02 Ağustos 2011 10:03

‘Savunmasız davada’ fatura savunmaya!

Kürt siyasetçileri ve insan hakları savunucularının da aralarında bulunduğu 104’ü tutuklu 152 kişi hakkında açılan ve ‘KCK’ adı altında sürüdürülen davanın 24. duruşmasında savunma krizi devam etti.Avukatların hiçbir taleplerinin kabul edilnmemesi ve sanıkların Kürtçe savunma yapmasına izin ve

‘Savunmasız davada’ fatura savunmaya!
Paylaş

Avukatların hiçbir taleplerinin kabul edilnmemesi ve sanıkların Kürtçe savunma yapmasına izin verilmemesi üzerine boykot ettikleri davada, mahkeme heyeti, avukatlara yeniden müzekkere yazılmasına ve yine duruşmalara gelmemeleri halinde haklarında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Mahkeme heyeti, bugünkü duruşmada da sanık avukatlarının daha önce verdiği dilekçelerdeki tüm taleplerini reddetti.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 24. duruşmasında da bir ilerleme sağlanmadı. Gruplar halinde mahkemeye çıkartılan sanıklardan 6’sının getirildiği bugünkü duruşmada da sanıklar savunma yapamadı. Birçok yabancı gözlemcinin de takip ettiği duruşmaya, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş ve çok sayıda , BDP’li milletvekili ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve Emek Partisi yöneticisi Yıldız İmrek Koluaçık da katıldı. Önceki duruşmalarda mahkeme tarafından talepleri kabul edilmeyen ve en son müvekkillerinin mahkemeye gruplar halinde getirilmesi kararının alınması üzerine mahkemeyi boykot kararı alan avukatların tutumu bu duruşmada da devam etti.
 

KÜRTÇE’YE İZİN YOK

Anadilde savunma hakkının verilmemesi nedeniyle hiçbir ilerleme yaşanmayan davanın bugünkü duruşmasında tutanakları okuyan mahkeme başkanı sanık müdafilerinin duruşmaya katılmadığı ve mazeret bildirmediklerini belirterek, mahkeme tarafından atanan müdafilerin de duruşmaya katılmadığını söyledi. Baro tarafından gönderilen müzakere yazısında ise “Yapmış olduğumuz araştırmalarda meslektaşlarımızın vekaletinin bulunduğu müdafiliklerinin devam ettiği, bu nedenle müdafi atanmasının CMK’nın hükümleri gereği uygun görülmediğinin anlaşıldığı” ifadelerine yer verildi. Sanık avukatlarından Sertaç Eke müvekkili Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın tedavisi için yurt dışına çıkması ile ilgili mahkemenin izin vermesine ilişkin dilekçenin heyet tarafından kabul edildiği ve dosyaya konulduğunu belirtti. Bingöl Cezaevine sürgün edilen tutuklu sanıklar ise mahkemeye sundukları dilekçelerinde Bingöl Cezaevinde mağduriyetlerinin artığını söyleyerek yeniden Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne sevk edilmelerini talep ettiler.

SAVCI AVUKATLARI DA CEZALANDIRMAK İÇİN SEFERBER

Okunan dilekçenin ardından söz alan iddia makamı, avukatların duruşmalara katılmaları için yeniden müzakere yazılmasını, ayrıca CMK’dan avukat tayini için Diyarbakır Barosu’nda yazılan müzakere yazısı ile ilgili Diyarbakır Barosu’nun sorumluluğunu yerine getirmediği taktirde hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verilmesini istedi.

MAHKEME FATURAYI AVUKATLARA KESTİ

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Otomatik Avukat Atama Sistemi (OCAS) ile ataması yapılan avukatlara yeniden müzekkere yazılmasına, buna rağmen duruşmalara gelmemeleri halinde ise haklarında suç duyurusunda bulunulacağı kararını verdi.

MAHKEME’NİN DEMİRBAŞ İNADI

Mahkeme Avukat Sertaç Eke’nin tutuksuz yargılanan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın tedavisinin yapılabilmesi amacıyla yurt dışı yasağının kaldırılmasına ilişkin talebi de reddetti. ‘yer darlığı’ gerekçe gösterilerek Bingöl Cezaevine sevk edilen tutukluların Diyarbakır D tipi Cezaevine yeniden sevk edilme talepleri de reddedildi.
Son olarak resen müdafi talebinde bulunduğu Diyarbakır Barosu’na yeniden müdafi atanmasına ilişkin müzekkere yazılmasına, kabul edilmediği takdirde de haklarında suç duyurusunda bulunulacağına ilişkin karar veren mahkeme heyeti duruşmayı erteledi. Dava bu gün görülmeye devam edecek. (Diyarbakır/EVRENSEL)


DEMİRTAŞ: ‘ARKADAŞLARIMIZ REHİN TUTULUYOR’

Duruşma çıkışı bir açıklama yapan BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkeme salonunda bir yargılanma yapılmadığını, mahkeme başkanının ‘bir şeyler okuyarak’ duruşmayı bitirdiğini söyledi. Davanın tıkandığını belirten Demirtaş, “Anadilde savunma yapılmadığı için tıkanmıştır. Dolayısıyla mahkeme değil devlet bir karar vermelidir. Mahkeme acizcilik ve çaresizlik içinde ne yapacağını bilmeden arkadaşlarımızı rehin tutuyor” dedi. 1925 yılında kurulan İstiklal Mahkemeleri’nden bu yana zihniyetin değişmediğini söyleyen Demirtaş, “Devletin bir durumu değiştirmesi gerekiyor. Ya tüm Kürtleri tutuklayacaklar ya da tarihi bir barışı gerçekleştirecekler” dedi. Her gün talepleri için mücadele eden onlarca kişinin tutuklandığını belirten Demirtaş, “Bunların yargılanmaları dahi yapılamıyor. Dolayısıyla durumu düzeltmek için meclisi iyi çalışmalıdır. Ağır Ceza Mahkemeleri kapatılmalı, tutuklama koşulları düzeltilmeli, anadilde savunma hakkı tanınmalıdır. Bunlar olmazsa ne söylersek havada kalır” dedi.


CHP: BURADA ADİL YARGILAMA YOK

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan duruşma çıkışı yaptığı açıklamada infaza dönüşen uzun tutuklama sürecinin bitirilmesi gerektiğini belirterek, artık tutuksuz yargılanma döneminin başlaması gerektiğini söyledi. Tutuklu milletvekillerinin de serbest bırakılması gerektiğini belirten Oyan, “Bu davanın anlamlı olabilmesi için tutukluk halinin sonlandırılması gerekiyor. Çünkü burada adil yargılamanın olmadığına dair çok güçlü işaretler var. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu kanıtlayacaksak bunun gösterileceği yerlerden biri burasıdır. Burada neyle yargılandığını bilmeyen insanlar var” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da yaptığı açıklamada Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Seçim belediyeciliği değil gerçek hizmet istiyorlar

SONRAKİ HABER

Sunucu Arslan'a 'Deniz Feneri' gözaltısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...