02 Ağustos 2011 08:26

Generallerin istifasının yankıları dünya basınında devam ediyor

Türk ordusundaki generallerin istifasının yankıları yabancı basında devam ediyor. Wall Street Journal gazetesi, generallerin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a güçlü bir şekilde laik bir orduyu yeniden şekillendirmek için ender bir fırsat sunduğunu belirterek, Cuma günü gerçekleşen hesaplaşmanın Erdoğan’ın bir

Generallerin istifasının yankıları dünya basınında devam ediyor
Paylaş

Türk ordusundaki generallerin istifasının yankıları yabancı basında devam ediyor. Wall Street Journal gazetesi, generallerin istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a güçlü bir şekilde laik bir orduyu yeniden şekillendirmek için ender bir fırsat sunduğunu belirterek, Cuma günü gerçekleşen hesaplaşmanın Erdoğan’ın bir zaferi olarak yorumlandığına dikkat çekti. Financial Times ise, generallere güvenen Kemalist partilerin AKP tarafından gölgede bırakıldığı ve aycıca ordunun ihtişamının, parlaklığının da karardığını ifade ederek, Türkiye’nin son 10 yılda siyasi bir devrimden geçtiğini vurguladı.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Başbakan Erdoğan hükümetinin Yüksek Askeri Şura’da boş kalan general koltuğuyla gücünün arttığını vurgulayarak, “İstifalar Erdoğan’a güçlü bir şekilde laik bir orduyu yeniden şekillendirmek için ender bir fırsat sunuyor” görüşüne yer verdi.

Analistlerin hükümet ve ordu arasındaki görüşmelerin muhtemelen gergin olacağını ve ileride üst düzey subayların istifasının muhtemel olduğunu söylediklerine dikkat çekilen haberde, Cuma günü gerçekleşen hesaplaşmanın Erdoğan’ın bir zaferi olarak yorumlandığı belirtildi.

Ayrıca gazete, Erdoğan’ın kendisini modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün miras bıraktığı laikliğin koruyucusu olarak gören ordunun vatansever duygularını paylaşırken endişeli göründüğüne dikkat çekti.
İngiliz gazete Financial Times ise, Başbakan Erdoğan’la birlikte Türklerin kişi başı gelirin ikiye katlandığını ve ülkenin etkisinin parladığını belirterek, generallere güvenen Kemalist partilerin AKP tarafından gölgede bırakıldığı ve aycıca ordunun ihtişamının, parlaklığının da karardığını ifade etti.

Haberde, Türkiye’nin son 10 yılda siyasi bir devrimden geçtiği belirtilerek, AKP’nin çevresinde gruplanan yeni elitlerin yükselişinin ve Anadolu’nun merkezindeki dini olarak itaatkar olan orta sınıfın dinamizminin gücünün Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk tarafından inşa edilen laik kuruluşun yerine geçtiği görüşü vurgulandı.
Avrupa birliğinin değişimin bir diğer motoru olduğunu belirten gazete, ordunun Erdoğan’ın Avrupa Birliği’nin politikayı etkileyen orduyu kontrol altına alma talebini akıllıca kullandığı yorumunu yaptı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiçek: İnternet Andıcı gerçek

SONRAKİ HABER

Yasaklanan sadece gazeteci değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...