02 Ağustos 2011 12:10

Barış için mücadele çağrısı

İnsan hakları örgütleri, son dönemde yaşanan linç benzeri toplu saldırılar ile yargısız infazların toplumsal barışı tehdit ettiğini belirterek, herkese barış için mücadele etme çağrısı yaptılar.İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), İnsan Haklar

Barış için mücadele çağrısı
Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD), İnsan Hakları Araştırmaları Derneği (İHAD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) başkan ve yöneticileri dün konuyla ilgili ortak basın açıklaması yaptılar. Ortak açıklamayı okuyan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Kürt sorunundan kaynaklı silahlı çatışmalarda neredeyse her gün ölüm haberleri geldiğine dikkat çekti.

‘TÜRKİYE LİNÇ SARMALINA BÜRÜNDÜ’

Van’ın Çatak İlçesi’nde yaşamını yitiren 3 askerin ailelerine başsağlığı dileyen Türkdoğan, “İnsan hakları savunucuları olarak artık ölümler istemiyoruz” diye konuştu.

Yaşam hakkını her yerde ve her koşulda savunduklarını belirten Türkdoğan, son zamanlarda milliyetçi duyguların kışkırtıldığının altını çizdi. Türkdoğan, ayrımcılık ve nefret söylemleri sonucu gerçekleşen linç benzeri toplu saldırıların, “Türkiye’de karşı karşıya kalınan ağır sorunlar ile baş etmenin bir aracı” haline geldiğini vurguladı. Yaşanan toplu saldırı ve yargısız infazların 14 Temmuz 2011’de Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 20 kişinin yaşamını yitirmesinden sonra arttığına dikkat çeken Türkdoğan, “Türkiye adeta bir linç sarmalına büründü” dedi.

‘SİLVAN ÇATIŞMASI BAHANE EDİLİYOR’

“Bu kaygı verici gelişmelerden başta siyasal iktidar ve medya olmak üzere ayrımsız herkes sorumludur” diyen Türkdoğan, siyasetçilerin ayrımcılık içeren söylemlerine son vermesi gerektiğini vurguladı. Türkdoğan, kamusal alana egemen olacak barışçıl dilin, tehlikeli boyutlara tırmanan toplumsal gerilimin azaltılmasında önemli bir adım olacağına da dikkat çekti. Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözüm olanaklarının her zamankinden daha fazla mevcut olduğunu belirten Türkdoğan, “14 Temmuz’da Silvan’da yaşanan silahlı çatışmaları bahane edip şiddetin daha fazla tırmandırılması ve şiddet dilinin kullanılması toplumsal barışı yok edecek bir sürecin gelişmesinin önünü açmıştır” dedi. Türkiye’de toplumsal yapının halklar nezdinde iç içeliğine dikkat çeken Türkdoğan, linç pratikleriyle mücadele etmemenin “tam bir körlük” olduğunu ifade etti.

BARIŞ DİLİ KULLANILMALI

“Toplumun içinde baş gösteren yarılmanın çok daha derin boyut kazanmaması için tüm kesimler gereken sorumluluğu göstermeli” diyen Türkdoğan, kalıcı çatışmasızlığın bir an önce sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Türkdoğan, Kürt sorununun anayasal zeminde çözümü ile ilgili çalışmaların başlatılması ve sonuçlandırılmasının aciliyetine dikkat çekerek, ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için herkese barış dili kullanma ve barış için mücadele etme çağrısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)


SON GÜNLERDE YAŞANAN TOPLU SALDIRILAR

*15 Temmuz 2011 günü BDP Ankara il örgütü, BDP Bursa Gemlik ilçe örgütü Elazığ BDP İl binası saldırıya uğradı. İl Başkanı Mehmet Kılıçtepe darp edildi. Aynı gün, Aydın’ının Germencik İlçesi’ne bağlı Bozköy’de bir termal otelin inşaatında çalışan Kürt işçiler bir grubun saldırısına uğradı. Bir işçi yaralandı. İşçiler köyü terk etmek zorunda kaldı.
*16 Temmuz’da Aynur Doğan’ın Kürtçe şarkılarını seslendirdiği sırada bir grubun yuhalaması ve sahneye cisim atması sonucu Aynur Doğan konseri yarım kaldı.
*17 Temmuz 2011 günü BDP İstanbul İl Binası taşlı saldırıya uğradı, Erzurum’un Aziziye İlçesi’nde bir grup, TOKİ inşaatında çalışan Kürt işçilere saldırdı. Aynı gün BDP Adana İl Binası taşlı saldırıya uğradı.
*18 Temmuz’da Trabzon’da bir parkın açılışı nedeniyle toplanan bir grup, parkın yanında bulunan lokantada yemek yiyen Kürt işçilere saldırdı; üç işçi yaralandı.
*19 Temmuz’da Siirt’te Mahfuz Aykaç isimli bir militanın cenaze törenine polis tarafından müdahale edildi. Cenaze namazını kıldıran imam darp edildi. Daha sonraki günlerde taziye çadırına da polis tarafından sert bir şekilde müdahale edildi. 50 kişi yaralandı. Aynı gün, Düzce’nin Beyköy Beldesi’nden bulunan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki, MAS-DAF işçileri Ankara’ya yürümek istedi; jandarmanın müdahalesi sonucu 15 işçi gözaltına alındı.
*21 Temmuz’da İstanbul’da Zeytinburnu İlçesi’nde BDP üye ve yöneticileriyle, BDP İlçe Binasına yönelik kalabalık bir grubun saldırısı gerçekleşti. Bu saldırılar birkaç gün devam etti. Bu olaylarda top oynamaktan dönen ve Kürt olduğu için saldırıya uğrayan bir çocuk hastanede tedavi altına alındı. Saldırıları yaptığı iddia edilen 125 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 3’ü tutuklandı. Saldırıya uğrayan gruptan ise 22 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 5’i tutuklandı.
*26 Temmuz’da Eskişehir’in Mihalıççık İlçesi’ne bağlı Ömerköy’de  8 tarım işçisi bıçakla yaralandı.
*27 Temmuz’da Sıdık Öztürk isimli militanın Ağrı Doğubeyazıt İlçesi’ndeki cenaze törenine polis tarafından müdahale edildi.
*28 Temmuz’da Bingöl’ün Karlıova İlçesi’nde aynı gün silahlı saldırıya uğrayan korucubaşı Hacı Alan’ın öldürülmesi üzerine Taşlıçay Köyü’nden gelen korucular BDP İlçe Başkanı Şemsettin Özen’in evini ateşe verdi. Aynı gün Aydın’ın Nazilli İlçesi’nde kimlik kontrolü yapan ırkçı bir grup, Nadir Gülenç isimli Kürt işçiyi linç etmek istemiştir.
 

ÖNCEKİ HABER

2010-2011 adli yılı: Korku filmi gibiydi!

SONRAKİ HABER

Sürgün kanununa kılıf aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...