08 Nisan 2015 09:33

Gürsel Tekin: Liste çoğunlukla Saray ağırlıklı olduğu net bir şekilde çıkıyor'

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, üniversitelerin lojistik bölümü mezunlarıyla TBMM'de basın toplantısı düzenledi. AKP milletvekili aday listelerini değerlendiren Tekin, "Bizim gördüğümüz, kulislerde de konuşulan elbette Saray ağırlıklı. Sayın Başbakan'ın dört ya da beş küçük ilde ağırlığı var. Çoğunlukla Saray ağırlıklı olduğu net bir şekilde çıkıyor. Saray'ın da şöyle bir sıkıntısı oluşmuş, sadece Saray değil, biraz da galiba devletin kurumlarının da katkısı olmuş" dedi.

Paylaş

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, üniversitelerin lojistik bölümü mezunlarıyla TBMM'de basın toplantısı düzenledi. AKP milletvekili aday listelerini değerlendiren Tekin, "Bizim gördüğümüz, kulislerde de konuşulan elbette Saray ağırlıklı. Sayın Başbakan'ın dört ya da beş küçük ilde ağırlığı var. Çoğunlukla Saray ağırlıklı olduğu net bir şekilde çıkıyor. Saray'ın da şöyle bir sıkıntısı oluşmuş, sadece Saray değil, biraz da galiba devletin kurumlarının da katkısı olmuş" dedi.

KPSS'nin bir "kepaze sisteme" dönüştüğünü ifade eden, gençlerin ise işsizlikle boğuştuğunu kaydeden Tekin, Türkiye'nin dört bir yanında iş bekleyenlerin umudunun CHP olduğunu söyledi.

Basın toplantısına katılan lojistik bölümü mezunları da söz alarak eğitim aldıkları alanın önemine işaret edip, alanlarındaki istihdam olanaklarının kendileri için değil, başka alan mezunları için kullanılmasını eleştirdiler. Mezun sayılarının artmasına karşın kamuya yapılan atamaların azaldığını savunan gençler, bu sorunun giderilmesini talep ettiler.

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tekin, listeye giremeyen bazı CHP milletvekillerinin tepkilerine ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: "Son derece doğaldır. Ama siyasette vazgeçilmez kural CHP'liliktir. Vekillik vazgeçilmez bir iş değildir. CHP yüzde 85'ini ön seçimle yaptı. Doğal olarak birçok arkadaşlarımızı, parlamentoda faydası olabileceğine inandığımız arkadaşlarımızı taşıma imkanı olmadı. Sayı sınırlı olunca maalesef bu sorunlar yaşandı. Ama bütün bunlara rağmen CHP'nin listesinde istifa eden kimse yok, YSK'ya verdiğimiz. Biraz önce öğrendim, iktidar partisinde çok sayıda geri çekilmelerin olduğu da söyleniyor."

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ve MHP'nin çatı adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu'nun MHP listesinden milletvekili adayı olmasına ilişkin de Tekin, "Hayırlı olsun derim. Çok değerli bir isimdir, parlamentoda çok faydalı olabileceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AKP listelerinde akrabalık ilişkisi olanların aday gösterilmemesi prensibinin hatırlatılması üzerine Tekin, "Hiç öyle bir prensip yok. Böyle bir prensip olmuş olsa tamamı için geçerli olurdu. Osman Gökçek için geçerli olup damatlar için geçerli değilse, benim bildiğim damatlar da birinci derece akrabadır. AKP'ye damat olmak büyük bir şanstır. Görüyorum ki çocuklar o şanslarını kullanıyorlar. Sadece ticaret ve ekonomide değil, siyasette de bu şanslarını kullanıyorlar" diye konuştu.

Bir soru üzerine AKP milletvekili aday listelerini de değerlendiren Tekin, "Bizim gördüğümüz, kulislerde de konuşulan elbette Saray ağırlıklı. Sayın Başbakan'ın dört ya da beş küçük ilde ağırlığı var. Çoğunlukla Saray ağırlıklı olduğu net bir şekilde çıkıyor. Saray'ın da şöyle bir sıkıntısı oluşmuş, sadece Saray değil, biraz da galiba devletin kurumlarının da katkısı olmuş" dedi.

Tekin, "MİT'i mi kast ediyorsunuz?" denilmesi üzerine "Bilmiyorum. Onu da siz bulun. Devletin kurumlarının bir siyasi partinin milletvekillerinin güvenliğini araştırmak için kullanmak çok vahim bir olaydır. Partilerin bu hastalıklardan vazgeçmesi gerekiyor" karşılığını verdi. (DHA)

Gürsel Tekin, CHP iktidarında ön seçimi milletvekili aday listelerinin belirlenmesinde yasal zorunluluk haline getireceklerini de söyledi.
Listelere ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de Tekin, şunları kaydetti: "Tartışmasız, Türkiye'nin sorunlarını kucaklayabilecek, aynı zamanda ciddi bir bakanlar kurulu çıkarabilecek bir liste oldu. Her alanda uzmanlarımızla bir liste oluştu. Aynı zamanda genç, dinamik bir kadro. Bunun çoğunluğu ön seçimle geldiği için, dört siyasi partinin listelerini analiz edin derseniz, ben bir numaraya CHP'yi oturturum. Bunu tarafsız olarak söylüyorum."

Tekin, "Kendinizi bakanlar kurulunda nereye oturtursunuz?" sorusuna da "Benim aklımda bir bakanlık var. Genel Başkanımız nasıl takdir eder bilmiyorum ama. Fakir fukaranın, gurebanın hakkını yiyenlerden hesap sormak istiyorum. O bakanlığın da ne olduğunu siz biliyorsunuz" ifadesini kullandı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: AKP’de gemi su almaya başladı

SONRAKİ HABER

216 Êzidî serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...