04 Nisan 2015 13:16

İstanbul'da verem son 30 yılda ilk kez arttı

Türk Toraks Derneği'nin 18'inci yıllık kongresinde İstanbul Tıp Fakültesi'den Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde verem hastalığında artış olduğunu belirterek, 'İstanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı' dedi.

Paylaş

Türk Toraks Derneği'nin 18'inci yıllık kongresinde İstanbul Tıp Fakültesi'den Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerde verem hastalığında artış olduğunu belirterek, “İstanbul'da son 30 yılda ilk defa veremli hasta sayısı attı" dedi.

Türkiye'nin göğüs hastalıkları uzmanlık derneği olan Türk Toraks Derneği'nin 18'inci Yıllık Kongresi, 1- 5 Nisan tarihleri arasında Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belek turizm beldesindeki Titanic Delux Hotel'de yapılıyor. Göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi ve çocuk göğüs hastalıkları alanlarından 1400 doktorun katıldığı kongrede koah, hava kirliliği, domuz gribi, göçmenlerin sağlık sorunları gibi birçok konu görüşülüyor.

Kongrenin otelde yapılan basın toplantısında konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, savaş nedeniyle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan ve sığındıkları ülkelerde kötü koşullarda yaşamak zorunda bırakılan Suriyeli mülteciler arasında veremin yaygınlaştığını belirtti.

Kılıçaslan, bu sebeple özellikle Türkiye'nin büyük kentlerinde verem hastalığının arttığını kaydetti.

Kamplar dışında büyük kentlerde çok kötü koşullarda yaşayanlarda bu hastalığın patladığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, şöyle konuştu:

“Bunlar çok kötü koşullar altında yaşıyorlar. Kötü koşullarda yaşayan insanların verem olma ihtimali daha yüksek ve Türkiye'de ise İstanbul başta olmak üzere yeni bir durum ortaya çıkarttı. Son 30 yılda ilk defa İstanbul'da veremli hasta sayısı arttı. Halbuki son 30 yılda sayı olarak her geçen yıl azalıyordu. İstanbul'da hastalarımızın içinde yabancıların oranı yüzde 0,5'ten yüzde 8,7'ye çıktı. Bu son yılda artıştaki birinci neden Suriyeli göçmenler oldu. Göçmenlerin Türkiye'ye gelmesi bir politikadır, bunu insani nedenlerle destekliyoruz ama burada sosyo- ekonomik ve sağlık açısından özel önlemler alınması gerekir. Eğer bunları alamazsak bu insanları hem kendileri hem de o insanlarla temasta bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı şekilde risk altına giriyor."

YENİ ÖNLEMLER GEREKİYOR

Kamplarda yapılan araştırmalarda verem sayısının çok çıkmadığını belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, kamplardaki yaşam koşullarının daha iyi olduğunu ama kentlerde ve çok kötü koşullarda yaşayanlar göçmenlerin o koşullar nedeniyle verem olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, dolayısıyla bu insanların daha erken tanısı, tam olarak tedavisi için Sağlık Bakanlığı'nın bu topluma uyarlanmış yeni önlemler geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

'İstenmeyen adam' Erdoğan, İran'a gidiyor

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği Kürdistan Örgütü: Eşit ve özgür bir gelecek için birleşelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...