05 Nisan 2015 15:05

Tarım alanlarında HES ve baraj tehlikesi

Paylaş

Tarım alanı 3 milyon hektardan fazla olan Van’da, sadece 320 bin hektarlık alan tarımsal faaliyetlerde kullanılıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Murat Demir, hükümetin tarımsal alanları ranta açtığına, HES, baraj ve kum ocaklarının ise bu alanlara büyük zarar verdiğine dikkat çekti. 

Van, tarım alanlarının kullanımın kısıtlı olmasını değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası Van Şubesi Başkanı Murat Demir, hükümetlerin tarımsal alanları ranta açması, güvenlikçi politikalar ve tarımı destekleyen bir vizyon olmaması nedeniyle tarımsal alanların yıldan yıla azaldığını söyledi. 

Tarım arazileri arasında 1 milyon 35 bin hektar ile çayır ve meraların önemli bir yer tuttuğuna vurgu yapan Demir, devletin güvenlikçi politikalarından dolayı çayır ve meraların yıllardır işlevsiz hale geldiğini söyledi. 
Tarımsal faaliyetin en çok devlet politikalarından zarar gördüğünü belirten Demir, tarımla ilgili başlıca sorunları da şöyle sıraladı: “Araziler ranta kurban ediliyor. Araziler miras yoluyla parçalanıyor. Çiftçi tarımsal faaliyet yönünde eğitilmiyor ve desteklenmiyor. Mazot ve gübre fiyatları çiftçinin alım gücünü zorluyor.”

HES VE BARAJLAR YOK ETTİ

Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde kurulan Toprak Koruma Müdürlüğü’nün, tarımsal alanların ranta açılmasına göz yumduğuna işaret eden Demir, özellikle son dönemde tarımsal alanların yoğun olduğu yerlerde yapılan HES, baraj ve kum ocaklarının tarımsal alanları işlevsiz hale getirdiğini söyledi. Zilan Deresi üzerine yapılan HES’leri örnek veren Demir, HES’lerin yapılması ile Zilan Deresi çevresinde tarımsal alanların yok olduğunu belirtti. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Beton ‘ecdat yadigarını’ kapattı

SONRAKİ HABER

‘Kaç-Ak Saray: Hem yağma, hem hesaplaşma’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...