15 Nisan 2015 13:16

Suriyeliler sağlık hizmeti alamıyorlar

Foça Gerenköy’de yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik sağlık taraması yapan Halkların Köprüsü Derneği, özellikle çocuklarda bulaşıcı hastalıkların çok yaygın olduğunu, yetişkinlerde kalp, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların bulunduğunu açıkladı.

Paylaş

Foça Gerenköy’de yaşayan Suriyeli mültecilere yönelik sağlık taraması yapan Halkların Köprüsü Derneği, özellikle çocuklarda bulaşıcı hastalıkların çok yaygın olduğunu, yetişkinlerde kalp, diyabet gibi kronik rahatsızlıkların bulunduğunu açıkladı. 

Ancak tüm bu sağlık sorunlarına rağmen Suriyelilerin koruyucu  sağlık hizmetleri ve birinci basamak sağlık hizmetine erişemediği belirtildi. 

Halkların Köprüsü Derneği tarlalarda çalıştırılmak üzere Foça’ya getirilen Suriyelilere sağlık taraması yaptı. Taramayı rapora dönüştürerek İl Sağlık Müdürlüğüne sunan Dernek, Sağlık Müdürlüğünden bölgede yaşayan mültecilerin sağlık sorunlarına yönelik bir an önce çalışma yapılmasını istedi. 

DİL EN BÜYÜK PROBLEM

Doktorlar tarafından hazırlanan raporda bebeklerin aşılarının ya hiç olmadığı ya da eksik olduğu belirtilirken çocuklarda ÜSYE, ASYE, kıl kurdu, uyuz gibi bulaşıcı hastalıkların olduğu bilgisi verildi. Yine gebe kadınların gerekli sağlık takiplerinin hiç olmadığının ifade edildiği raporda diyabet, hipertansiyon, osteoartrit, romatizma, kronik hepatit, çeşitli böbrek ve kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkları olanların da hastalık takibinin olmadığının altı çizildi. Raporda ayrıca birçok mültecinin kimlik kartı olmadığı kaydedilirken, mültecilerin sürekli yer değiştirmek zorunda kalmasından ve dil sorunundan dolayı sağlık hakkına erişemediği vurgulandı. Raporda çözüm olarak ise Halk Sağlığı Müdürlüklerine, Toplum Sağlığı Merkezine ve aile hekimliklerine yükümlülükler düştüğü belirtildi. 

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE ÖNERİLER

Dernek Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi ve beraberindeki dernek üyeleri hazırlanan raporu bir dilekçe ile birlikte İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne verdi. Mültecilere sağlık hizmetlerinin hızlı bir şekilde ulaştırılmasının gerektiğinin belirtildiği dilekçede, Suriyelilerin birinci basamak sağlık hizmetine ve koruyucu sağlık hizmetlerine ulaşabilmesi için aile hekimlerine kayıtlı nüfusa dahil edilmesi, Suriyeliler için bebek-gebe izlemi gibi yaşamsal önemi olan birinci basamak takip hizmetlerinin sağlanması, aile hekimliği sisteminde kaydı bulunmayan Suriyeli nüfusun aşılama faaliyetlerinin toplumu koruyabilecek orana ulaşabilmesi için hastaneye başvuru dışında Suriyelilerin yaşadığı bölgelerde alan çalışması şeklinde yürütülmesi önerildi.  (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

109 yaşındaki tren artık kütüphane olarak hizmet verecek

SONRAKİ HABER

Beşiktaş'tan KAP'a haciz açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...