15 Nisan 2015 01:30

Çağlayan’da yerel kutlama yapacağız

Paylaş

Çağlayan Tekstil İşçileri
Derneği Komitesi
İstanbul

Bu yıl da 1 Mayıs tartışmaları Taksim üzerinden devam ediyor. Çağlayan Tekstil İşçi Derneği olarak bu tartışmaların biz işçilere sorulmadan ve ülkemizdeki çalışan işçilerin çoğunluğunun sigortasız sendikasız olduğunu düşünürsek ve ülkemizde sendikalı olma sayısının çalışan işçilerin sadece yüzde 30’nu oluşturması Sendikaların biz işçilere sormadan böyle bir tartışmayı tek taraflı yürütmesini doğru bulmuyoruz. Bizim için de Taksim hem 1977 yılında öldürülen işçi arkadaşlarımız için hem de şehir içindeki alanların biz işçilere kapatılmasını doğru bulmuyor ve Taksim’e çıkmayı önemsiyoruz. Ancak gün geçtikçe artan işsizlik, yoksulluk, uzun çalışma saatleri, iş kazaları,taşeron çalışma sisteminin biz işçilerin hayatında yarattığı zorluklar her geçen gün büyürken 1Mayıs’ın, işçilerin sokağa çıkma haklarının ellerinden alınmasını doğru bulmuyoruz. Bu nedenle 8’incisini düzenleyeceğimiz ve taleplerimizi haykırdığımız yerel kutlamalarımızı yapacağız. Ne Hükümetin adaletin olmadığı yanı başımızdaki adalet saraylarındaki yasaları ile yaşamımızı zehretmesi ne de sendikaların çalıştığımız işyerlerine bile uğramadıkları sendikalar bizim 1 Mayıs’ı nerede kutlayacağımıza karar veremez.

Dernek çalışanları olarak dernekte bir araya geldik ve 1 Mayıs çalışmalarını sürdürebilmek için 1 Mayıs komitesi kurduk. Yapacağımız yerel kutlamayı hangi taleplerle yapacağımızı konuştuk ve planlar yaptık. 
Gülten adlı arkadaşımız bu yıl Çağlayan’da işsizliğin çok yoğun olduğunu ve iş güvencesinin kalmadığını dile getirdi: “İş olduğunda gelin, iş olmadığında gidin biz sizi çağırırız diyorlar işverenler. Her an işsiz kalabiliriz kaygısıyla işe gidiyorum. İşyerinde hiç kimse birbirine güvenmiyor birlikte hareket etmiyorlar.”
Harun da en çok yakıcı sorunlardan birinin 2008 krizinin daha derinleşerek devam etmesi olduğunu söyledi: “Üç tane atölye de çalıştım paramı alamadım. İş olsa bile paramızı alamıyoruz. Normal zamanda Çağlayan’da işler çok yoğun olurdu. Merdiven altı atölyelerin işçilerin bu kadar ezilmesinin önünde engel olduğu gün yüzüne çıkmıştır.”

Tayfun bu yıl işçilerin ekonomik taleplerinin daha fazla olduğunu anlattı: “İşsizlik,çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. İşçiler sokağa çıkmak istiyorlar ama hükümetin açıklamaları nedeni ile işçiler sokağa çıkmaktan korkuyorlar.”

Çağlayan İşçi Derneği her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi taleplerini öne çıkardıkları ve genç işçilerin 1 Mayıs’ın Mücadele ve Dayanışma Günü olduğu bilinçlerine çıkarılması için Çağlayan’da 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirecek.

Çağlayan işçilerinin bu yılki en yakıcı talepleri işsizliğe karşı sürekli ve güvenceli iş, sigortalı çalışmak. Hükümetin resmi tatil ilan ettiği 1 Mayıs, Çağlayan’daki işçiler için fazla mesai almadan çalışmak demek. O gün işe gitmediğinde ücretinin kesilmesi demektir.

Ücretlerimizin azalmasının sebebi, patronların gösterdiği gibi mülteci işçi kardeşlerimiz değil. Asıl sebebi bölgemizde yaşanan savaş ve ekonomik kriz. Bütün taleplerimiz için her yeri 1 Mayıs alanına çevireceğiz.   

ÖNCEKİ HABER

Dökümhane işçileriyle 1 Mayıs’ı konuştuk: Şimdi uyanma zamanı

SONRAKİ HABER

Sermayenin kölesi olmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa