14 Nisan 2015 03:04

720 milyon TL’yi kim iç etti?

2013 yılı Türkiye bütçesinde 719 milyon 59 bin 469 lira 13 kuruş hesap karışıkları nedeniyle ortadan kayboldu. Bütçe hesapları kapatıldığı için paranın nereye gittiği bulunamıyor.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Mecliste kanunlaşan, 2013 yılı kesin hesap bütçesinde 719 milyon 59 bin 469 lira 13 kuruş ortadan kayboldu. Kayıp para kanun ekler listesinde küçük harflerle yazılan dipnotta belirtildi. Kayıp olan paranın nereye gittiği ise bütçe hesapları kapatıldığı için tespit edilemeyecek.    

Söz konusu kayıp para Sayıştayın 2013 Yılı Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve Hazine Müsteşarlığı Denetim Raporu’na yansıdı. Meclisten de kanunlaşarak geçen 2013 yılı kesin hesap bütçesinde de dipnot olarak bahsedildi.
719 milyon 59 bin 469 lira 13 kuruşluk kayıp paranın kaynağı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) tahsilat fazlasıydı. TMSF bu fazla parayı  4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Geçici 17’nci maddesi gereğince Hazine Müsteşarlığına aktardı. Müsteşarlık ise gelen parayı  600.5.1.9.99 Diğer Faizler alt hesaplarında kayda aldı. Bu hesapta kayıt altına aldığı parayı 800 kodlu Bütçe Gelirleri Hesabı’na da kaydetmesi gerekiyordu ancak etmedi.

MECLİSİN HABERİ YOK!

Aktarılan para Bütçe Gelirleri Hesabı’na yansıtılmadığı için Meclisin bu paradan haberi olmadı. Kayıp para konusunda Meclisin bilgisinin olmadığını Sayıştay hazırladığı Hazine Müsteşarlığı Denetim Raporu’nda şöyle ifade etti: “Aktarılan tutarların bütçe ile ilişkilendirilmemesi, gelir ve giderlerin bütçe uygulama sonuçları dışında kalmasına ve dolayısıyla Parlamentoya raporlanamamasına yol açmaktadır.”

Paranın rapor edilememesi sonucu  2013 yılı kesin hesap bütçesi bu kayıp parayla kanunlaştı.

HESAPLAR KAPANDI PARA YOK OLDU!

Sayıştay ise 2013 yılı kesin hesap bütçesine düştüğü dipnotla, bütçe hesapları kapatıldığı için kayıp para konusunda bir şey yapılamayacağını açıkladı: “ 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Geçici 17’nci maddesi kapsamında   Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca nakit fazlası olarak 719 milyon 59 bin 469 lira 13 kuruşun Devlet Borçları Muhasebe Birimi’ne aktarıldığı an bu tutarın  600.5.1.9.99 Diğer Faizler kodunda kayda alınmasına karşın  800 kodlu Bütçe Gelirleri Hesabı’na kaydedilmediği tespit edilmiştir. Söz konusu eksik kayıtlar genel bütçeli idarelerin bütçe gelirleri kesin hesap icmali cetveline aynı şekilde yansımıştır. Sayıştay denetim bulgusu olarak ortaya çıkan söz konusu tespitlerin yılı geçtikten sonra yapılmış olması, bütçe hesaplarının bilanço hesapları dışında bütçenin takibine yönelik olarak yıllık devir vermeyen ve yılı bitiminde 895- Bütçe Uygulamaları Sonuçları Hesabı ile tamamen kapatılan hesaplardan olması, takip eden yılda uygulaması biten yıla ilişkin olarak geçmişe yönelik muhasebe işlemi yapılmaması nedeniyle düzeltme kayıtları da yapılamamaktadır.”   

‘PARA BÜTÇEYE YANSIMALIYDI’

TMSF’nin yaptığı tahsilatın bütçeye yansıtılmamasının bütçe ilkelerine aykırı olduğunu ise Sayıştay, Hazine Müsteşarlığı Denetim Raporu’nda anlatıyor: “TMSF’den olan Hazine alacaklarının 2008 yılında bütçe ile ilişkilendirilmeden terkin edilmesi nedeniyle, yapılan nakit tahsilatların da bütçe ile ilişkilendirilmemesi bütçe ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca, Geçici 17’nci maddedeki hüküm borçların terkini aşamasıyla ilgili olup, nakit fazlasının aktarılmasına ilişkin değildir. Daha önce verilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetlerinden doğmuş alacaklar, terkin işlemi ile ortadan kalktığı için bu şekilde bir bağlantı kurulması uygun değildir. Yapılan tahsilatlar, artık mevcut olamayan alacaklara karşılık değil, geçici 17’nci maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen çözümleme gelirlerinin aktarımı kapsamında değerlendirilmelidir.”

PARA AKIŞINA GEREKÇE OLAN MADDE

Paranın TMSF’den, hazine bütçesine aktarılmasına gerekçe olan 4749 sayılı kanunun geçici 17. maddesinin 2. fıkrası şöyle:
“Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 130 uncu maddesinde sayılan gelirlerinden oluşan ve sigorta rezervi olarak tutulanlar hariç olmak üzere, faaliyet izni kaldırılan veya yönetimi ve denetimi kendisine devredilen bankaların her türlü mal, hak ve alacaklarından elde ettiği veya edeceği nakdi gelirlerinden, mevcut ve muhtemel çözümleme giderleri ve bu kapsamda diğer kurumlara yapılması zorunlu ödemeler düşüldükten sonra kalan tutarı Müsteşarlığın ilgili hesaplarına Müsteşarlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde aktarır. Bu çözümleme gelirlerinin aktarılması nedeniyle çözümleme giderleri için ilave kaynağa ihtiyaç duyulması halinde, sigorta rezervine başvurulmaksızın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna Müsteşarlıkça özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç etmeye Bakan yetkilidir.”

ÖNCEKİ HABER

Kuito’nun gizledikleri

SONRAKİ HABER

Batman’da merkezi 1 Mayıs tartışması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...