeki günlerde soruna ilişkin yasal adımların atılacağı haberini verdi. 

Bu arada İçişleri Bakanı Nikos Vuçis gelen göçmenlerle ilgili yasal formalitelerin mümkün olan en kısa sürede tamamlanması için gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyleyerek özellikle Suriye gibi savaş bölgelerinden gelen ve politik iltica isteyenlere bir hafta içinde iltica hakkı tanınacağını ve üç aylığına AB ülkelerine seyahat etme hakkı tanıyan seyahat belgesi verileceğini açıkladı. 

On yılı aşkın bir süreden beridir AB’nin baskıları sonucu hemen hemen hiç iltica hakkı tanınmadığı bilinirken hükümetin bir hafta içinde iltica hakkı tanıyacağına ilişkin bu açıklaması AB’yi endişelendirdi. Böyle bir uygulama on binlerce ilticacıya yasal olarak Avrupa kapılarının açılması anlamına geliyor. 

TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ

Hükümetin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar Partisi Başkanı Panos Kamenos ise göçmen ticareti yapanların müebbet hapse mahkum edilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. Göçmen sorununda hemen her kesim Ankara hükümetinin Dublin 2 anlaşmasını imzalamasına rağmen anlaşmayı uygulamadığını ve göçmenlerin Yunanistan geçmesine adeta izin verildiğini belirtiyorlar. Dublin 2 anlaşması göçmenlerin ilk geldikleri ülkede kalması ve bu ülkenin başka ülkelere göçen göçmenleri geri kabul etmesini öngörüyor. Ancak Türkiye şimdiye kadar sayısı bir kaç yüzü bile bulmayan oranda göçmen kabul etmiş durumda. Türkiye Hükümeti  yüz binlerce göçmenin ya Türkiye den gitmediği ya da kendilerinde kayıtları bulunmadığını savunuyor. 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: AP’nin kararı bizim için yok hükmündedir

SONRAKİ HABER

Brezilya’da taşeron yasasına karşı genel grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...