15 Nisan 2015 05:19

Erdoğan'ın 'Külliyen yalan' dediği HDP'liler konuştu

Tayyip Erdoğan, Tendürek Dağı'nda askerlerin sivillerce kurtarılmasının 'külliyen yalan' olduğunu iddia etti. Ancak olay duyulur duyulmaz çatışmanın önüne geçmek için saatlerce yürüyerek çatışma bölgesine ulaşan HDP yönetici ve üyeleri, askerlerin ölüme terk edildiğine vurgu yaptı.

Paylaş

Ferhat ÇELİK
Ercan ÖZHAN
AĞRI

Tendürek Dağı'nın eteklerinde saatlerce yaralı halde ölüme terk edilen askerlerin aralarında HDP'lilerin de bulunduğu bölge halkı tarafından kurtarılmasının görüntüleri günlerdir konuşulurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, askerlerin sivillerce kurtarılmasının "külliyen yalan" olduğunu iddia etti. Ancak olay duyulur duyulmaz çatışmanın önüne geçmek için saatlerce yürüyerek çatışma bölgesine ulaşan HDP yönetici ve üyeleri, askerlerin ölüme terk edildiğine vurgu yaparak, insanlık adına askerlere yardım ettiklerini ifade etti.

Tendürek Dağı'nda düzenlenecek barış festivali öncesi festivalin düzenleneceği alana yakın noktada gece saatlerinde pusu kuran askerlerin açtığı ateş sonucu PKK'li Serhat Kızılay (Can Feda) ile HDP Diyadin eski İlçe Eş Başkanı Cezmi Budak'ın katledildiği olayda adeta ölüme terk edilen 15 kadar askerin aralarında HDP yöneticilerinin de bulunduğu yurttaşlar tarafından kurtarılmasına Cumhurbaşkanı'nın ve hükümetin tahammülsüzlüğü sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamada, saatlerce yaralı halde bekleyen askerlerin kaderlerine terk edilmesini "külliyen yalan" olarak ifade ederken, askerlere yardım edenler arasında HDP'lilerin bulunmadığını da iddia etti. Erdoğan'ın söylemlerine rağmen 11 Nisan günü askerin tüm engellemelerine rağmen volkanik arazide saatlerce yol yürüyerek askerlerin bulunduğu noktaya gelen ve askerlerin çatışma alanında taşınmasına bizzat yardımcı olanlar arasında HDP yöneticileri de bulunuyor. Cumhurbaşkanı'nın sözlerini "anlamsız" bulan canlı kalkanlar, tamamen insanlık için askerlere yardım ettiklerini dile getirdi.

Erdoğan: Yaralı askerleri taşıdıkları yalan, yav siz kendinizi ne zannediyorsunuz!

'ÖLÜME GÖNDERİLMİŞLERDİ'
Askerlerin bulunduğu noktaya ilk gidenler arasında bulunan HDP'li Diyadin Belediye Meclis Üyesi Selim Ergül, çatışma haberini alır almaz alana doğru yola çıktılarını, ancak askerlerin izin vermemesi üzerine dağ taş yürüyerek, çatışma noktasına vardıklarını söyledi. Askerlerin bulunduğu hakim tepeye çıktıklarında askerlerin korku ve şok içinde olduklarını gördüğünü anlatan Ergül, "Yardım ettik hepsini aşağı indirdik. Ben 'Şimdiye kadar nerdeydiniz? Erdoğan saraylarda keyif çatıyor, sizi de çatışmaya gönderiyor' dedim. Onlar ise 'Biz de emir kuluyuz. Bizi kandırıyorlar' dedi. Ben üç kişiyi aşağı indirdim. Biri üsteğmendi. Askerler sürekli olarak 'Allah rızası için yardım edin. Biz de barıştan yanayız' diyorlardı. Korkup olayın şokundaydılar. Ağlıyorlardı. Sabah erken saatlerinde operasyon için bölgeye bırakılmıştı hepsi ve donmak üzereydiler. Sürekli telsizlerinden yardım için anons ediyorlardı ama kimse gelmiyordu. Askerler de 500 metre ilerde tepeydiler, yardıma gelmiyorlardı. Akşamüzeri ancak gelip yaralı askerleri aldılar. Onları bilerek oraya göndermişlerdi, ölmeleri için" dedi.

'HELİKOPTER, BOMBALAMAKLA UĞRAŞTI'
HDP Taşlıçay Yöneticisi İdris Işık da, askerlerin ölüme gönderildiği konusunda emin olduğunu dile getirdi. Bölgeye vardıklarında askerlerin çoğunun yaralandığını gördüğünü belirten Işık, 5 kadar helikopterin ise arkadaşlarına yardım etmek yerine, alanı bombalamakla uğraştığına dikkat çekti. Canlı kalkan grubunda yaklaşık 40 kişinin askerleri aşağı indirmeye başladığını aktaran Işık, "Psikolojik durumları hiç iyi değildi. O askerlerin ölüme gönderildiğini biz de sezdik. Zaten sorduğumuzda her biri bir şehirdendi. Trabzon, Diyarbakır, Konya. Çeşitli yerlerden seçilen asker vardı. Helikopter tarama dışında bir şey yapmıyordu. İsteseydi gelip yaralıları alabiliyordu" ifadelerini kullandı.

TSK, Davutoğlu'nun 'yalan söylüyor' dediği Demirtaş’ı doğruladı

'İNSANLIK GÖREVİMİZİ YAPTIK'
Festival ve fidan dikimi için alana gittiklerinin altını çizen Işık, "Biz barışa inanmış insanlarız. Barışın bu topraklara geleceğine inanıyoruz. Biz insanlık görevimizi yaptık. Gerilla asker fark etmeksizin yardım ettik. Özel savaş medyası olayı çarpıtarak söylüyor. Olay dedikleri gibi değil. İnsanlar bir an önce barışın gelmesini istiyor. Herkesin barışa ses vermesi gerekiyor. AKP, cumhurbaşkanı, başbakan için bir asker, 10 asker, 100 asker önemli değil. Seçim endeksli bakıyorlar. Halk bunu kabul etmemelidir" vurgusu yaptı.

'ÖLÜMLER YAŞANMASIN DİYE GİTTİK'
Olay günü Taşlıçay'dan bir grupla beraber festival alanına doğru yola çıktıklarını söyleyen HDP'li esnaf Faruk Kızılkaya da, yaralı askerlerin "Yatın sizi de vuracaklar" uyarısını dinlemediklerini ve askerlerin bulunduğu mevziye geldiklerini anlattı. Hemen askerlere yardım ettiklerini belirten Kızılkaya, yaklaşık 400 metre ilerde 100'den fazla askerin beklediğine, ancak yardıma gelmediklerine dikkat çekerek, "Halk kendi imkanları ile askerleri aşağı indirdi. Oraya gitmemizin amacı ölümlerin yaşanmamasıydı. Ne asker ne gerilla ne de sivilin ölmesiydi. Fakat izin verilmedi bize. Yukarı çıktığımızda onları o vaziyette gördüğümüzde insanlık görevini yerine getirme zorunluluğunu hissettiğimiz için yardım ettik. Askerler sürekli 'Bizi kullandılar' diyorlardı. Valinin ısrarla operasyon emri verdiğini söylüyorlardı. 'Biz de isteyerek buraya gelmedik. Emir kulu olduğumuz için buraya geldik' dediler" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Dolar, 'kritik eşik'i de aştı

SONRAKİ HABER

İstanbul'un 8 ilçesinde elekrik kesildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...