14 Nisan 2015 06:04

EMEP'ten Soma eylemleri: 'O tekmenin hesabı sorulacak'

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, Avrupa Yakası'nda direnişteki Bakırköy Belediyesi işçileri, Anadolu Yakası'nda ise direnişteki Divan işçileriyle birlikte konuya dair açıklama yaptı. Eylemlerde katliamın sorumlusu olan hükümet yetkililerinin yargılanması gerekliliği vurgulandı.

Paylaş

Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği katliama ilişkin açılan davanın ilk duruşması dün görüldü. Emek Partisi İstanbul İl Örgütü, Avrupa Yakası'nda direnişteki Bakırköy Belediyesi işçileri, Anadolu Yakası'nda ise direnişteki Divan işçileriyle birlikte konuya dair açıklama yaptı. Eylemlerde katliamın sorumlusu olan hükümet yetkililerinin yargılanması gerekliliği vurgulandı.

'SORUMLU AKP HÜKÜMETİ'

Çekmeköy'de Divan işçileriyle yapılan açıklamada Gıda-İş adına konuşan İbrahim Kızılyer, "Direnişin ilk gününden itibaren yanımızda olan EMEP'e teşekkür ediyoruz. Birlikte her yeri 1 Mayıs alanına dönüştüreceğiz" dedi.

Daha sonra söz alan Tersane işçisi Ali Doğan, Soma'yı, Ermenek'i ve diğer iş cinayetlerinin sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu belirtti. HDP İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Cemal Çoban da seçimlerde işçilerin sesi olmak için aday olduğunu söyledi.

BAKIRKÖY'DE DİRENİŞTEKİ BELEDİYE İŞÇİLERİYLE EYLEM

Emek Partisi İstanbul il örgütü Bakırköy Özgürlük Meydanında, grevdeki belediye işçileriyle bir araya geldi.

Bakırköy İncirli Caddesi üzerinde toplanan Emek Partisi üyeleri ve HDP'nin İstanbul 3. bölgeden işçi milletvekili adayı Sevgi Yalçın,  “Soma, Ermenek, Torunlar sorumlusu hükümet”, “Kaza değil cinayet, Failler belli hesap sorulsun”, “O tekmenin hesabı sorulacak” sloganları eşiğinde Bakırköy Özgürlük meydanına yürüdü. Belediye İş grev çadırındaki işçilerle buluşan kitle "Atılan işçiler geri alınsın" "Taşeron sistemi yasaklansın" sloganları attı.

Eylemde EMEP İstanbul İl Örgütü adına konuşan Erkan Sarıoğlu,  "Buradaki işçi arkadaşlarımız taşerona hayır dedikleri için insanca çalışmak insanca yaşamak istedikleri için işten atıldılar. Biz de Emek Partisi olarak burada grevde olan BYUAŞ işçilerinin haklı mücadelesini emekçi semtlerinde, sanayi havzalarında anlatıyoruz, dayanışmamızı büyütmeye devam ediyoruz.

CHP'Yİ NİYE ALKIŞLAYACAĞIZ?

Bu günlerde CHP milletçe alkışlıyoruz kampanyası düzenliyor mitingler yapıyor. Biz buradan soruyoruz taşeron işçisi arkadaşlarımız işten atıldığı için mi sizleri alkışlayacağız? Anayasal haklarını kullandıkları ve sendikalı oldukları için baskı uygulanan çeşitli mazeretlerle işten atılan taşeron işçiler mi sizi alkışlayacak. Kılıçdaroğlu emekliye çift maaş sözü verirken işçi ücretlerine iyileştirmeden bahsederken kendi belediyesinde çalışan belediye işçilerini görmüyor mu? Taşerona hayır dedikleri için işten atılan işçileri görmüyor mu?

Atılan işçiler geri alınana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edelim. Soma’da 301 arkadaşımız katliama uğradı. Onurlu maden işçileri göçük altından çıktıktan sonra çizmelerimi çıkartayım da arkadaşlarım çamurlu sedyede yatmasın dedi. Peki buna karşılık hükümet yetkilileri ne yaptı? Dönemin başbakanı Erdoğan'ın müşaviri madenci yakınına tekmeyle karşılık verdi. 

Geçen yıl 1800 bu yıl da mart ayına kadar 300’ün üzerinde işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi. Peki neden işçi arkadaşlarımız yaşamlarını kaybetmeye devam ediyor. Taşeron sistemi kalkmadığı sürece madenlerde sendikalar yetkilerini alıp mücadele etmedikleri sürece bu katliamlar olmaya devam edecek.

BAKIRKÖY MEYDANINDA 1 MAYIS KUTLANACAK

1 mayıs yaklaşıyor biz 1 mayısta alanlarda taleplerimizi haykıracağız. Taşerona hayır diyeceğiz, iş cinayetleri son bulsun diyeceğiz. Yine burada Belediye-İş 2 nolu şube yöneticileri ile yapmış olduğumuz görüşmelerde Bakırköy meydanında 1 mayıs kutlama kararı aldık. En kitlesel 1 mayıs kutlamasını bu meydanda  yapmaya çağrıda bulunuyoruz" dedi.

HDP ADAYI SEVGİ YALÇIN: İŞÇİLER OLARAK BİR ARAYA GELMELİYİZ

HDP'nin 3. bölgeden işçi milletvekili adayı Sevgi Yalçın da "Ben de sizler gibi işçiyim ve milletvekili adayıyım. Bugün Soma katliamının sorumluları yargılanmıyor.

Soma'da bu cinayet yaşandığında AKP, sorumlular yargılanacak demişti, aradan 1 yıl geçti sorumlular mahkeme salonuna bile getirilmedi.

Patron ve hükümet yetkilileri tek tek hesap vermek zorunda. Torunlar, Ermenek ve daha nicesi... İş cinayetleri son bulmuyor.

Emeğin, alın terinin karşılığı ölüm müdür? Biz işçilerin bir araya gelip mücadele etmekten başka şansımız yok" dedi.

'SINIF DIŞI TUTUMU KINIYORUZ'

Belediye İş Sendikası 2 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Ercan Gürünlü de söz alarak Emek Partisi il örgütü ve üyelerine, HDP’nin işçi adayı Sevgi Yalçın'a ziyaretlerinden ve desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Gürün son dönemde belediye çalışanları üzerindeki sendika değiştirme baskılarına değindi. Gürünlü, "Yıllardır örgütlü olduğumuz Bakırköy belediyesinde belediyenin yöneticileri ve Genel iş temsilcileri üyelerimizi tehdit ve baskı ile sendika değiştirmeye zorluyor. Bu sınıf dışı tutumu kınıyoruz" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP İzmir adayları coşkuyla karşılandı

SONRAKİ HABER

Özgecan Aslan soruşturmasında iddianame kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...