10 Nisan 2015 14:25

Elazığ'da Alevilerden HDP'ye destek açıklaması

Paylaş

Elazığ'da Alevi Pir ve analarından HDP’ ye destek açıklaması geldi. HDP il binasında  gerçekleşen basın açıklamasına, Ağuçan pirlerinden Mustafa Genç, Lütfü Özer, Hüseyin Aktaş; Dervişcemal pirlerinden Cemal Örnek, Karakoçan Alevi Kültür Derneği yöneticisi Mustafa Temuçin ve Alevi analarından Hanım Temuçin  ile Aslı Dağ katıldı.

Konuşmada ilk söz alan  HDP Elazığ İl Eş Başkanı Ayfer Yılmaz “Aleviliğin 72 millete aynı nazardan bakma ilkesini ve kadınların siyasete aktif ve eşit katılımını, halkların ve inançların temsiliyetini HDP çatısı altında görmek mümkündür” dedi.

Ardından söz alan Dede Lütfü Özer,  "Aleviler 1400 sene önce bölünmüşlerdir. Biri Küfe’de biri de Kerbela’da kaldı.Kerbela’da kalan Aleviler hakkını hukukunu savunan, muhafaza eden Alevilerdir. Günümüzde de Aleviler artık biz de  varız demeli, haklarını savunmalıdır. Her insanın siyasi çizgisi vardır. Siyasi çizgilerini belirleyemeyenler haklarını da savunamazlar. Bana göre, Alevilerin haklarını hukunu, gerçek Aleviliği gündeme getirecek olan HDP’dir ve herkesi HDP’ye destek vermeye  çağırıyorum” dedi.

ALEVİLER OLARAK BU SEÇİM SON ŞANSIMIZDIR

Ardından söz alan Ana Hanım Temuçin şunları dile getirdi: "Biz uzun yıllardır sistem partilerine oy veriyoruz,hala eziliyoruz, kırılıyoruz ve horlanıyoruz. Sivas’ı,Çorum’u yaşadık. Kadın olarak da eziliyoruz,dışlanıyoruz.Biz kadın olarak kimsenin namusu değiliz.Alevi olarak herkese eşit bakıyoruz, Roboski’de,Çorum’da aynı acıları yaşadık.Kimsenin dinine ırkına cinsine ayrım yapmadan yaklaştık. Biz şimdiye kadar Aleviliğimizi yaşayamadık hala Cemevlerimiz bile yok. Hepimiz HDP’ye oyumuzu vereceğiz, bu bizim son şansımızdır."

Daha sonra söz alan Dede Mustafa Genç şu talepleri sıraladı: "Diyanet lağvedilmelidir. Dinler ve inançlar sivil alana terk edilmelidir. Zorunlu ve seçmeli din dersleri kaldırılmalıdır. Eğitimin dinselleştirilme anlayışından vazgeçilmelidir. Ana dilde eğitim talebi karşılanmalıdır. Aleviler ve diğer din mezhep gruplarına karşı ayırımcılık, ötekileştirme içeren yazılı ve sözlü söylem hakaretler nefret suçu olarak kabul edilmeli ve yasal yaptırım uygulanmalıdır.Tarih boyunca yapılan Alevi katliamlarının araştırılması için hakikat komisyonları oluşturulmalıdır."

Konuşmasını  yapan  Hüseyin Genç, ilk defa HDP’nin siyasi anlayışıyla, birlikte Alevilerin görünür olduğunu ve kabul gördüğünü düşündüğünü, bu yüzden Alevilerin haklarını alabilmesi için HDP'de yer almaları gerektiğini dile getirdi.
Dervişcemal pirlerinden Celal Örnek ise düşüncesini şöyle dile getirdi: "Bu süreç, başka bir deyimle Nuh’un Gemisi gibidir. Bütün ezilenlerin,mazlumların artık başka çaresi yoktur ve herkesin HDP’de birleşmesi gerektiğini düşünüyorum."(Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rize’de 1 Mayıs ortak kutlanacak

SONRAKİ HABER

'Mısır halkı şimdi daha güçlü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...