14 Nisan 2015 14:02

Sinemacılardan Bakur için ortak açıklama: Sansür yasaları kaldırılsın

Sinema meslek örgütleri, Bakur’un 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından engellemesine tepki gösterdi. Taksim’deki Atlas Sineması’nda açıklama yapan örgütler, “ Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temel sorumluluğu, sinemacıların özgür sanatsal üretimini teşvik etmek ve üretilen filmlerin izleyiciyle özgür bir şekilde buluşmasını sağlamaktır” dediler.

Paylaş

Sinema meslek örgütleri, Bakur’un 34. İstanbul Film Festivali’ndeki gösteriminin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından engellemesine tepki gösterdi. Taksim’deki Atlas Sineması’nda açıklama yapan örgütler, “ Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temel sorumluluğu, sinemacıların özgür sanatsal üretimini teşvik etmek ve üretilen filmlerin izleyiciyle özgür bir şekilde buluşmasını sağlamaktır” dediler. 

BAKANLIĞIN GÖREVİ SANSÜR DEĞİL

Kurumlar adına ortak açıklamayı Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Meltem Cumbul yaptı. Bukur’un engellenmesinin ardından sansürsüz bir festival talebiyle, festival programında yer alan pek çok film ile ulusal ve uluslararası yarışma jürileri festivalden çekildiğini hatırlatan cumbul, “Festival tarihinde ilk kez yaşanan bu durum, sinema ve diğer kültür- sanat dalları üzerinde artan sansür ve kontrol mekanizmalarının yeni bir halkasıdır. Sansüre imkan tanıyan kanun ve ilgili yönetmeliklerin değiştirilmesi için, sinemacılar ve meslek kuruluşları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na birçok öneri sunmuş, ancak ne yazık ki, bugüne dek Bakanlık nezdinde çözüme yönelik somut bir adım atılmamıştır” diye konuştu. 

FİLM SAHİPLERİNİN BEYANI ESAS ALINSIN

Türkiye sinemasının son yıllarda uluslararası alanda önemli başarılara imza attığına dikkat çeken Cumbul, “Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın en önemli görevlerinden biri sinemamızdaki bu yükselişi sürdürmeye yönelik gerekli politikaları üretmek ve uygulamak olmalıdır. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın temel sorumluluğu, sinemacıların özgür sanatsal üretimini teşvik etmek ve üretilen filmlerin izleyiciyle özgür bir şekilde buluşmasını sağlamaktır” dedi. Cumbul kurumlar adına taleplerinin şunlar olduğunu açıkladı: 

* Sinema filmlerinin kayıt ve tescili ile ilgili sınıflandırma ve değerlendirme yönetmelikleri bilimsel ölçütler ve uluslararası uygulamalar gözetilerek yeniden düzenlenmelidir.

* Film festivallerinde ve benzeri her türlü kültürel ve sanatsal etkinlikte gösterilen yerli filmler, yabancı filmlerde olduğu gibi herhangi bir resmi belge olmaksızın, film sahiplerinin beyanları esas alınarak ve festival yönetimlerinin sorumluluğu altında seyirci ile buluşmalıdır.

*  Bakanlık değerlendirme kurullarının filmlerin ticari dolaşıma ve gösterime girmesiyle ilgili yasaklama kararı verme yetkisi kaldırılmalıdır.

* Taslak halindeki sinema yasası sinema kurumlarıyla istişare halinde revize edilmeli ve en kisa surede yasalaşmalıdır. 

*  Türkiye Sinema Kurumu'nun kurulmasıyla ilgili nihai hedef doğrultusunda çalışmalar yapılmalıdır.
Açıklamanın sadece basın metni okunarak bitirilmesine sinemacılar tepki gösterdi. Kurumların somut kararlar almmasına tepki gösteren sinemacılar daha sonra forum düzenlediler.  


AÇIKLAMAYA KATILAN KURUMLAR

Açıklamaya şu kurumlar katıldı: Belgesel Sinemacılar Birliği (BSB), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN), Oyuncular Sendikası, Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Senaryo Yazarları Derneği (SEN-DER), Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN), Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP), Sinema Oyuncuları Derneği (SODER), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) gibi örgütlerin çağrısıyla yapılan açıklamaya yüzlerce kişi katıldı. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Anadolu Ajansı, hükümetin yolunda

SONRAKİ HABER

Muş Bulanık’ta jandarma karakoluna saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa