13 Nisan 2015 07:57

'Davutoğlu ile gidip çatışan tarafları dinleyelim'

Genelkurmay'ın peş peşe açıklamalar yapması ve ardından gelişen Diyadin provokasyonunu değerlendiren İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın benzer provokasyonlar olacağı konusunda kendilerini uyardığını belirtti. Önder, "İmralı Heyeti Sözcüsü olarak başta Sayın Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan olmak üzere Çözüm Kurulu üyelerini Diyadin olaylarını incelemeye ve tarafları birinci elden dinlemeye çağırıyorum" dedi. Önder, ayrıca hükümetin düşen oylarından dolayı seçimleri iptal etmek dahil her yola başvurabileceğini söyledi.

Paylaş

TSK'nin son günlerde bir biri ardına yaptığı açıklamalar, artan operasyonlar ve son olarak Diyadin'de fidan dikme eylemine yönelik geliştirilen askeri operasyon sonucu yaşanan çatışmalar kaygıları arttırdı. Konuya ilişkin DİHA'ya konuşan İmralı Heyeti Sözcüsü Sırrı Süreyya Önder, bir birinden çarpıcı açıklamalarda bulundu. Hükümetin oy kaybını önlemek için seçimleri iptal etmek dahil bir çok yola başvuracağını belirten Önder şöyle konuştu: "Demirtaş yalan söylüyor demek, yalanın daniskasıdır. Cumhurbaşkanı'nın İzleme Heyeti'ni istememesi hükümetin de var olan mutabakatından çark etmesinin sebebi son Diyadin provokasyonu ile açığa çıkmıştır. Zannedildiği gibi gerilim yaratarak düşmekte olan oylarını toparlayamayacaklarını hükümet de bilmektedir. Yapmak istedikleri şey seçimleri iptal edip ertelemektir. Çünkü ülkenin yarısı, sıkı yönetim ve olağanüstü hal koşullarına döndürülmüştür. Bunun en açık delili, Genelkurmay'ın sıkıyönetim bildirileri gibi hatta onu da aşıp siyasi içeriklere bürünen bültenler yayınlamasıdır." 

'HÜKÜMET MİLLİYETÇİLİĞİ KIZILELMA YAPTI'

Önder, hükümetin bu ve benzeri girişimlerle HDP'yi baraj altında bırakmak istediğini de, "İki ay içerisinde yaratacakları gerilimlerle ne erozyona uğrayan oylarını kurtarabilirler ne de HDP'nin barajı aşmasını engelleyebilirler" sözleriyle dile getirdi. Önder, "Dün ayaklarının altına alıp tepindikleri milliyetçiliği bugün bir kızıl elma yapıp başlarında gezdirmeleri de onları kurtaramayacaktır. Herkesi kurtaracak tek çözüm demokrasiye ve barışa inanmak ve güvenmektir" ifadelerini kullandı. 

'SİYASİLERE YÖNELİK SUİKASTLER OLABİLİR'

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın benzer olayların gelişeceğine dair kendilerini uyardığını hatırlatan Önder, "Gerek KCK gerek Sayın Öcalan bizi bu gelişecekler provokasyonlar konusunda önceden uyarmışlardı. Değişik çevreler de hükümetin bu ve benzeri tutumlar içerisine gireceğine dair ısrarlı uyarılarda bulundular. Sayın Öcalan siyasi kişiliklere ve heyet üyelerine dönük suikaste varan yönelimler olabileceği konusuna da ayrıca dikkat çekmişti. Heyetimiz bugün Diyadin'de meseleyi bizzat bütün taraflardan dinleyerek bir rapor hazırlayacak. Ve bunu kamuoyu ile paylaşacaktır" açıklamasında bulundu. 

'ORDU İÇERİSİNDE AKP ADINA ÇALIŞMAYA İTİRAZLAR VAR'

Genelkurmay'ın daha önce "propaganda yapmakla" suçladığı ancak son açıklamasında "askere bağlılığın göstergesi, takdire şayan" gibi sözlerle övdüğü eylemcilere yönelik açıklamalarını da, "Genelkurmay'ın yaptığı bu açıklama önceki açıklamalarını tekzip eder bir mahiyettedir" sözleriyle değerlendiren Önder, "Ordu içinde bir partinin namı hesabına seçim enstrümanı olarak kullanılmaya karşı önemli itirazlar olduğunu biliyoruz" dedi.

Önder, Diyadin provokasyonu sonrasında Milli Savunma Bakanı'nın "Bu provokasyonlar devam edecektir" şeklindeki kesin sözlerine de, "Milli Savunma Bakanı da bu açıklamasını ivedilikle düzeltmelidir" çağrısında bulundu.

Önder, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İmralı Heyeti Sözcüsü sıfatıyla başta Sayın Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan olmak üzere Çözüm kurulunun bütün üyelerini İzleme Kurulu'nun yapması gereken işi yapmak üzere bütün ulusal ve uluslar arası basının refakatinde çatışma bölgesini birlikte ziyaret etmeye ve bütün taraflarını birinci elden dinlemeye davet ediyorum. Bundan kaçınmak hakikatlerden kaçınmaktır. En büyük faturasını da daha büyük bir oy kaybı ile kendileri ödeyecektir. Sayın Davutoğlu'na özel çağrım var. Siyasi sorumluluk sizdedir, tokmağı başkasının elinde olan davulu boynunuzdan çıkarıp atın. Halkın barışın ve gerçeklerin sesine kulak verin. Aksi halde büyük gönülsüzlükle savunmak etmek zorunda kaldığınız güvenlik yasası ile birlikte düşündüğümüzde bölgede gelişecek olayların vebali sizin omuzlarınızda olacaktır." (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP, Ağrı'ya heyet gönderiyor

SONRAKİ HABER

Rusya’da orman yangını; ölü sayısı 15’e ulaştı, 613 yaralı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa