09 Nisan 2015 00:57

İSDEMİR’de aile boyu direniş

Türkiye’nin en büyük entegre tesisi olan İskenderun Demir Çelik Fabrikası’ndan (İSDEMİR) atılan işçilerin direnişi sürüyor.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Türkiye’nin en büyük entegre tesisi olan İskenderun Demir Çelik Fabrikası’ndan (İSDEMİR) atılan işçilerin direnişi sürüyor. İSDEMİR fabrikasında atılan işçilerin kurdukları çadırda sürdürdükleri eylem 17. günü geride bıraktı. Şimdiye kadar işten atılanlar olarak eylemlerini sürdüren işçilere aileleri de katıldı.

İşten çıkartılan işçiler ve aileler eylem çadırında bir araya geldi. Kimi kucağında bebeği ile geldi, kimi çocuğunun elinde tutmuştu, işten atılan eşlerinin, babalarının yanlarına gelmişlerdi. Çünkü babalarının işsizliği onların da açlığı, geleceksizliği anlamına geliyordu. Ellerindeki dövizlerle babalarının işe alınmasını isteyen çocuklar ile işten çıkartılan işçi ve eşleri “İşyerinde hastalanmak suç mu, sendikal tercih suç mu?” yazılarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Çadır önünde eşleri ve çocukları ile birlikte basın açıklaması yapan işçilere, Emek Partisi Dörtyol Eski ilçe başkanı ve HDP Hatay Milletvekili adayı Bekir Soylu da destek verdi.

HAKKIMIZ HELAL ETMİYORUZ

İşçi eşleri, İSDEMİR yönetimine, Türk Metal-Çelik İş sendikalarına ve hükümete tepki gösterdi. İşçi eşi kadınlar, “Eşlerimiz evde yatarken sağlığında olmadılar. Bu fabrikada çalışırken sakatlandılar, meslek hastalığına yakalandılar, iş kazası geçirdiler. Madem sağlık sorunları var. O zaman malulen emekli etsinler. Çoluk çocuk ne yiyip içeceğiz” dedi. Kimi işçi eşi ise gözyaşlarını tutamadı. Ağlayan bazı kadınlar, hükümete ve İSDEMİR yönetimine tepki göstererek “Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi. İşçi çocukları da “Babalarımızın işe geri dönmesini istiyoruz” dediler.

İşten atılan 800 işçi ve aileleri adına ortak açıklama yapan Mustafa Bozkurt, yıllardır İSDEMİR’e emek verdiklerini, şimdi de kapı önüne konulduklarını söyledi.
Bozkurt, direnişlerinin 15. gününü geride bıraktığını ancak halen yetkililerden ve hükümetten bir ses gelemediğini söyledi. İSDEMİR Genel Müdürü’nün fabrikayı taşeronlaştırdığını söyleyen Bozkurt, “Siz taşeronlaşma yolunda ilerlemek istediniz. Grevde grev kırıcıları piyasa çıkardınız. Bu fabrikada 2000 liranın üzerinde maaş alan yok. 2000 liranın üstü ikramiyelerimizdir. İkramiyeler maaşa katarak bu hesap yapılıyor” dedi.

İŞÇİLERİN HİSSELERİNE GÖZ DİKİLİYOR

Bozkurt, işçilerin İSDEMİR’deki yüzde 11’lik hisselerini ellerinden alınmak istendiğine de dikkat çekti. İcralık olan işçilere işverenin aracı göndererek hisseleri yok pahasına ellerinden almak istediğini söyleyen Bozkurt, “Biz işçilerimizi hasta olduğumuz iddiasıyla işten çıkartıyorsunuz ama asıl hasta sensin genel müdür. Fabrikayı hasta halinle çok sağlıksız yönetiyorsun. Fabrika önündeki direnişimiz sürecek. İşveren gelip bizimle konuşursa uzlaşı sağlanabilir. Mahkemenin işe iade ettiği arkadaşlar işlerine dönmeli. Bir de işyerinde örgütlenme özgürlüğüne müdahale olmamalı. Dileyen dilediği sendikayı tercih etmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Asıl ahlaksızlık tabloları kaldırmaktır’

SONRAKİ HABER

Nakış işçileri: Bizi kimse 1 Mayıs’ta çalıştıramaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...