16 Nisan 2015 11:55

2014 rakamlarına göre Türkiye'de 1,5 milyon taşeron işçi çalışıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 482 bin 690 kişi taşeron işçi olarak çalışıyor.

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 482 bin 690 kişi taşeron işçi olarak çalışıyor. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın 1 yıl önce taşeron işçilerle ilgili yönelttiği soruya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yazılı cevap verdi. Bakan Çelik, cevabında 2014 sonu itibariyle Türkiye’deki taşeron işçi sayısının 1 milyon 482 bin 690 olduğunu bildirdi. 

Ağbaba, bakanın yazılı cevabına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “'Ülkeyi A.Ş. (anonim şirket) gibi yönetmek gerekiyor' diyenler, Türkiye’yi tam bir taşeron cumhuriyetine çevirdi” dedi. Taşeron sisteminin çalışanları gelecek güvencesinden yoksun bıraktığını ifade eden Ağbaba, “İstanbul’da 330 bin, Ankara’da 151 bin, İzmir’de 76 bin 500 işçi yarınsız. 1,5 milyon taşeron işçi güvencesiz bir şekilde çalıştırılıyor. Gerçek rakamlar bunun çok çok üstünde. Hepsi yarınsız. 12 yıllık iktidarında AKP, emek sömürüsünün en vahşi koşullarını dayattı. Sonuç ortada. Bunun en bariz göstergesi taşeron işçi sayısındaki artış.” dedi.

Sayıları 1,5 milyona ulaşan taşeron işçilerin CHP iktidarında kadroya sahip olacağını söyleyen Ağbaba, AK Parti iktidarının işçi düşmanı olduğunu ve 1,5 milyon taşeron işçiyi kapitalizmin en vahşi koşullarına mahkum ettiğini, ancak bu duruma bir son vereceklerini ifade etti. Ağbaba, "8 Haziran sabahı, Türkiye’de taşeron sistemi tarih olacak." dedi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Tarihimiz ile yüzleşmekten hiçbir zaman korkmadık

SONRAKİ HABER

Erdoğan: AP’nin kararı bizim için yok hükmündedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...