07 Nisan 2015 16:28

Yermük kampı yardım bekliyor

BM Güvenlik Konseyi Şam’da Filistinli mültecilerin barındığı Yermük kampının, IŞİD’in eline geçmesinin ardından, insani yardımların ulaştırılabilmesi çağrısında bulundu.

Paylaş

BM Güvenlik Konseyi Şam’da Filistinli mültecilerin barındığı Yermük Kampı'nın, IŞİD’in eline geçmesinin ardından, insani yardımların ulaştırılabilmesi çağrısında bulundu. Yermük kapına yönelik IŞİD saldırıları 1 Nisan’da başlamış ve geçtiğimiz hafta sonu Yermük Kampının tamamı IŞİD’in eline geçmişti. IŞİD’e Yermük’ün almasında el Kaide bağlantılı Nusra Cephesinin yardım ettiği bildirilmişti. 

BBC’nin haberine göre BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kuruluşundan (UNRWA) Chris Gunness, 18 bin mültecinin yaşadığı kamptaki koşulların insanlık dışı olduğunu söyledi. Gunness “Yermük’ta yiyecek yok, su yok, ilaç çok az. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. Sokaklarda çatışmalar sürüyor. Bombardımana girişildiği haberleri geliyor. Bu duruma bir son verilmeli ve siviller tahliye edilmeli.” dedi.

Kamptaki durum, 1 Nisan’da IŞİD’in düzenlediği saldırıdan bu yana daha da kötüleşti.
15 üyeli Güvenlik Konseyinin dönem başkanı olan Ürdün’ün Büyükelçisi Dina Kawar, Yermük kampındaki sivillerin korunmasını, insancıl yardımların ve tıbbi desteğin kampa ulaştırılabilmesini istedi.
Konseye bir rapor sunan UNRWA yetkililerinden Pierre Krahenbuhl, Yermük kampındaki durumun her zamankinden çok daha kötü olduğunu bildirdi.

‘KAMPTA KALANLAR BAŞKA YERLERE NAKLEDİLMELİ’

Filistin’in BM’deki Büyükelçisi Riyad Mansur da, kamptaki mültecilerin kurtarılmasının hükümetinin önceliği olduğunu söyledi ve burada kalanların Suriye’deki başka kamplara veya Suriye dışına nakledilmesi için Konsey üyelerine çağrıda bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü Yetkilisi Ahmed Majdalani de, kampın içine bir insani yardım koridoru açılabilmesi amacıyla Suriye hükümeti ve kamptaki Filistin gruplarıyla görüşmeler yapmak üzere bir heyetin Şam’a gittiğini açıkladı. Gözlemciler kampta pazar günkü şiddetli çarpışmaların dün de yer yer devam ettiğini ve Suriye’nin diğer bölgelerinde birbirlerine karşı çarpışan IŞİD ile el-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi’nin Yermük’te iş birliği yaptığını belirtiyor.

Hafta sonunda birkaç yüz kişinin kamptan kaçmayı başardığı bildirilmişti.

Yermük kampı 1948 Arap-İsrail savaşından kaçan Filistinliler için inşa edilmişti.

YERMÜK’TE NELER OLDU?

Suriye’de Filistinli mültecilerin kaldığı Yermük Kampında faaliyet gösteren Jafra Gençlik Kuruluşu, Yermük’te yaşananları 1 Nisan’dan itibaren anlattı. 

1 NİSAN

IŞİD’e bağlı silahlı gruplar Yermük kampının güney komşusu  Hajar Al Aswad bölgesinden saldırı başlattılar. IŞİD’e saldırılarda el Kaide bağlantılı Nusra Cephesi de destek verdi. 
IŞİD saat 2 civarında kampın güney bölümünü büyük oranda ele geçirdi. Büyük binalara yerleşen IŞİD militanları güney bölümünü keskin nişancılarla kontrol ettiler. Kampta faaliyet yürüten en büyük silahlı grup Aknaf Beit Al Maqdis , IŞİD’in bu saldırıları karşısında hazırlıksız yakalandılar. 

