02 Ağustos 2011 08:55

‘Satılık Kilise’ye Bakanlık el attı

Bursa’nın Mudanya ilçesinde dünyanın en eski üçüncü kilisesinin satılığa çıkarılmasına Kültür ve Turizm Bakanlığı el koydu, konu inceleniyor. Kumyaka köyünde bulunan ve dünyanın en eski üçüncü kilisesi olarak gösterilen Başmelekler Kilisesi’nin satılığa çıkarılması

‘Satılık Kilise’ye Bakanlık el attı
Paylaş

Kilise, 1938 yılında uygulanan iskân politikasıyla Yugoslavya’dan gelen göçmenlerden biri olan Cemal Aydın’a iskân edildi. Aydın, kiliseyi 1990 yılında İstanbullu işadamı Mete Yalçın’a sattı. İddiaya göre Yalçın, eseri restore etmek istedi fakat yetkili merciler tarafından izin verilmeyince, o da kiliseyi satma kararı aldı. Kiliseye önce Kumkaya Köyü Muhtarlığı talip oldu, fakat önerilen rakamlar satış için 400 bin TL isteyen Yalçın’ı tatmin etmedi.

‘BAKANLIK KAMULAŞTIRMALI’

Kültür ve Turizm Bakanlığı, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Kilise’nin Bursa Anıtlar ve Koruma Kurulu tarafından 1990 yılında kentsel sit alanı ilan edildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bursa Koruma Kurulu’nca alınan 15 Ekim 1999 tarihli kararıyla belirtilen sit alanı içerisinde bulunan ve 24 Haziran 1988’de tescillenen kilise deprem sonucu hasar gördü.
Mudanya Kaymakamlığı Kriz Merkezince hazırlanan dosyalar, yapının özellikleri göz önünde bulundurularak röleve-restitüsyon ve restorasyon projelerinin ilgili kurula getirilmesine karar verildi. Konuyla yeni karar alınana kadar can ve mal güvenliği açısından tedbirler ilgilisi ve ilgili muhtarlıkça alınacak. Koruma Kurulu arşivlerinde kilisenin onarım talebine ilişkin bir belgesi bulunamamıştır” denildi.  Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Nusret Çolak, “Özel mülkiyete geçmiş ise tarihi eser, kişi bunu satabilir. Bunun bakanlık tarafından ivedilikle kamulaştırılması yoluna gidilmesi gerekir” dedi. (BURSA)

ÖNCEKİ HABER

Usulsüz atamaya mahkeme dur dedi

SONRAKİ HABER

“Suyumuzu alamazlar”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...