15 Nisan 2015 15:00

‘Kongreyle müzakere etmiyoruz’

ABD’de Kongre’ye nükleer müzakerelerde olası bir anlaşmayı reddetme hakkı veren tasarıyı değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ‘Bu ABD’nin iç meselesi. Kongre ile değil, büyük güçlerle müzakere ediyoruz” dedi.

Paylaş

ABD’de Kongre’ye nükleer müzakerelerde olası bir anlaşmayı reddetme hakkı veren tasarıyı değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, ‘Bu ABD’nin iç meselesi. Kongre ile değil, büyük güçlerle müzakere ediyoruz” dedi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Kongreye İran’la nükleer müzakerelerde varılacak olası bir nihai anlaşmayı onaylama ya da reddetme hakkı veren tasarıyı ise oy birliğiyle kabul etti. 
El Cezire’nin haberine göre İran’ın Raşt kentinde bir televizyon programında konuşan Ruhani, “ABD Senatosu, Kongre ve diğerlerinin ne söylediği bizim problemimiz değil. Biz karşılıklı saygı istiyoruz. Dünyanın büyük güçleriyle müzakere ediyoruz, Kongre ile değil” ifadelerini kullandı.

Ruhani ayrıca daha önce söylediği yaptırımlar tamamen kalkmadan kapsamlı bir anlaşmaya varılamayacağı ifadelerini tekrarlayarak “Yaptırımlara tamamen son verilmeden herhangi bir anlaşma olmayacak” dedi. 

TASARI KABUL EDİLMİŞTİ

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Bob Corker’ın öncülük ettiği tasarı, salı günü 19 oyla onaylanmıştı.  ABD Başkanı Barack Obama, nükleer müzakereler devam ederken Kongrenin İran’la ilgili tasarı geçirmesine şiddetle karşı çıkıyor ve veto tehdidinde bulunuyordu ancak Beyaz Saray, tasarının iki partinin uzlaşısı sonucunda hazırlanan yeni versiyonunu destekleyebileceğinin işaretini vermişti.

‘MÜZAKERELERİ SONUCA ULAŞTIRACAĞIMIZDAN EMİNİZ'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İran’ın nükleer programıyla ilgili müzakereleri sonuca ulaştıracaklarından emin olduklarını söyledi. ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın, İran’la varılması muhtemel nükleer anlaşmanın iptali konusunda Kongrenin yetkisini kabul etmesinin ardından açıklama yapan John Kerry, “Başkanın müzakereyi sonuca ulaştırması ve dünyanın daha güvenli hale getirilmesi konusunda yeteneğimizden eminiz.” dedi. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

GMİS: Sorunlarımızı birlikle çözeceğiz

SONRAKİ HABER

Sansüre karşı dayanışma sürüyor, yabancı yapımlar da filmlerini çekiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...