02 Ağustos 2011 10:12

Emek sömürüsü arttı

İmalat sanayi genelinde çalışan kişi başına üretim endeksi, 2011 yılının 1’inci döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 arttı.Milli Prodüktivite Merkezi(MPM) 2011 yılı 1’inci dönem verimlilik gösterge istatistiklerini açıkladı. EFİS Rev.2’ye(Avrupa Topluluğu’nda Ekonomik Faal

Emek sömürüsü arttı
Paylaş

Milli Prodüktivite Merkezi(MPM) 2011 yılı 1’inci dönem verimlilik gösterge istatistiklerini açıkladı. EFİS Rev.2’ye(Avrupa Topluluğu’nda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması) göre hesaplanan 2005 Ort.=100 temel yıllı üç aylık çalışan kişi başına üretim endeksi, 2011 yılı 1’inci döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4 arttı. Çalışılan saat başına üretim endeksi 2011 yılı 1’inci döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 arttı.

Bölümler itibarıyla incelendiğinde çalışan kişi başına üretim endeksinde, geçen yılın aynı dönemine göre en fazla azalış yüzde 8.1 ile “tütün ürünleri imalatı”, en fazla artış ise yüzde 47.6 ile “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” bölümlerinde gerçekleşti.

Çalışılan saat başına üretim endeksinde de geçen yılın aynı dönemine göre en fazla azalış yüzde 10.4 ile “tütün ürünleri imalatı”, en fazla artışın ise yüzde 44.7 ile “bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı” bölümlerinde gerçekleşti.

ÜCRETLER DÜŞTÜ

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Sanayide Reel Birim Ücretler ve İstihdam 2010 yılı raporunda ise kurumun TÜİK Sanayi üretim endeksi, TÜİK Sanayi işgücü girdi endeksleri ve TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi üzerinde yaptığı hesaplamalara göre sanayide brüt reel birim ücretler kriz öncesine göre yüzde 8.24 oranında düştüğü ortaya çıkmıştı.

Son 3 yıllık süreçte reel birim ücretlerde ciddi kayıpların yaşandığının ifade edildiği raporda, 2008 yılında reel birim ücretlerde yaşanan gerilemeye, 2009 yılında kısmi ve sınırlı bir toparlanmanın eşlik ettiği, ancak 2010 yılında reel birim ücretlerde gerilemenin sürdüğüne dikkat çekilmişti.

Rapora göre işçi başına üretkenlik 3 yıllık süre zarfında yüzde 7.53 düzeyinde yükseliş kaydetti. Aynı dönem için sanayide verimlilik, aramalı imalatında yüzde 7.27, dayanıklı tüketim malları imalatında yüzde 17.89, dayanıksız tüketim malı imalatında yüzde 6.56, enerji sektöründe 14.57, sermaye malı imalatında 1.55 oldu. Reel birim ücretlerin gerilediği 2010 yılı içinse bu oran yüzde 8.19 olarak gerçekleşti.

Buna karşın, son 3 yıllık dönemde sanayide reel birim ücretlerin en fazla gerilediği sektörlerin başında yüzde 35 ile ağaç ve ağaç ürünleri, yüzde 34 ile elektirik gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı, yüzde 33 ile diğer imalatlar, yüzde 18.5 ile tekstil sektörü  geldi. Otomotivde reel birim ücretlerde gerileme yüzde 13.4’ü buldu.  

Rapora göre reel birim ücretler 2010 yılında da, bir önceki yıla göre düşüş gösterdi. Buna göre enerji sektöründe yüzde 11.6, sermaye malı imalatında yüzde 12.17 oranında yaşanan gerileme, toplam sanayi sektöründe reel birim ücretleri geriye çekti. Ücretlerde düşüş, tütün ürünleri imalatında yüzde 21, fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 5.21, bilgisayar, elektronik ve optik ürünleri imalatı yüzde 12 oldu. Otomotiv sektöründe ise 2010 yılı için reel birim ücretler yüzde 14.89 geriledi.  

İŞ KOŞULLARI SAYESİNDE!

Verimlilik artışının teknolojik yeniliklerden daha çok, işin yoğunlaştırılmasının, fazla mesailerin, uzun çalışma sürelerinin ve esneklik uygulamalarının (birkaç kişinin işini tek kişinin yapmasının) bir sonucu olduğunun belirtildiği raporda, emekçilerin yoğun çalışma sürelerine karşın, düşük ücretlerle çalışmak zorunda bırakıldığı, halkın sefalete itilmesi üzerinden, yaratılan zenginliğin, halka geri dönmediği ifade edildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Maraş bir ‘olay’ değil katliamdır

SONRAKİ HABER

Van'da silahlı saldırı: 3 asker yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...