IŞİD’in saldırıları karşısında Yermük’te yaşayan pek çok sivil kamplarını savunmak için savunmaya geçtiler.  Akşamın sonuna doğru Aknaf Beit Al Maqdis kampın yüzde 70’ini geri aldı. Nisan ayının 1. gününün sonuna doğru IŞİD Filistin Hastanesini ele geçirmişti ve 5 sivil yaralanmıştı. 

Yaklaşık 500 militanı bulunan Aknaf Beit Al Maqdis, diğer muhalif gruplardan yardım gelmesini beklemeye koyuldular. Bu yardım Babilla ve Beit Sahem’den geldi.. 

Muhalif gruplar kampın girişine yaklaştıklarında Nusra Cephesi yolları kapadı. Nusra ağır silahlarla çatışmaya dahil oldu. Sonrasında Nusra’nın, IŞİD’e kampa girmeleri için caddeleri tutarak olanak sağlandığı anlaşıldı. 

2 NİSAN 

Aknaf Beit Al Maqdis ve kampta kalan siviller tarafından desteklenen gruplar, IŞİD’e karşı başlattıkları saldırılarda kampın yüzde 80’ini geri aldı. IŞİD saldırılar karşısında Nusra yardımıyla ilerledi ve yüzde 60’ını geri aldı. Aknaf Beit Al Maqdis saldırılar karşısında tüm militanlarını toparlayarak kuzeye çekildi. 

IŞİD sonrasında saldırılarını arttırarak ilerledi ve kampı merkezinde bulunan  Jafra ofisine girdi. IŞİD ofisin duvarlarını yıkmaya başladığında içerisinde gönüllü çalışanlar bulunuyordu ve yaklaşık 2 saat boyunca kurtarılmayı beklediler. 

3 NİSAN 

IŞİD saldırıları sürerken, IŞİD 2 Filistinli genci kafasını keserek infaz etti.  saldırılar sonrasında pek çok ölü caddelerde yatıyor ancak keskin nişancı saldırıları yüzünden cesetler kaldırılamıyordu. 5 kadın ise IŞİD militanları tarafından kaçırıldı. IŞİD Al Arouba Caddesi’nde 50 Filistinli sivili tutukladı. Gün sonuna doğru IŞİD Al Madares Caddesinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu sayısı tam olarak bilinmeyen Filistinliyi kaçırdı. Yürmük Caddesi’nin merkezinde ise 7 Filistinli genci idam etti. 

Kriz masası pek çok yaralının hastaneler ele geçirildiği için tıbbı tedavi alamadıklarını açıkladı. 

IŞİD ve Nusra Aknaf Beit Al Maqdis örgütünün geri aldığı bölgelerde hakimiyet sağladı. Diğer muhalif silahlı güçler Yermük kampının Güney bölgesinde IŞİD ve Nusra’yla çatıştı. 
Suriye rejimi ise IŞİD’in Yermük kampının merkezine girmesinin ardından,  merkeze rastgele füze ve roket atmaya başladılar. 

Yermük kampında 2 senedir susuz, yeterli gıda ve tıbbi malzeme eksikliğinin gölgesinde yaşıyor.  Şu an için kampta bulunan 2 hastane kapatıldı. Ve kampta kalanlar Kızıl Haç ve yardım kuruluşlarını yardıma çağırıyorlar. 

Kampta dağıtılan yemek yardımları 1 Nisan’dan bu yana kesilmiş durumda. Aynı zamanda tüm marketler de kapandı. IŞİD’in kampı ele geçirmesinden bu yana siviller en temel ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzakta. 

4 NİSAN 

Kampta kalan siviller Şam ve Yelda’da bulunan daha güvenli kamplara doğru yola çıktılar. Yardım kuruluşu Jafra kampın temel ihtiyaçlarının karşılanması için Şam üzerinden yardım gelmesi planlarını yaptı. Kampa gıda yardımı gelmesi için çalışma yürüten Jafra aynı zamanda yoğun bir bombardıman altındaydı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın damadı Albayrak AKP listesinde

SONRAKİ HABER

Dört eski bakan, aday listesinde yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...