10 Nisan 2015 18:14

Her etkinliğe bir soruşturma

Mersin Üniversitesinde, yıl içinde düzenlenen Gazi, Halepçe, Beyazıt anmaları ile 8 Mart kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle onlarca öğrenci hakkında soruşturma açıldı.

Paylaş

Mersin Üniversitesinde, yıl içinde düzenlenen Gazi, Halepçe, Beyazıt anmaları ile 8 Mart kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle onlarca öğrenci hakkında soruşturma açıldı.

Savcılığın talimatıyla Mersin Üniversitesi öğrencilerine yönelik soruşturma furyası başlatıldı. Yıl içinde üniversitede düzenlenen Gazi, Halepçe, Beyazıt anmaları ile 8 Mart kutlamalarına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan ve emniyete çağırılarak ifadeleri alınan onlarca öğrenci, İç Güvenlik Yasası’nın onaylanması ile soruşturmaların sıklaştığına işaret etti. Her bir öğrenci hakkında birden fazla soruşturmanın açıldığı üniversitede durumdan kaygı duyan öğrenciler, üniversitelerdeki muhalif sesin susturulmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Anma ve kutlamalara katıldığı gerekçesiyle hakkında 4 ayrı soruşturma açılan İletişim Fakültesi Öğrencisi Hasret Vurucu, rektörlük ile polisin öğrencileri denetim altına almak istediğini söyledi. Emniyette ifade vermeye çağrıldığını belirten Vurucu, Gazi, Halepçe ve Beyazıt anmalarına katıldığı, eylem ve etkinliklerde slogan attığı gerekçesiyle hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 4 ayrı soruşturma açıldığını dile getirdi.

Vurucu, ifade vermeye gittiği emniyette polisin, “Pişmanlıktan faydalanırsan ve örgütün başında kimler var, örgüt yöneticileri kimler, üniversite de bu işlerle kim ilgileniyor isimlerini söylersen bu dosya kapanır” sözleriyle kendisine ajanlık dayattığını iddia etti. İfade verme işleminin ardından polislerin fotoğrafını çekmek istediğini; ancak kendisinin izin vermediğini dile getiren Vurucu, fotoğraf çektirmediği için tutanak tutulduğunu söyledi.

Soruşturmalara dair görüştükleri rektör yardımcısının, “Yapılan her eylemde asılan her afişte rektörlükten izin alınırsa polis ile muhatap olmazsınız” dediğini dile getiren Vurucu, demokratik hakları olan etkinlikler için kimseden izin almalarına gerek olmadığını belirtti. Rektör yardımcısı ile yaptıkları görüşme sonrasında soruşturmaların sıklaştığına dikkat çeken Vurucu, polis baskısı ve üniversite yönetiminin antidemokratik tutumuna karşı mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

BİR KİŞİYE 8 SORUŞTURMA

Sosyoloji bölümü öğrencisi Emine Biçen ise hakkında 8 ayrı soruşturma açıldığını dile getirdi. Biçen, üniversite içinde sivil polislerin sayısının gün geçtikçe arttığına vurgu yaparak, “Polis toplumsal sorunlara karşı yapılan eylemleri suç unsuru gibi göstererek, öğrencileri suçluluk psikolojisine sokuyor” dedi.
İki hafta içerisinde 4 ayrı soruşturma için emniyete çağrıldığını söyleyen İletişim Fakültesi öğrencisi Yavuz Bardakçı da Mersin Üniversitesi Demokratik Özgür Öğrenci Derneği’nin (MEÜ DEM-YÖM), YDG-H ile bağlantılı gibi gösterilmeye çalışıldığını, derneğin illegalize edilmeye çalışıldığına işaret etti. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

14 yaşındaki genç kıza tecavüz iddiasıyla 2 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Baban sendikacı olursa!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa