09 Nisan 2015 09:22

Romanlar: Geleceği birlikte yaşamak istiyoruz

İzmir’de 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeni ile Halkların Köprüsü Derneği, 'Opre Roma-Romanlar Ayağa Kalkın' başlıklı panel düzenledi.

Paylaş

İzmir’de 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeni ile Halkların Köprüsü Derneği, 'Opre Roma-Romanlar Ayağa Kalkın' başlıklı panel düzenledi.

Fransız Kültür Merkezi'nde dün çok sayıda dinleyicinin katılımı ile gerçekleştirilen panele, Gazeteci-Yazar Ayşegül Devecioğlu, Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ve Oryantal Sılay konuşmacı olarak katıldı.

Panelde ilk olarak konuşan Roman Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, Romanların mahalle dışında kendilerini güvende hissetmediğini belirtti. Hükümet’in Roman açılımını hatırlatan Cıstır, “Tanı konuldu. Bu bizim için önemliydi. Ama merhem politikasının ötesine geçmedi, hâlâ bir adım atılmadı” dedi.  Romanlar için özel sosyal politikaların uygulanması ve bunun için mevzuatın değişmesi gerektiğini belirten Cıstır, bugün milletvekili adaylığı listelerinde birer roman adayın olduğunu belirten Cıstır, "Neredeyse hiçbir partinin Romanlara ilişkin bir eylem planı yok” dedi.

‘SADECE OY İSTEMEYE GELİYORLAR’

Cıstır, Romanların sorunlarının daha da büyüdüğünü ifade ederek, “Sosyal politikaların yerele inmesi gerekiyor. Sosyal politika, sosyal yardım demek değildir. Belediyelerde sosyolog istihdam edilmeli. Size ihtiyacımız var. Bize dahil olun ve bizi dahil edin. Mahallelere gelin.  Kendimizi ifade etmeliyiz” dedi. Siyasetçilerin gelip kendilerinden oy istediğini oyu aldıktan sonra ise bir daha gelmediğini belirten Cıstır, “Bugün sorunlarımız görülmez ve çözüm bulunmazsa, kriminalize olmamıza seyirci kalırsanız, bizim suçlarımıza da ortak olmuş olursunuz. Geleceği birlikte yaşamak istiyoruz" dedi.

Cıstır’ın ardından söz alan Oryantal Sılay ise, en çok okullarda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, "Bize susmayı değil de konuşmayı öğretin. Bizlerden sadece sokak çalgıcıları çıkmıyor. Doktorlar, terziler, öğretmenler var. Birçoğumuz kendi ismimizi saklıyoruz. Bizler sadece sizleri eğlendirmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

‘ROMANLAR KENDİLERİNE ELEŞTİREL BAKABİLMELİ’

Panelde son olarak söz alan Gazeteci Yazar Ayşegül Devecioğlu, dünyanın her yerinde Romanların en fazla ayrımcılığa uğrayan halklardan olduğunu dile getirerek, özellikle kadınların ve çocukların ayrımcılığa daha fazla uğradığına dikkat çekti. “Çingenelerde egemenlerin hoşuna gitmeyen bedenin disipline edilmemişliği ve göçebe olmaları” diyen Devecioğlu, “Bir toplumu kadın-erkek ve sınıfsal ayrımlar yapmadan global olarak ele almanın da bir tür ırkçılık olduğunu ifade etti. Romanlar kendi kültürlerine eleştirel bakabilmeli, Romanların buna hem hakkı, hem gücü, hem de bilinci var” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadın katiline 'sadakatsizlik' indirimi

SONRAKİ HABER

Mahkeme sürgüne ‘dur’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa