16 Nisan 2015 00:52

Geçen her gün biz işçilerin zararına

Mercedes işçisinin gündemini çalışma koşulları, düşük ücret, sendikal bürok-rasi ve yasaklanan metal grevi var. 1 Mayıs ise sendikaları Türk Metal’in gündem etmemesi nedeniyle sınırlı tartışılıyor.

Paylaş

Eren ERGİNE
İstanbul

Mercedes işçisinin gündemini çalışma koşulları, düşük ücret, sendikal bürok-rasi ve yasaklanan metal grevi var. 1 Mayıs ise sendikaları Türk Metal’in gündem etmemesi nedeniyle sınırlı tartışılıyor. 

10 yıla yakın Mercedes’te çalışan bir işçiye metal işçilerinin hükümet tarafından grevlerinin yasaklanması ve ardından Danıştayın bu kararı onamasını nasıl değerlendirdiğini soruyoruz. “Demir tavında dövülür” diyor ve devam ediyor: “Geçen her gün biz işçilerin zararına.”

Sendika-patron ilişkisinden duyduğu rahatsızlık nedeniyle sendikadan istifayı daha fazla düşünür olduğunu söyleyen işçi, kendisi gibi düşünen işçi sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Gördüğü yanlışları söylediği için işyerindeki ilerlemesinin uzun süre durdurulduğunu anlatan işçi, geldiği noktada Mercedes’te mutlu olmadığını dile getirdi. Mercedes işçisi en yakıcı sorunları şöyle sıraladı: “Düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve sendikal bürokrasi…” 

DEVLET BORÇLANMAYI TEŞVİK EDİYOR!

Mercedes’te günlük mesai 7.5 saat. Yapılan işin ağır olması nedeniyle işçi bedenine yansıması ise 12 saatlik bir çalışma gibi. Günlük 16 aracın üretildiği fabrikada Eylül ayından itibaren bu sayının 17 olması hedefleniyor. İşçilerin buna yorumu “Önceden 1 dakika da olsa telefona bakabiliyorduk şimdi onu da unutacağız” oluyor. Fabrikada günlük 12 saat çalışan işçi sayısı oldukça fazla. Bunun sebebi ise ev kredileri ve geçim sıkıntısı. Mercedes işçisi devletin borçlanmayı teşvik ettiğini belirterek bunun da itiraz etmeyi ve örgütlenmeyi engellediğini söylüyor. 

YAŞ İLERLEDİKÇE...

İşin ağırlığı nedeniyle yaş ilerledikçe meslek hastalıklarına bağlı olarak omuz, boyun ve bel ağrıları artıyor. Mercedes ise işçilerin rapor almasını engellemek için kampanya başlatmış. Belli zaman içerisinde sağlık raporu almayan işçilere işi aksatmadığı için prim veriyor. Bu primlerden yararlanmak isteyen işçiler çoğu zaman hasta olsa da hastaneye gitmiyor. Buna bağlı olarak genç işçiler de şimdilerden gelecek kaygısı oluşmaya başlamış. Çünkü Mercedes’te yaş ilerledikçe meslek hastalıkları da baş gösteriyor. Personel müdürünün bel ve boyun ağrısı çeken işçilere önerisi ise “İhbar tazminatını bırakmak şartıyla işten ayrıl” oluyor.

ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER

30’lu yaşlarda olan bir işçi evliliği “Zurnanın zırt dediği yer” olarak tanımlıyor. Bunun sebebini ise “Bunca yıl çalıştık birikim yok, patlak veriyor kurulu düzen. Gelecek ay nişanım var, düğün için ise işten çıkmayı dahi düşünüyorum. Kıdem tazminatı alıp, düğün masraflarını oradan çözmek aklımdan geçmiyor değil” diye anlatıyor. 

ÖNCEKİ HABER

UNO işçisi hakları için komiteleşiyor

SONRAKİ HABER

Tekstilin acı veren gerçekleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...