09 Nisan 2015 00:59

Alan tartışmasına karşı yerel 1 Mayıs

1 Mayıs gündemli bir toplantı düzenleyen Tuzla Sanayi Komitesi, çalışmalara başladı. Toplantıda 1 Mayıs talepleri şöyle belirlendi: 'İş cinayetlerinin önlenmesi için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. Taşeronlaştırma yasaklansın. İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları sağlansın. İç Güvenlik Paketinin iptal edilsin.' Barış ve demokrasi taleplerinin de 1 Mayıs’ta dile getirilmesi kararlaştırılan toplantıda, seçim de ele alındı.

Paylaş

Erdem GEYİK
İstanbul

1 Mayıs gündemli bir toplantı düzenleyen Tuzla Sanayi Komitesi, çalışmalara başladı. Toplantıda 1 Mayıs talepleri şöyle belirlendi: “İş cinayetlerinin önlenmesi için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. Taşeronlaştırma yasaklansın. İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları sağlansın. İç Güvenlik Paketinin iptal edilsin.” Barış ve demokrasi taleplerinin de 1 Mayıs’ta dile getirilmesi kararlaştırılan toplantıda, seçim de ele alındı.  

Her yeri 1 Mayıs alanına çevirecek yerel 1 Mayısların örgütlenmesinin önemine dikkat çekilen toplantıda, Türk-İş’in Zonguldak, DİSK’in Taksim, Hak-İş’in ise Konya merkezli 1 Mayıs çalışması yapması eleştirildi. Mahalle ve işyeri toplantılarıyla çalışmaların sürdürülmesi kararı alınan toplantıda, işçilerin taleplerinin öne çıktığı bir 1 Mayıs kutlaması yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

HER 1 MAYIS’TA ALAN TARTIŞMASI OLUYOR

Toplantıda söz alan bir metal işçisi “Her 1 Mayıs’ta alan tartışmaları yaşanıyor ve işçilerin talepleri öne çıkmıyor. Zaten sendikalar işçileri aydınlatan, örgütleyen ve onların alanlara çıkmasını sağlayan bir çalışma da yürütmüyor. Sadece alan tartışması oluyor. Bu da biz işçilerin mücadelesine yardımcı olmuyor” diye konuştu.

Rimaks tekstil işçisi ise işçi haklarının gasbedildiğini, yoksulluğun ve sefaletin her gün daha da artığını dile getirerek “Bu konuda hep hükümet cephesini eleştiriyoruz. Biraz da dönelim sendikalara bakalım. 1 Mayıs’ta sahiplenen, mücadele eden, işçilerin sorunlarına çözüm arayan, birliktelik yaratan bir sendikal anlayış yok olmuş durumda. Biz işçiler de üzerimize düşen görevleri yapmıyoruz. Ülkede yaşanan son siyasi gelişmeler, bombalar, silahlar giderek şiddet ortamı oluşturuluyor. Bu ortamda 1 Mayıs’a katılmak için çalışacağız ama ne kadar başarılı oluruz, taleplerimizi ne kadar duyurabiliriz...” diye konuştu.

TALEPLERLE ALANA ÇIKILMALI

Petrokimya işkolunda bulunan Teknik Plas işçisi ise bu yıl kutlanacak 1 Mayıs’ın önemine dikkat çekti: “Her sene katılıyoruz ama bu 1 Mayıs farklı. Taşeronlaşma ve iş cinayetleri her gün artıyor. Artık sendikalı işyerlerinde de iş güvencemiz yok. Adımız sendika ama içerik boş. İç Güvenlik Yasası çıktı, bu en çok biz işçilerin önünde engel. SSK primlerini bile patronun sırtından alarak işçiye yüklediler. Yani işçilerin birçok hakkı artık yok. Asgari ücretle yaşamaya çalışıyoruz. 1 Mayıs mutlaka işçilerin talepleriyle alanlara çıktığı bir gün olmalı. Bunun için biz fabrikamızda tartışmalar sürdürüyoruz.”

‘HER YER 1 MAYIS’ ANLAYIŞIYLA

Tuzla Sanayi Komitesi adına konuşan deri işçisi Özgür Canpolat, demokrasi sorunundan işçi haklarına kadar birçok alanda işçi sınıfına saldırıların sürdüğünü, muhalif olan her kesimin susturulmaya ve baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. İç güvenlik paketiyle işçilerin alanlara çıkmasının engellenmek istendiğini ifade eden Canpolat, “Bu süreçte biz işçilere sendikalara önemli görevler düşüyor. İşçi sınıfının yeniden ayaklarının üstüne doğrulması için 1 Mayıs önemli bir dönemdir. İşçiler tüm olumsuzluklara rağmen yerel kutlamaları gerçekleştirmeli ve ‘Her yer 1 Mayıs’ anlayışıyla alanlara çıkmamız gerekir” diye konuştu.

İnsanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları, barış, demokrasi, anadilinde eğitim, inanç özgürlüğü gibi taleplerin mutlaka işçiler içerisinde tartışılması ve buna uygun adım atılması gerektiğini kaydeden Canpolat, şöyle devam etti: “Önümüz seçimler. Bizler artık tam demokrasinin uygulandığı, barışın kardeşliğin sağlandığı bir ülke için sermaye partilerinden kopmamız gerekir. İşçileri ve demokrasiden yana herkesi barajı aşması için HDP’ye oy vermeye çağırıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Nakış işçileri: Bizi kimse 1 Mayıs’ta çalıştıramaz

SONRAKİ HABER

Lice Davasında hedef şaşırtılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...