02 Ağustos 2011 08:59

Bakanlığın bir HES raporu daha iptal edildi

RİZE İdare Mahkemesi, kentin içme suyu havzasının da bulunduğu Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.Çevre ve Orman Bakanlığı destekli HES projeleri ile doğal yaşam alanlarına dönük saldır

Bakanlığın bir HES raporu daha iptal edildi
Paylaş

RİZE İdare Mahkemesi, kentin içme suyu havzasının da bulunduğu Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Çevre ve Orman Bakanlığı destekli HES projeleri ile doğal yaşam alanlarına dönük saldırılarda bulunulan Karadeniz’de, bu yönlü bir proje daha mahkeme engeliyle durduruldu. Rize’de bulunan Salarha Vadisi’nde yer alan Paşacur ve Salarha derelerinde Redaş Elektrik firması tarafından yapımı planlanan, daha sonra aynı firmanın ortakları tarafından kurulan Ambarlık Enerji firmasına devredilen Ambarlık HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 15 Ekim 2009’de verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı verilmişti. Bakanlığın bu kararı üzerine bir grup köylü, kentin de su içme suyunun karşılandığı havza içerisinde yapılmak istenen HES projesine karşı, “yürütmenin durdurulması ve iptali” için Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Devam eden dava sürecinde bir süre önce “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Devam eden dava süreci sonucunda mahkeme, Bakanlığın verdiği “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etti.

Türkiye’nin de taraf olduğu Kyoto Protokolü, Rio Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmaların içeriklerine atıf yapılan mahkeme kararında, mahkeme sürecinde bölgede inceleme yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Zeki Çamur, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Latif Sanin ile ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Can Bilgin’in hazırladığı bilirkişi raporuna da yer verildi.

HES projesiyle ilgili hazırlanan çeşitli dosya ve raporlarda bölgenin birçok özelliğinin görmezden gelindiği, eksiklikler olduğu, çeşitli ölçüm ve kriterlerin yer almadığı, bölgede önlem almaya yönelik çalışmaların yapılmadığı, şirketin eksik taahhütlerini yerine getirmeye önem vermediği ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi: “Aynı dereden akan su, Rize ve civarındaki pek çok belediyenin içme ve kullanma suyu olarak kullanılıyor. Söz konusu HES projesi için Salarha ve Paşaçur dereleri suyunun kullanımına ilişkin DSİ, Rize Belediyesi, İller Bankası ve İl Özel İdaresinin su temin planlarının dikkate alınması gerekiyor. Rize Belediyesi ve İller Bankası tarafından geliştirilen Andon İçme Suyu projesi kapsamında Salarha Vadisi üzerinden alınan içme suyu ile kent merkezi dâhil olmak üzere 9 ilçe ve belde belediyesi ile 26 köydeki 300 bine yakın nüfusa içme suyu sağlanıyor. ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesinde kamu yararı, yasa ve yönetmelikler ile hukuka uygunluk bulunmadı. Bundan dolayı Bakanlığın verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaline karar verilmiştir.” (RİZE)

ÖNCEKİ HABER

Kaz dağlarındaki madencilik meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Kavurucu sıcaklarda geçim mücadelesi veriyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...