10 Nisan 2015 10:01

Soykırımın 100'üncü yılı eylem programı açıklandı

Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılında İstanbul ve Diyarbakır'da yapacakları eylem ve etkinlik programını açıklayan 100'üncü Yıl İnkara Son Girişimi, Türkiye'ye soykırımı tanıma çağrısı yaptı.

Paylaş

AKA-DER, İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, Nor Zartonk, Turabdin Süryanileri Platformu, Yüzleşme Platformu, Zan Sosyal Siyasal İktisadi Araştırmalar Vakfı'nın da aralarında bulunduğu 100'üncü Yıl İnkara Son Girişimi, Ermeni Soykırımı'nın 100'üncü yılında İstanbul ve Diyarbakır'da yapacakları eylem ve etkinliklere ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Londra merkezli Gomidas Enstitüsü ile Avrupa Ermeni Konseyi ve Paris'ten Collectif Van'ın da desteklediği girişim tarafından yapılan toplantıda ortak basın metnini insan hakları savunucusu Avukat Eren Keskin okudu.

100 YILLIK UTANÇ VE YÜZLEŞME
100 yıl önce, bağışlanması mümkün olmayan büyük bir suç işlendiğini belirten Keskin, 1915 Ermeni Soykırımı sürecinde, başta Süryaniler ve Rumlar olmak üzere Küçük Asya'nın diğer Hıristiyan halklarının da sistemli bir imha politikasının hedefi olduğunu söyledi. Halkların toplumsal örgütlenmeleri, ekonomileri, sanat ve zanaatları, tarih ve kültür miraslarıyla birlikte yok edildiğini belirten Keskin, soykırımı anma anlayışının temelinde utanç ve sorumluluğun yattığını ifade etti.

24 Nisan 2015'te düzenleyecekleri anma etkinliklerinin içeriğini de bu anlayışın oluşturduğunu belirten Keskin, soykırımın tanınması ve inkârla mücadelenin yapılacak etkinliklerle sınırlı kalmayacağını söyledi. Devletin Ermeni soykırımı ile suç işlediğini, toplumun da bu suça ortak olduğunu vurgulayan Keskin, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türkiye toplumunun resmi ideolojiyle beslenmiş çoğunluğu suçu kabullenmedikçe, geri gelmez, yerine yenisi konulmaz kayıpların telafisi için adımlar atmadıkça bizler, Küçük Asya'nın soykırım kurbanları ve onların, kimi dünyanın dört bir yanına dağılmış, kimi inkâr sonucu soykırım koşullarında yaşamaya devam eden nesilleri için adalet arayışımıza devam edeceğiz. Hepimiz suçluyuz. Bu yüzden kendi suçumuzun hesabını soracağız."

Evrensel Kültür 'Yüz yıllık ayrılık'a bakıyor

EYLEM PROGRAMI
Soykırımın 100'üncü yıl anmaları kapsamında "Soykırımı tanı, af dile, tazmin ve telafi et" sloganıyla 24 Nisan'da İstanbul ve Diyarbakır merkezli yapılacak eylem ve etkinliklerin programı ise şöyle:

* 15 Haziran 1915'te asılarak idam edilen 20 Hınçak Partisi lider ve üyeleri, saat 10.00'da Beyazıt meydanında düzenlenecek etkinlikle anılacak.

* 1915'te Ermeni yurttaşların tutsak edildiği Sultanahmet Meydanı'ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde 11.00'da yapılacak anmanın ardından Sultanahmet'ten Eminönü'ne sessiz yürüyüş yapılacak. Yürüyüşün ardından deniz yoluyla Haydarpaşa'ya geçilecek.

* 24 Nisan 2011 günü zorunlu askerlik yaptığı Batman'da ırkçı nefret cinayetine kurban giden Sevag Şahin Balıkçı'yı ailesini ziyaret edilecek.

* Nor Zartonk'un çağrısıyla bir araya gelecek olan kurumlar, saat 18.30'da Galatasaray Lisesi önünden Taksim'e yürüyüş gerçekleştirecek. Ardından saat 19.15'te İstiklal Caddesi girişinde Ermeni Soykırımı'nı Anma Platformu öncülüğünde anma yapılacak.

* İstanbul'daki eylemlerle eş zamanlı olarak Diyarbakır'da, Gomidas Enstitüsü, İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Zan Vakfı'nın katılımıyla 24 Nisan günü saat 12.00'de Surp Sarkis Kilisesi kalıntılarında 1915 kurbanlarının çocukları ve torunları ile Ermeni ve Süryani kurbanlar anılacak. Ardından İHD, Diyarbakır Barosu, Zan Vakfı, Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesi'nin desteğinde, Kürt, Ermeni ve Süryani konuşmacıların söz alacakları geniş katılımlı bir anma gerçekleştirilecek. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Bayık özür diledi, Almanya PKK yasağını kaldıracak mı?

SONRAKİ HABER

Tutuklanan asker: MİT'çiler 'TIR'ları açarsan hükümet düşer' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...