14 Nisan 2015 03:13

Mercedes’te dert çok ama 1 Mayıs yok!

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Mercedes’te çalışan işçiler, şu ana kadar sendikalarından 1 Mayıs’la ilgili kendilerine bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Paylaş

Erkan SARIOĞLU
İstanbul

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu Mercedes’te çalışan işçiler, şu ana kadar sendikalarından 1 Mayıs’la ilgili kendilerine bir açıklama yapılmadığını söyledi. Fabrikada artan üretime karşın, ücretlerin düşük olduğunu anlatan işçiler, fazla mesaiye kalmadan geçinebilecekleri bir ücret istiyor. Fabrikada robotlaştıklarını ve boyun-bel fıtığı gibi rahatsızlıklarla boğuştuklarını dile getiren işçiler, bu koşullara karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylediler.

Şu ana kadar sendikalarından bir açıklama yapılmadığını anlatan bir Mercedes işçisi, “Birçok arkadaşımız 1 Mayıs’ta çalışarak fazla mesai yapmayı düşünüyor ya da evde ailesi ile zaman geçirmeyi. İşyerinde 1 Mayıs günü bant kaydırılacağını duydum yani o gün çalışma yapılacağı anlamına geliyor” dedi.  

SENDİKACILAR SADECE KONUŞUYOR

İşçilerin çoğunu genç ve işe yeni girenlerin oluşturduğuna dikkat çeken işçi, “Sendikamızın 1 Mayıs’tan önce işyerimizde 1 Mayıs’ın anlam ve önemini anlatan konuşmalar yapıp bizleri bilgilendirmesi lazım. İşyerinde temsilcilerin dışında 1 Mayıs’a katılım olacağını düşünmüyorum. Bu söylediklerime 1 Mayıs’ın anlamını ve önemini bilenler dahil değil zaten onların sayısı da çok az.  Türk-İş’in 1 Mayıs’ta Zonguldak’a gideceğini duydum ve çok şaşırdım. Buradan işçiler oralara nasıl gitsinler. Gidiş geliş zaten bir gün sürüyor” diye konuştu.

Hükümetin 1 Mayıs’ı, metal grevini, işçiye dair ne varsa yasakladığını dile getiren Mercedes işçisi, sendikaların çalışma yapmamasına da tepkili: “Yaşadığım mahallede, işyeri civarında hiçbir sendikanın 1 Mayıs çalışması yaptığını görmedim. Bence çalıştığımız yere yakın bir yerde yapılsa daha fazla işçi katılır. Sendikaların 1 Mayıs’la ilgili çalışma yaptığını görmüyorum yer konuşmaktan başka bir şey yapmıyorlar.”

İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET

“Ben mesaiye kalmadan insanca yaşanabilecek bir ücret için 1 Mayıs’a katılacağım. Hafta sonu ailemle zaman geçirmek istiyorum. Kırk yaşından sonra meslek hastalıklarından dolayı işsiz kalmak istemiyorum” diyen işçi, şimdiye kadar gerekli mücadeleyi göstermedikleri için bu duruma geldiklerine dikkat çekti. Tüm işçilerin mutsuz olduğunu dile getiren işçi, şu çağrıda bulundu: “Mücadele etmezsek bu koşulları düzeltemeyiz. O yüzden bu yıl 1 Mayıs’a katılacağım.”

‘FAZLA MESAİLERDEN DOLAYI ÇOCUĞUMUN YÜZÜNÜ GÖREMİYORUM’

Yaklaşık 7 yıldır Mercedes’te çalışan bir işçi şunları söyledi: “Aldığım ücretten ikramiye, kömür yardımı gibi paraları çıkarsak asgari ücrete yakın bir para kalıyor. Sabah vardiyasında çalışırken işe gitmek için saat 06.00’da kalkıyorum. 06.30’da servise biniyorum. Aldığım ücretle geçinemediğimden dolayı mesaiye kalıyorum ve akşam 21.00 gibi evde oluyorum. Evde çocuk ve eşim yolumu bekliyor. Çocuğum benimle oynamak, eşim ise sohbet etmek istiyor. Eve geldiğimde çay hazır oluyor çoğu zaman yorgunluktan çay içerken televizyon karşısında uyuya kalıyorum. Çocuğum küçük olduğu için çoğu günler yüzümü dahi görmüyor. Ben işten geldiğim ve sabah işe gittiğim saatlerde uyuyor oluyor. Uzun zaman beni görmeyip sonra gördüğünde yüzündeki ifadeden tedirgin olduğunu hissediyorum. Eşim bu durumdan ciddi rahatsızlık duyuyor. Çok yoruluyorsun bize zaman ayıramıyorsun mesailere kalma diyor. Düşünüyorum başım ağrımaya başlıyor. Sonra gelecek günler aylar yıllarla ilgili düşünmek dahi istemiyorum. Mesaiye kalmasam aldığım ücretle yaşamımızı sürdüremeyiz. Eşime yalnızca mesaiye kalmak istemediğimi ama kalmaya mecbur olduğumu söylüyorum. Geçen gün çocuğumun ateşi 39.5 dereceye çıktı. Devlet hastanesi uzak olduğu ve acilde uzun kuyruklar sonrası ancak 2 saat sonrası sıra geldiği için mecbur özel hastaneye götürmek zorunda kaldım. Tedavi ücreti tam 300 lira çıktı. Bu benim için daha fazla mesaiye kalmak anlamına geliyor. İki üç aydır çocuğuma bebek arabası alacağım marketlerin kampanya yapmasını bekliyorum. En son bir market birkaç gün önce kampanya yaptı, heyecanla markete gittim daha çocuk arabasının gelmediğini duyduğum da moralim sıfırlandı. Şu ana kadar çocuğumuzla beraber tek yaptığımız hava biraz güzel olursa mahalledeki parka götürmek o da bu aralar hava bizden yana değil.”

ÖNCEKİ HABER

Batman’da merkezi 1 Mayıs tartışması

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta alanlara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa