10 Nisan 2015 00:52

Depremzedelerin kapısına dayandılar

Paylaş

Van’ın Erciş ilçesinde yaşanan depremin ardından AFAD tarafından destek adı altında depremzedelere satılan konutların borcunu tahsil etmesi için polisler görevlendirildi. Konutlarda oturan yurttaşları emniyete çağıran polisler yurttaşları borçlandırmak adına tebliğ belgelerini imzalattırıyor. 

Emniyete gitmeyen yurttaşları ise evlerinden zorla alacaklarını bildiren polisler, yurttaşlarda tedirginliğe neden oldu. Polisler tarafından depremzedelere imzalattırılan tebliğde ise 24 Nisan’a kadar Ziraat Bankası’nda borçlarını ödeyemeyen depremzedelerin hak sahipliklerinin iptal edileceği ve bu süre içerisinde kira bedeli alınacağı belirtiliyor. Hak sahiplikleri iptal edildikten sonra evleri boşaltmayan depremzedelere ise “işgalci” muamelesi yapılacağı ve polis zoru ile evden çıkarılacağı belirtiliyor.

‘BİR ÇOK İNSAN İCRALIK’

Konutlara taşındıktan sonra ekonomik gelirleri nerede ise sıfır konumda olan yurttaşlar, aylık 200 Tl üzerinde olan ortak gideri bile ödeyemez durumda olması, depremzedeleri borç batağına sürükledi. Şu anda çok sayıda kişi hakkında açılan icra davaları yaşanan durumun içler acısı boyutunu gözler önüne sererken buna rağmen depremzedeler, AKP ve AFAD’ın ortaya çıkardığı ve 2 bin TL’ye yakın bir rakam olan “Erken KDV bedeli ve borçlandırma” adı altında ödemeye yapmaya mahkum ediliyor.

HAKLAR KAYBEDİLECEK

Van Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından gönderilen Tebliğ ve Tebellüğ Belgesi’nde şu ifadelere yer veriliyor: “Hakkınızın zayii olmaması için ve mağduriyetinize neden olmaması için, borçlandırma işlemleri son kez 17 Mart 2015-24 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılacak olup, bu tarih aralığında sözleşme imzalamayan ve borçlandırma işlemlerini gerçekleştirmeyenlerin konut hakları iptal edilecektir. Konutu iptal edilenlerden konutu işgal ettiği süre içerisinde adlarına tahakkuk edecek her türlü giderin tahsili için haklarında yasal işlem başlatılacaktır.”

IŞİD ÖRNEKLİ TEPKİ

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta propaganda haline getirdiği TOKİ konutlarında yaşayan yurttaşlardan Zeynel Çapan, “Bu devletin IŞİD çetelerine silah alacak parası var, fakat kendisine yıllardır vergi ödeyen depremzedelerine destek verecek parası yok. Bu nasıl ahlaktır, bu nasıl devlet anlayıştır, bu nasıl yaklaşımdır” diye tepki gösterdi. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hakarete uğrayan Eğitim Sen’li Tayfun Cengiz: Bu baskı iktidarla ilgili

SONRAKİ HABER

Baba neden kitap okumuyorsun?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...