02 Ağustos 2011 12:36

Bu kadınlar savaşta ölmedi!

Temmuz ayında kadınlara yönelik cinayet ve şiddetin bilançosu açıklandı. Bilanço, ‘Bu kadar ölüm ancak savaşta olur’ dedirtiyor. Verilere göre, sadece Temmuz ayında 20 kadın cinayete kurban gitti.Kıskançlık, namus, töre, sevgi adı altında kendisini gösteren kadın cinayetleri, Türkiye’de Temmuz ay

Bu kadınlar savaşta ölmedi!
Paylaş

Kıskançlık, namus, töre, sevgi adı altında kendisini gösteren kadın cinayetleri, Türkiye’de Temmuz ayında da devam etti. Temmuz’da kadınlara dönük olarak 20 cinayet, 3 şüpheli ölüm, 7 intihara sürükleme, 1 intihar girişimi, 4 kasıtlı yaralama, 5 öldürmeye teşebbüs, 8 fiziksel şiddet, 3 tecavüz, 1 taciz ve 3 de çocuk istismarı vakası yaşandı. Konu hakkında açıklama yapan Emek Partisi Hükümete şu çağrıyı yaptı: Hiç vakit kaybedilmeden acil ve kapsamlı bir program hazırlanmalı, soruna bütün yönleriyle yaklaşan bir çalışma yapılmalıdır. Kadın örgütleri ve kadın mücadelesi içinde yer alan kadınların birikim ve deneyimlerinde yararlanılmalıdır. TCK’daki değişiklikler hızlandırılmalıdır

 EMEP: KENARINDAN DOLAŞARAK SORUN ÇÖZÜLEMEZ

Temmuz ayı kadın cinayetleri bilançosu savaş rakamlarını aratmazken, şiddeti önlemek adına AKP’li yetkililerin ortaya koyduğu önerilere Emek Partisi’nden tepki geldi. “Şiddet sorununun kenarından dolaşarak yapılan öneri ve teklifler sorunun çözümüne hizmet etmez” denilen açıklamada, meclisin yeni yasama döneminde öncelikli gündemlerinden birinin kadın cinayetleri ve kadın sorunu olması gerektiği ifade ediliyor. Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan yazılı açıklamasında, kadınlar benzer sebeplerle ve benzer biçimlerde hayatlarını kaybederken, AKP hükümetinin sadece göz boyamaya yönelik söylemler geliştirdiğini söyledi.

Kadınların seslerine kulak tıkayan AKP’nin hiçbir talep ve öneriyi dikkate almadan elektronik kelepçe gibi önerileri adeta bir magazin öğesiymiş gibi tartıştırdığı belirtilen açıklamada “Sığınma evlerinin yok denecek kadar az olduğu, kadınların çalışmaları ve eğitim almaları önündeki engellerin devam ettiği, erkek şiddetine maruz kalan kadını koruma altına alacak bir sosyal devlet şemsiyesinin olmadığı ülkemizde bu tartışma boş laftan başka bir şey değildir” deniyor.
Sorunun çözümü için hiç vakit kaybetmeden acil ve kapsamlı bir program hazırlanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada, ortaya konan somut çözümler şunlar:

“Soruna bütün yönleriyle yaklaşan ve değerlendiren bir çalışma yapılmalıdır. 4320 sayılı kanunun değiştirilmesi, Türk Ceza Kanunu’ndaki değişikliklerin yapılması gibi çalışmalara hiç vakit kaybedilmeden başlanmalıdır. AKP’ye ve mecliste bulunan bütün siyasi partilere düşen görev şudur: Meclis’in yeni yasama döneminde öncelikli gündemlerinden biri kadın cinayetleri ve kadın sorunu olmalıdır. Kadın erkek eşitliği temelinde sorunu ele alan ve medyadan sağlığa eğitimden adalete iş yaşamından sosyal hizmetlere kadar hayatın her alanında sorunu elen alan acil bir mücadele programı kadın örgütleri ve kadın mücadelesinde yer alan kadınlarla birlikte hazırlanmalı ve hayata geçirilmeye başlanmalıdır”.

Partilerinin bu durumun takipçisi olacağını belirten Gürkan, mücadelelerini her yerde sürdürmeye devam edeceklerini da ifade etti. (HABER MERKEZİ)


TEMMUZ AYINDAKİ CİNAYETLER

Sosyalist Kadın Meclisi (SKM), Temmuz ayında kadınlara yönelik cinayet ve şiddetin bilânçosunu açıkladı.

