16 Nisan 2015 08:25

CHP’li Melda Onur: Bombalamakla bir yere varılmaz

Katır katliamına dair bölgede incelemelerde bulunan Meclis Çevre Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Melda Onur, "Sadece 'Kürt sorununu çözeceğiz' diye dağları bombalayan devlet kafası şimdi de 'kaçakçılığı çözeceğim' diye katırları öldürüyor. Bu şekilde bir yere varamayız" dedi.

Paylaş

TSK'ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 34 sivil yurttaşın katledildiği Roboski köyü, son zamanlarda köy halkının sınır ticaretinde kullandığı katırlara yönelik askeri saldırılar ile yeniden ülke gündemine oturdu.

Katır katliamlarının artması ve asker saldırılarının devam ettiği Roboski'ye gelen HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu ile Meclis Çevre Komisyonu'nun CHP'li üyesi Melda Onur, bölgede bazı araştırma ve temaslarda bulundu. Şırnak Barosu avukatları ile MAZLUMDER il yöneticilerinin de eşlik ettiği heyetin, İl Orman Müdürlüğü ve İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne yönelik görüşme talebi yanıtsız bırakılırken, Roboski katliamı döneminde Gülyazı Alay Komutanı olan Şırnak Tümen Komutanı Abdullah Baysal ile görüşme talebi ise "Yıllık izinde" gerekçisiyle yapılamadı. CHP'li Onur ile HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Sevgi Ekmekçioğlu, yaptıkları araştırma ve gerçekleştirdikleri temaslara ilişkin değerlendirme yaptı.

'ROBOSKİ'DE ÖLDÜRÜLEN KATIRLARIN KANUNLARDA KARŞILIĞI MEVCUT DEĞİLDİR'

Kentte ilk olarak Valilik ile görüştüklerini, ardından da Roboski'ye geçtiklerinin bilgisini veren Onur, Vali Ali İhsan Su'nun Şırnak Valiliği'ne yeni atandığını ve bundan kaynaklı Roboski'de yaşananlara hakim olmadığını belirttiğini aktardı. Katırların öldürülmesi ya da imha edilmesinin yasalarda bir karşılığının olmadığını dile getiren Onur, "Yüksekova'da aynı durum yaşandı; ancak orada bir mahkeme kararına dayanıyor. Kararda da sağlık sorunları gerekçe gösteriliyor. Sınır dışından hastalık getirdiği söyleniyor; ancak bu katırlar Anadolu hayvanıdır. Salgın hastalık gerekçesiyle kanunlar bu hayvanların itlafını istemiyor. Bütün yönetmeliklerde eğer bir hayvanın salgın hastalığı varsa karantinaya alınır ve veteriner hekimler eşliğinde tedavi edilir. Hayvanları vurup vurup cesetlerini ortada bırakmak salgın hastalıklara yol açar" diye konuştu.

'KATIRLAR ROBOSKİLİLERİN ARABASIDIR'

Görüşmede Vali Su'nun, katırların öldürülmesine ilişkin bilgi sahibi olmadığını savunmasına karşın, "Ama kaçakçılık yapıyorlar" şeklinde net bir şekilde beyanda bulunduğuna dikkat çeken Onur, "Katırları vurarak, halkı yoksullaştırarak, dağları tepeleri bombalayarak kaçakçılığa çözüm getirilemez. Bugün gelinen noktada neden bu katırlar ile kaçakçılık yapılıyor. Eğer bir kişi cezalandırılacaksa, o kişiyle ilgili bir yaptırım olmalıdır. Bu katırı öldürmek vurmak aynı zamanda hukuksuzluktur, suçtur. Mademki kanun uygulanıyor, kabahatler kanunundan katırları vuran askerlerin cezalandırılması gerekiyor. Burada katırlar ne kadar kaçakçılıkta kullanılıyor bilemeyiz. Burada insanlar katırlar ile düğüne, hastaneye gidiyor, katırlar ile cenazelerini taşıyor. Katırlar Roboskili insanların arabasıdır" ifadesinde bulundu.

ONUR: DEVLET HIR ÇIKARMA PEŞİNDE 

Yıllarca "Kürt sorununu çözeceğim" diyerek dağları bombalayan devletin şimdi ise "Kaçakçılığı önleyeceğim" diyerek katırları öldürdüğünü söyleyen Onur, Tendürek provokasyonuna da işaret ederek, devletin "hır çıkarma" peşinde olduğuna vurgu yaptı. Onur, "Devlet, hır çıkarma peşinde. Bugün F-16 uçaklarının sık sık uçuş yaptığını gözlemledik. Burada insanların ekonomik ve yaşamsal sorunlarına çözüm bulmak yerine, senelerce 'Kürt sorununu çözeceğiz' diye dağları bombalayan devlet kafası şimdi 'kaçakçılığı çözeceğim' diye katırları öldürüyor. Bu şekilde bir yere varamayız" diye konuştu. 

'HAYVAN KATLİAMINA BİR AN ÖNCE SON VERİLSİN'

HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Başkan Yardımcısı Sevgi Ekmekçioğlu ise katırların katledilmesinin içler acısı bir durum olduğunu dile getirdi. Katledilen katırların ortalıkta bırakılmasına, yaralı katırların ise tedavi edilmemesine tepki gösteren Ekmekçioğlu, "Hayvanlara yönelik katliamların bir an önce son bulması çağrısında bulunuyoruz. Kaçakçılık yapılıyor diye hayvanlar katlediliyorsa, bizde sessimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Katırların sesi olmaya devam edeceğiz. Vahşi bir durumla karşı karşıyayız, hayvanlar bu şekilde öldürülmeyi hak etmiyorlar" ifadesinde bulundu. 

'KATLİAM HİÇBİR YASA VE VİCDANA UYMUYOR'

Roboski'de karşılaştıkları manzaranın vahametine dikkat çeken HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan da hayvan katliamının yanı sıra yapılan doğa katliamına da işaret etti. Söz konusu manzaranın hiçbir yasa ve vicdanla açıklanamayacağına vurgu yapan Baylan, gerekli soruşturmaların başlatılması için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savcı Kiraz'ın ölümüne ilişkin ön otopsi raporu

SONRAKİ HABER

Roboski'de adalet nöbeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa