08 Nisan 2015 11:55

İHD uyardı: Seçim sürecinde provokasyonlar yaşanabilir

İnsan Hakları Derneği (İHD) seçim sürecinde yaşanabilecek ihlallere ve doğabilecek provokasyonlara karşı uyarılarda bulundu

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) seçim sürecinde yaşanabilecek ihlallere ve doğabilecek provokasyonlara karşı uyarılarda bulundu. İHD Genel Merkezi'nce bir açıklama yayımlanarak "7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi yaşanan çeşitli olaylar, seçim döneminin siyasal gerilimlere ve provokasyonlara açık bir şekilde yaşanacağını göstermektedir" denildi. 

İHD yaptığı açıklamada mart ayında ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde 47’si HDP olmak üzere 21 BDP, 7 AKP, 2 CHP, 2 HÜDA PAR, 2 BBP ve 1 MHP binalarına toplam 108 saldırı olduğunu kaydetti. Bu saldırılarda 212 kişinin yaralandığının belirtildiği açıklamada  aynı dönemlerde 1 MHP’li, 1 AKP’li, 1 Saadet Partili ve 1 HDP’li olmak üzere 4 kişinin yaşamlarını yitirdiği ifade edildi. " Özellikle seçim öncesi dönemlerinde siyasal gerilimin artması, kontrollü gerilim siyaseti izlenmesi, nefret söyleminin kullanılması ve çeşitli ayrımcı uygulamalar sonucu toplumsal olaylar yaşanmaktadır" denilen açıklamada yaşanan olayların Türkiye iç barışının kırılganlığını gösterdiği dile getirildi. 

'EYLEME MÜDAHALE BİÇİMİ YAŞAM HAKKI İHLALİDİR'

Çağlayan Adliyesi'nde savcının rehin alınması eyleminin kabul edilir olmadığının bildirildiği açıklamada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz‘ın iki eylemci tarafından rehin alınması ve eyleme yapılan müdahalenin üç kişinin yaşam hakkı ihlaline sebep olmasının araştırılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada "Siyasal iktidarın bu infaz nedeniyle güvenlikçi politikalarını terk etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Devletlerin, yaşam hakkı konusunda hem ihlal etmeme negatif yükümlülüğü hem de yaşam hakkının ihlal edilmesini önleme yükümlülüğü (pozitif yükümlülük) bulunmaktadır" denildi. Avukatlara yönelik ayırımcı uygulamaların da kabul edilemeyeceği belirtildi.  Açıklamada Meclisten geçen ve Cumhurbaşkanıo Erdoğan'ın da onayladı İç Güvenlik Yasası'na değinilerek, yasanın daha fazla yaşam hakkı, kişi güvenliği ve özgürlüğü, gösteri yasağı ve adil yargılanma hakkı ihlali doğuracağına işaret edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB, Çipras’ın Moskova ziyaretinden rahatsız

SONRAKİ HABER

Romanlar: Eşit yurttaşlar olarak görülmek istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...