05 Nisan 2015 11:00

803 aydın, 'Uyanmak vakti için HDP' dedi

'Başka bir hayatı hayal etme gücünü yitirmeden uyanmak vakti' diyen aralarında Oya Baydar, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Baskın Oran, Ragıp Zarakolu, Aydın Engin gibi yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve sanatçıların bulunduğu 803 aydın, Türkiye'nin demokratik geleceği ve barış için 7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde HDP'yi destekleyeceğini açıkladı.

Paylaş

Şair Mazlum Çetinkaya, Şair Erol Önder Bıyık, Sanatçı Leman Sthen gibi isimlerin çağrıcısı olduğu ve 7 Haziran seçimlerinde HDP'yi destekleyeceğini belirten aralarında Oya Baydar, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Baskın Oran, Ragıp Zarakolu, Aydın Engin gibi yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve sanatçıların bulunduğu 803 aydın tarafından imzalanan çağrı metni 78'liler Girişimi'nin Taksim'de bulunan binasında düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Toplantıya, şair Fatoş Salman, müzisyen Mervan Tan, yazar Önder Birol Bıyık, yazar Oya Baydar, şair Fadıl Öztürk ve yazar Samet Aydın'ın yanı sıra imza metnine imza koyan çok sayıda kişi katıldı.

'TOPLUMUN UMUDA İHTİYACI VAR, UMUT DA HDP'DE'
Toplantının açılışını yapan yazar Oya Baydar, Türkiye'nin çok tehlikeli ve gerilimli günlerden geçtiğini ve toplumun bir umuda ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu umudun, barış umudu, kardeşleşme umudu, demokrasi umudu olduğunu ifade eden Baydar, "İşte bu umudu yaşatacağını düşündüğümüz için HDP diyoruz" dedi. AKP iktidarı ile birlikte Türkiye'nin askeri vesayetten, sivil dikta vesayetine sürüklendiğini belirten Baydar, bölgesel olarak da kanlı bir sürecin yaşandığını söyledi. Böylesi bir atmosferde yapılacak seçimlerin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Baydar, "Türkiye yakın tarihinin en önemli seçimlerinden birisine gidiyoruz" dedi. HDP'ye destek sunmak için HDP'li olmak gerekmediğini kaydeden Baydar, "Ama mevcut iktidarı geriletmek, barışçı bir çözüm ve demokrasi istiyorsak yine bölgemizdeki korkunç savaş ortamının geriletilmesini istiyorsak oylar HDP'ye" dedi.

Ardından 803 aydın tarafından imzalanan çağrı metninin Kürtçesi Müzisyen Mervan Tan, Türkçesi ise şair Fatoş Salman tarafından okundu. "Başka bir hayatı hayal etme gücünü yitirmeden uyanmak vakti" diye açıklamaya başlayan Salman, toplumun "çare" olduğu halde "çaresiz" olduğuna inandırılmak istendiğini, cesaret ve özgüvenlerinin kırılmak istendiğini söyledi. "En önemlisi de bir başka hayatı hayal edebilme gücümüzü elimizden almak istiyorlar" diyen Salman, bunun gerçekleşmesi için de iktidarın seçimlere 3 ay kala "İç Güvenlik Paketi" adı altında toplumu dizayn etmek amacıyla bir yasal düzenleme çıkardığını söyledi.

Salman, açıklamaya şöyle devam etti: "Roboski'den Soma faciasına, Gezi'den Berkin'lere dolar dolar ayakkabı kutularına son dönem artan kadın cinayetlerine kadar neredeyse her konuda 'kral çıplak' denildiği anda yargılamalar başlıyor. Kısacası hayatın her alanında tahribat ve saldırı. Yıllardır 'çözüm süreci' diyerek Kürt sorununu çözümsüzlük sürecine sokmaya çalışıyorlar. O da yetmiyor toplumsal güvenlik gerekçe edilerek çıkardıkları faşizan yasalarla toplumsal muhalefeti susturmaya çalışıyorlar. İktidar erki hesabını vermekte zorlandığı her şeyi daha düne kadar 'aynı yağmurda ıslandığı' paralelcilerin üzerine atarak kendini temize çıkarmaya çalışıyor."

'BASKILARIN SON BULMASI İÇİN'
Böylesi bir ortamda gazeteciler, şair, yazar, akademisyenler ve sanatçılar olarak, "her dilden her renkten, her cinsiyetten, her inançtan seslerin küçük küçük ırmaklardan akarak buluştuğu bir ortak denize dönüşmesini" umdukları için bir siyasi partinin desteklenmesi gerektiğini düşündüklerini ve bunun da HDP olduğunu söyledi. Salman HDP'ye destek gerekçelerini ise şu şekilde açıkladı: "Eşitlikçi ve şiddetten uzak bir dilde barışı savunduğu için, yasaklara karşı özgürlük dediği için, Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkına inandığımız için, istisnasız bütün kültür ve inançlar üzerindeki yasal ve şoven baskıların son bulması için, eğitimin çağdaş laik ve anadilde yapılması için, demokrasi savunusu için, LGBTİ bireyler ve kadınlar üzerindeki cinsiyetçi yaklaşımın son bulması için, eşit yurttaşlık haklarının güvencesiyle birbirine bağlı bir toplum için HDP'ye destek veriyoruz" dedi.

Toplantıda çağrı metninin okunmasının ardından konuşan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ayşe Erdem ise, aydınların bu desteğinin oldukça önemli ve anlamlı olduğunu söyledi ve imza metninde çağrısı olan tüm aydınları seçim kampanyalarında yanlarında görme çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İşte mutluluğun formülü; birlik, mücadele ve dayanışma

SONRAKİ HABER

Eğitimciler, Halil Serkan Öz için derslere girmeyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...