12 Nisan 2015 11:10

Operasyonlara karşı canlı kalkan oldular vuruldular

HDP Diyadin eski İlçe Eş Başkanı Cezmi Budak'ın Tendürek Dağ'ında askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesi bir kez daha canlı kalkan eylemlerini gündeme getirdi. Askeri operasyonlara karşı canlı kalkan eylemleri yapan Kürtler, çok kez canlı kalkan eylemi yaptı.

Paylaş

Bölgede 40 yılı aşkın süredir devam eden çatışmalı süreçte sık sık Kürtler, askeri operasyonlara karşı çıkarak 'canlı kalkan" eylemleri yaptı.

Çok sayıda kişinin yaralandığı ve tutuklandığı canlı kalkan eylemi, her dönem devlet tarafından kana bulandı. En son Tendürek'te askeri ablukayı kırmak amacıyla canlı kalkan olan yurttaşların üzerine ateş açan askerler, Diyadin HDP ilçe eski Eş Başkanı Cizmi Budak'ı boynundan vurarak, ölümüne neden oldu. 

CANLI KALKAN EYLEMCİLERİ TUTUKLANDI

 İlk olarak bölgede yaşanan çatışmalara karşı TSK'nin 2004 yılında bölgede operasyonlarını yoğunlaştırması üzerine Diyarbakır Gençlik Platformu üyeleri tarafından 1 Eylül 2004 Dünya Barış Günü'nde operasyonları durdurmak ve kalıcı barışı sağlamak amacıyla Diyarbakır'dan Gabar Dağı'na doğru canlı kalkan eylemi başlatıldı.

2005 yılına kadar aralarında Kürt, Türk, Arap, Çerkez ve Almanların da olduğu çoğu genç toplam bin 62 kişi de askeri operasyonlara "Dur" demek için Urfa'dan Dersim'e, Mersin'den Hakkari'nin Kato Dağı'na, Mardin'den Şırnak'ın Cudi Dağı'na, canlı kalkan eylemi yaptı.

30 Mart 2005 tarihinde Batman'a gelen ve aralarında 2 Alman gencinin de bulunduğu 27 kişilik İstanbul Canlı Kalkan İnisiyatifi, 50 kişilik Batman Canlı Kalkan Girişimi'yle birlikte 2 HPG'linin hayatını kaybettiği Mardin'in Derik ilçesine hareket etti. Çay köyüne gitmek isteyen 77 canlı kalkanın söz konusu operasyon bölgesine girişleri yasaklandı ve 75 kişi gözaltına alındıktan sonra tutuklandı, 2 Alman genç ise sınır dışı edildi. 

CANLI KALKANLAR PKK'YE KATILDI 

Talepleri sonuçsuz kalan canlı kalkanlar, Türkiye'de demokratik mücadele imkanlarının kalmadığını belirterek, "Barış ve özgürlük tugayları" adı altında 10 Ağustos 2005 tarihinde Kandil Dağı'na doğru yola çıktı. 222 canlı kalkan, 27 Kasım 2005 yılında yaptıkları bir açıklamada, barış ve demokrasi mücadelesini bundan sonra "Medya Savunma Alanları"nda sürdüreceklerini duyurarak, PKK saflarına katıldı. 

CANLI KALKAN EYLEMLERİNE DEVAM 

AKP hükümeti, 17 Ekim 2007'de PKK'ye yönelik olarak Federal Kürdistan'a sınır ötesi operasyon yapılması için Meclis'ten tezkere kararı çıkardı. Kürt halkı, bir yandan meydanlarda tepkilerini dile getirirken, diğer yandan ise operasyon alanlarına canlı kalkan olmak için hazırlık yaptı. 

Operasyonların en yoğun olarak yaşandığı yer olan Şırnak'ın Kasrik Boğazı'na 5 Şubat 2008 tarihinde 7'den 70'e herkes "Operasyonlara karşı demokratik çözüm yürüyüşü" için Türkiye ve Kürdistan yollara doğru yola çıktı. Operasyonu durdurmak ve barış için yola koyulan Kürt halkının çabalarına rağmen 2008 yılında, askeri yığınak, bölgeye yeni karakollar, hava ve karadan sınır bölgelerinin bombalanması ile bölgede başlayan askeri hareketlilik yerini çatışmalara ve çatışmalarda can kayıplarına yol açtı. 

Bölgede askeri operasyonların artmasıyla birlikte BDP, üçüncü canlı kalkan eylemini gündeme getirdi. Kampanya kapsamında 15 Mayıs 2008 yılında on binlerce kişi operasyonların yoğunca yaşandığı Diyarbakır'ın Lice ilçesine gitti. 

YILDIRIM AYHAN GAZ BOMBASIYLA ÖLDÜRÜLDÜ 

Federal Kürdistan bölgesine yönelik başlatılan 26'ncı sınır ötesi operasyona karşı da yine 2011 yılında 4'üncü canlı kalkan eylemi başlatıldı ve operasyonların önüne geçildi. 28 Ağustos 2011 tarihinde Hakkari'nin Çukurca ilçesinde canlı kalkan eylemine devletin askeri güçleri müdahale ederek ölümlerin yaşanmasına neden oldu. Bu müdahaleler sırasında Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan, atılan gaz bombası sonucu yaşamını yitirdi.

CANINI SİPER EDENLERE KURŞUN

Tendürek Dağı'na yönelik önceki gün binlerce askeri özel timinin HPG'lilerin üslenme alanına indirme yapması üzerine, çatışmanın önüne geçmeye çalışan canlı kalkan eylemcileri, çemberde kalan askerleri imha olmaktan kurtardı ancak askerlerin canlı kalkanlara açtığı ateş sonucu HDP Diyadin eski İlçe Eş Başkanı Cezmi Budak yaşamını yitirdi. MEYA-DER temsilcisi Cenap İlboğan da asker kurşunuyla vurulduğu operasyonda canlı kalkanlar, yıllardır olduğu gibi canlarını siper ederek yaşanabilecek olayların önüne geçmek istedi. Olaylarda 5 asker de yaralanırken, Budak'la birlikte bir HPG'li de yaşamını yitirdi. (Diyarbakır/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

YPG'li Ormanlı son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

HDP'li adaylar cemevinde seçmenlerle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...