05 Nisan 2015 18:26

Salih Müslim Moskova'da: Direnen halkları temsil edeceğiz

Kürtlerin dışında tutulduğu Cenevre görüşmeleri dağılınca Rusya'nın inisiyatifiyle yapılan Moskova toplantılarının ikinci turu için PYD Eş Başkanı Salih Müslim ve beraberindeki heyet Moskova'ya ulaştı. Toplantıya olumlu düşüncelerle geldiklerini söyleyen Müslim, IŞİD'e karşı direnen halkları temsil edeceklerini belirtti.

Paylaş

Suriye'de savaşı sonlandırmak amacıyla geçtiğimiz yıl Cenevre'de yapılan, ancak muhalif katılımın ve özellikle Kürtlerin eksik olmasından dolayı devamı gelmeyen Cenevre-1 ve 2 görüşmelerinin ardından aynı amaçla düzenlenen Moskova toplantılarının ikincisi bugün yapılacak. Toplantıya katılmak üzere bir gün önce Moskova'ya gelen ve Rusya Kürtlerinin Abdullah Öcalan'ın doğum günü için düzenlediği etkinliğe de katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslüm, bu kez de toplantıya olumlu düşüncelerle geldiklerini, ancak genel olarak katılıma ilişkin henüz bir bilgiye ulaşmadıklarını söyledi.

Suriye'de Kürt kantonlarından 6 temsilci gelmesi gerekirken, 1 kişinin vize sorunu nedeni ile gelemediğini ifade eden Müslim, 2 PYD temsilcisi ve bir Arap, bir Asuri bir Kürt olmak üzere 3 kanton temsilcisi ile Suriye'de IŞİD’e karşı direnen halkları temsil edeceklerini söyledi. 

Salih Müslim'in dışında Kürtlerin heyetinde, PYD Fransa temsilcisi Dr. Halit İsa, Cizîrê Kantonu Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Emine Ossi, Cizîrê Kantonu İnsan Hakları Bakanı Sanharib Barson ve Cizîrê Kantonu Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Gıda ve Lojistik Konseyi Başkanı Fener El-Kihêt bulunuyor.

Öte yandan Suriye yönetiminden resmi bir heyetin de Rusya'da Suriyeli gruplar arasında düzenlenecek toplantıya katılmak üzere Moskova'ya geleceği öğrenildi. İran Haber Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, Suriye yönetimi heyetinin, Çarşamba günü, Moskova'da muhalefet temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Suriye iç muhalefet liderlerinden Loi Hüseyin de ilk kez Moskova'da düzenlenecek Suriye toplantısına katılacağını duyururken, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Moskova toplantısına katılmak için en önemli faktörün, diyalog çerçevesi ve mekanizmasını belirleyecek çalışma takvimi konusunda anlaşmaya varmak olduğuna vurgu yaptı.

Yurt dışındaki Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu koalisyon, Moskova'da düzenlenecek görüşmelerin ikinci turuna katılmayacaklarını açıkladı.

Moskova toplantıları bugün başlayıp, 9 Nisan'da sona erecek. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından toplantıya ilişkin bir basın açıklaması yapılması bekleniyor. 

KÜRTLERİN TANINMASI ÖNEM TAŞIYOR 

Moskova'da düzenlenen bir önceki toplantı, ilk kez Kürtlerin Suriye'de sorunu çözmek üzere bir araya gelen taraflarla birlikte davet edilmeleri nedeni ile uluslararası siyasi arenada Kürtlerin tanınması açısından önem taşıyordu. İlk toplantıda somut bir sonuç alınamamasına karşın, tarafların aynı masada buluşabilmeleri ve birbirlerini dinleyebilmeleri açısından da ayrıca önemli olan toplantı, Ortadoğu'nun içinde bulundu bu süreçte tüm dikkatleri toplayacak. 

BATI-RUSYA RESTLEŞMESİ ETKİLEYEBİLİR 

Geçtiğimiz günlerde İran ile ABD arasında nükleer anlaşmanın imzalanması, Suriye rejimine destek olan İran ile Ortadoğu sorununda aynı tarafta olan Rusya'nın, "ılımlı" muhalefete destek olan ABD arasında Suriye konusunda da uzlaşma için erken olsa da bir ışık yakılabileceği, Ukrayna'da savaşın hızını kaybetmesi gibi Batı-Rusya merkezli restleşmelerde yumuşamaların bu toplantıya da etkisi olabileceği ihtimali de masada. 

SMDK YOK, BİLEŞENLERİ KATILABİLİR 

Birinci Moskova toplantısında, 6 kişilik Suriye kantonları delegasyonun yanında birçok sivil toplum kuruluşu ve bazı partilerden de katılım olmuş, ancak Cenevre'de asıl muhalefet olarak bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) ise Moskova'nın davetini reddetmişti. Gelinen süreçte SMDK içerisinde çatırdamalar ve bölünmeler arttığı ve artık ortada bir SMDK'den bahsetmek mümkün olmadığından, bu toplantıda eskiden SMDK içinde bulunan örgütlerden temsilcilerin de katılması bekleniyor. (Moskova/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Başından kurşunlanmış Suriyeli 1 çocuk cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

Nazilli Spor - Amed Spor maçında ırkçı sloganlar gerginlik yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...