* Kırşehir ‘in Mucur İlçesi’nde Kadir K. (24), amcasının 73 yaşındaki eşi Elmas K.’ye tecavüz ettikten, sonra üzerine kolonya dökerek yaktı. Elmas K., hayatını kaybederken, katil zanlısı Kadir K., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
* Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde Adem Kılıç, kız arkadaşı Kübra Nur Şahin’i boğarak öldürdü.
* Samsun’da Cem Şen (34), kredi kartı borcu yüzünden tartıştığı 9 yıllık eşi Feride Şen’i (33) 12 yerinden bıçaklayarak öldürdü.
* Adana’da 4 yaşındaki kızıyla birlikte doğum günü kutlaması için komşusundan evine giden Dudu Ş.,(21) eve geç döndüğü gerekçesiyle eşi Muhammed Ş., tarafından 4 kattaki evlerinin balkonundan aşağı atılarak hayatını kaybetti.
* Konya’da aralarında çıkan tartışma ardından ailesinin yanına dönen eşi tarafından ikna edilerek evine dönen Ebru Acay (24) eşi tarafından av tüfeği ile katledildi.
* Giresun’da Lise Öğrencisi Gamze Dikgöz (15) isimli kız çocuğu ablasının evinde kimliği belirsiz bir kişi tarafından saldırıya uğrayıp, öldürüldü.
* Aydın Çine Emniyet Müdürlüğünde görevli polis Nahit K’nin (38) arkadaşı Sıla Sadı’yı (27) ile aralarında çıkan bir tartışmanın ardından beylik tabancası ile vurarak öldürdü.
* Kocaeli’nin Kartepe İlçesi’ndeki geçen sene boşandıkları belirlenen 41 yaşındaki Kenan Aydoğdu eski eşi İlknur Büyükyazıcıyı otomobilden indirerek kurşun yağmuruna tuttu. İlknur Büyükyazıcı öldürülmeden 3 gün önce Cumhuriyet Savcılığına tehdit edildiğine dair şikayet dilekçesi verdiği ortaya çıktı. İddiaya göre Kenan Aydoğdu’nun Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde olduğunu söyledi. Katil zanlısı Kenan çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.
* İzmir Ergene Mahallesi’nde evlerinde Hüseyin D., (55), tartıştığı eşi Ayten D’yi (45) mutfaktan aldığı bıçakla öldürdü.
* İzmir ‘in Buca ilçesi’nde oturan, 3 çocuk annesi 26 yaşındaki Neslihan Adıgüzel yaşadıkları kavga sonrası sığındığı akrabalarının evinden kendisini alan eşi Nezih Adıgüzel (28) tarafından boğularak öldürüldü.
* Hatay Dörtyol’da evli bir çocuk annesi 21 yaşındaki Ceylan Soysal, sığındığı baba evinde 17 yaşındaki kardeşi E.H. tarafından vurularak öldürüldü. Ceylan’ın öldürülmeden bir gün önce savcılığa başvuru yaparak can güvenliğinin olmadığını belirtip yardım istendiği öğrenildi.
* Kars’ta 30 Ekim Mahallesi’ndeki evlerinde Öztürk Aras tartışma sonucu eşi Semra Arası tabanca ile öldürdükten sonra intihar etti.
* Ankara’da Salih Ekinci boşanma sürecinde olduğu eski eşi Naile Ekinci’yi iki çocuğunun gözleri önünde silahla vurarak katletti.
* Konya ‘da 37 yaşındaki Ramazan Koçyiğit, şiddetli geçimsizlik nedeniyle babasının evine dönen eşi Dilke Koçyiğit’i ve kayınpederi Muzaffer Karataş’ı tabancayla öldürdü.
* Mersin’de emekli polis Kemal S., bir barda çalıştığı belirtilen Meliha Karaduman’ı (37) cadde ortasında tabanca ile vurarak öldürdü.
* İstanbul Güngören’de şizofren hasta olduğu iddia edilen 53 yaşındaki Tanju Bülbül, birlikte yaşadığı 95 yaşındaki annesi Hatice Bülbül’ü demir çubukla döverek öldürdü.
* İstanbul ‘da bir parkta terk edilmiş halde bulunan otomobilin içinden göğsünden 6 kurşunla vurulmuş halde bir kadın cesedi bulundu. Cesesin 30 yaşındaki Elem Ünal’a ait olduğu tesbit edildi. Ünal’ın ailesinin polise verdiği bilgiler doğrultusunda 14 yıllık eşi Muhammet Ünal tarafından öldürüldüğü ileri sürüldü.
* Burdur’da Mehmet Özek, kayınvalidesi Gülsüm Korkmaz’ı (56), silahla vurarak öldürdü.
* İstanbul Fatih’de ismi henüz öğrenilmeyen bir travesti boğazı kesilerek öldürüldü.
* Van’ın Yüniplik Mahallesi’nde oturan Abdulbari Erol, 3 çocuk annesi eşinin boğazını bıçakla keserek öldürdü

ÖNCEKİ HABER

Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!

SONRAKİ HABER

Gümüşhane'de kendini yakan siyasi tutuklu yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...