12 Nisan 2015 00:34

Soma davası başlıyor

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamdan 11 ay sonra başlanacak davada bin polisle yığınak yapılacak.

Paylaş

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ait Eynez maden ocağında meydana gelen ve Türkiye’yi yasa boğan faciada 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamla ilgili davanın duruşması bugün başlanıyor. Dava, Akhisar Belediyesinden 4 yıllığına kiralanan Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezinde görülecek. Katliamdan 11 ay sonra başlanacak davada bin polisle yığınak yapılacak. Duruşma salonuna 1 kilometre mesafeden itibaren üç aşamalı barikat kurulacak, bir TOMA hazır bekletilecek. Duruşmanın en az 10 gün sürmesi bekleniyor.

TUTUKLULAR GETİRİLMEYECEK
Duruşmalarda, Adalet Bakanlığının mahkemeye 19 Mart 2015’te gönderdiği yazıya istinaden Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin 24 Mart’ta aldığı kararla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kullanılacak. Halen Aliağa Şakran Cezaevinde tutuklu bulunan 8 sanık, adil yargılamanın kişi hürriyetine ilişkin kuralları ve can güvenliği gerekçesiyle Akhisar’a getirilmeyecek. Sanıklar halen tutuklu bulundukları İzmir Aliağa Şakran Cezaevinden mahkeme salonuna SEGBİS ile bağlanacak.

HER BASIN KURULUŞUNDAN BİR TEMSİLCİ ALINACAK
Dava öncesi çok sayıda demokratik kitle örgütünün Akhisar’a gelmesi bekleniyor. Gazeteciler, orta barikat içerisinde yer alacak. Her basın kuruluşundan bir temsilcinin salona girmesine izin verilecek.

DEMİRTAŞ DA KATILACAK
Sekizi tutuklu 45 sanığın yargılanacağı davanın Akhisar’da görülecek ilk duruşmasına, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katılacak. Bu arada Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Üzeyir Şendil’in geçen günlerde Edirne’ye düz hakim olarak atanmasıyla 1. sınıf hakimliğe terfi eden Aytaç Ballı, mahkemenin yeni başkanı oldu.
Faciayla ilgili olarak, Manisa Barosuna kayıtlı 117 avukat tarafından Soma İş Mahkemesinde 139 dava açıldı. Bu davalar, avukatlar tarafından ücretsiz takip edildi, şehit madencilerin ailelerine hukuki konularda her türlü destek sağlandı. Soma faciasıyla ilgili cumhuriyet başsavcılığının hazırlamış olduğu iddianame ise 6 Mart 2015 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve 2015/81 esas numarasına kaydedildi. Şehit madencilerin yakınlarından 487 kişi şikayetçi, yaralanan 162 kişi de mağdur müşteki olarak yer aldı.

BAKANA SOMA HATIRLATMALI NÜKLEER SORUSU
LÜTFİ Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen ‘ Genç Türkiye Zirvesi 2015’ etkinliğinde ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Yeşil Türkiye’ konu başlıklı toplantıda üniversiteli öğrencilerin karşısına çıkan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji politikaları ve güncel konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı. Bakan Yıldız, Türkiye’de yapılacak nükleer santralin güvenliğinin üst seviyede olacağını söyledi. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı hatırlatan bir öğrenci ise, “Soma yaşanmışken nükleer santralin güvenliği sağlanabilecek mi?” diye sordu. Soruyu ‘doğru’ diyerek cevaplamaya başlayan Yıldız, santralin en güvenilir şekilde inşa edileceğini ileri sürdü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

YPG'li Çiçek'in cenazesi Diyarbakır'a getirildi

SONRAKİ HABER

Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa